De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

7 fase communityleren, the movie.

IMG_6945Zoals ik al aangegeven had, wil ik graag pleitbezorger worden van leren in een community rondom een beroepsvraag waarbij het leerproces bestaat uit 7 fases.

Nog even herhalen, de 7 fases zijnde:

 1. De beroepsvraag: Er komt een vraag binnen, bij mij, omdat ik (de lerende/de student) van mijn vak houd en vakkundig ben. Ik ga op zoek naar een antwoord. Wetend dat er niet een antwoord is en dat het antwoord voorlopig is.
 2. Het bestuderen van studiemateriaal: Ik bestudeer/onderzoek gebruikelijke relevante bronnen. Verbind die met oude kennis.
 3. Onderzoekend op pad: Ik onderzoek: buiten de gebaande paden, de glorende toekomst, ongebruikelijke bronnen, de tegenstanders. Experimenteer & speel.
 4. Voelen: Ik neem de tijd om te voelen, wat doet dat met mij, de ander, de aarde, het geheel.
 5. Betekenis geven: Past het bij mij, mijn missie, mijn talenten, mijn principes. Wat is het gevolg hiervan, denk ik anders, voel ik anders, ga ik anders handelen.
 6. Tonen: Blij met wat ik leerde zoek ik een manier om het te laten zien, te delen met anderen.
 7. Applaus ontvangen: Ik kijk en luister. Wat spiegelt mijn publiek over mijn talenten, mijn vaardigheden.

Waarom en hoe is de video gemaakt?

Ik wou graag een beetje af van de “vage verhalen” en echt even de toekomst verbeelden. Anders leren/ontwikkelen dan nu, maar wel zoekend op onderdelen naar een aansluiting met de huidige werkwijze. In het achterhoofd communities van 60 studenten, 3 docenten, 2 dagen per week.

Met een sterke persoonlijke voorkeur voor een krachtige open leeromgeving. Met de ambitie om samen met anderen in het leren de hele persoon aan te spreken. Met relatie als motor. met interactie als toverwoord. Met inzetten op sterktes als de basis. (uit portfolio docentencursus 2010)

Wetend dat de invulling ook sterk beïnvloed wordt door mijn persoonlijke missie.

Ik, Ilse Meelberghs, wil ruimte scheppen waarbinnen mensen zich kunnen verbinden met hun eigen kern, die van anderen en de kringloop. Ruimte waarbinnen mensen zich cyclisch kunnen ontwikkelen. In die ruimte is aandacht voor de zijnswaarden en kerneigenschappen van eenieder en genieten we van moment & proces. Op weg naar een samenleving in symbiose met alles wat ons zijn mogelijk maakt.

Voor ieder van de 7 fasen heb ik mezelf verplaatst in een mogelijke toekomst en proberen te voelen hoe het er dan uitziet. En heb daarbij de volgende stappen gezet:

 • maak eerst een visueel overzicht op gevoel
 • journaling met de vragen: wat denkt, voelt en doet de student/docent/werkveld in deze fase
 • uitschrijven rol van eenieder in die fase van het proces
 • maak een voorstel leerproces voor die fase
 • pas dan eventueel de visual nog aan
 • leg de meest relevante boeken uit de boekenkast erbij
 • maak dan een opname waarin ik die fase kort uitleg, alsof je naast me zit.

Het leek wel of veel leren van de afgelopen jaren bij elkaar kwam hier. Dus als je ooit op mijn blog verscheen, op wat voor wijze dan ook. Dankjewel voor je inbreng in dit proces/video/posters. (Met een bijzondere vermelding voor Theorie U, Creative Interchange en Essentieel leren)

Kan ik dit wel delen?

Je kan kijken en luisteren naar wat ik ervan maakte. Ik beperkte de uitleg in de opname tot:

 • Hoe ziet dat leerproces er mogelijk per onderdeel uit?
 • Wat doet de student/lerende dan?
 • Wanneer is die fase klaar?

Ik heb alle fases 1 keer opgenomen en aan elkaar geplakt. Dat leverde een film op van bijna een half uur. De kwaliteit is niet geweldig, om niet te zeggen amateuristisch. Als ik het gelikter, netter wil maken, dan komt het er niet. En omdat ik het belangrijker vind om te delen en feedback te ontvangen dan om een perfectionisme te laten zien… deel ik.

Waarom wil ik toch graag dat je kijkt?

ik hoop dat er een paar van jullie zijn die het toch volhouden om te kijken en te reageren. Ik heb namelijk een paar vragen voor jullie.

De belangrijkste: dit is een ondersteunende structuur om mensen de kans te geven te trainen in bepaalde vaardigheden, gewoontes. Als je deze cyclus vaker herhaalt, welke vaardigheden/kenmerken hebben die mensen dan denk je. (Ja, het is een soort controlevraag of proces past bij gewenste uitkomst)

Echt benieuwd ben ik ook naar, waar raakt het jou en waarom?

Welke vragen roept het op?

Ook jij leert, past naar aanleiding daarvan je denken/doen aan. Zitten de elementen die het voor jou mogelijk maken om denken/doen te veranderen in dit leerproces?

Dit is een persoonlijk project!!! Gemaakt in de vakantie. Om als uitgangspunt te dienen voor anderen om te reageren, te versterken, af te keuren, ideeën in te brengen, boeken/theorie/onderzoek aan te bevelen, woordkeuze meer aansluitend aan heden aan te reiken. Echt alle feedback is welkom. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. miekehaverkort 12 november 2016

  Inspirerend om te zien hoe jij je ideale leeromgeving hebt uitgewerkt, Ilse! Alle dingen waar je al lange tijd over blogt lijken hier in samen te komen. Het (proces)model spreekt mij aan en doet mij denken aan Theory U. Ik heb ooit in de rol van docent mogen experimenteren met deze vormen van werken. Mijn ervaring is dat het hele andere gesprekken oplevert met studenten en dat er meer diepgaand geleerd wordt.

  Ik ben zo benieuwd hoe – in het kader van de nieuwe visie die er ligt – jouw collega’s hun ideale leeromgeving zien. Het zou mooi zijn als iedereen middels prototyping een beeld maakt van deze ideale leeromgeving. Je kunt daar dan samen over in dialoog gaan om tot een gezamenlijk beeld te komen van jullie nieuwe leeromgeving. Misschien een idee voor een studiedag?

  • Ilse Meelberghs 12 november 2016 — Berichtauteur

   Dankje Mieke,

   Ook voor de aanmoedigingen, wisselwerking en tips onderweg 🙂

   Dat zou inderdaad een super onderwerp zijn om samen over in dialoog te gaan.

   Liefs
   Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén