De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Minstens de helft van de 7 stappen slaan we meestal over.

IMG_6945Mijn ego roept: “ik heb een leerproces voor het ontwikkelen van professionele identiteit uitgevonden”.

De eerlijkheid antwoordt: “Effe dimmen, dit is gewoon slim gepikt, je eigen gemaakt en het werkt voor jou. Dat zegt niks over hoe dat is voor anderen”

Het kwam bovendrijven, tijdens stilteoefeningen en journaling, de 7 fases waaruit een leerproces voor mij bestaat. Ik pas ze redelijk consequent toe als het om mijn eigen leren gaat. Fase 6 is voor mij vaak het bloggen.

In de leerprocessen die ik ondersteun als docent is het (nog) niet zo dat ze consequent ingebouwd zijn in het leerproces.

De 7 fases:

 1. De beroepsvraag
 2. Het bestuderen van studiemateriaal
 3. Onderzoekend op pad
 4. Voelen
 5. Betekenis geven
 6. Tonen
 7. Applaus ontvangen

Ik heb voor ieder van die fases een icoon gemaakt. Wat steekwoorden opgeschreven. En een tekening gemaakt van de voor mij ideale leeromgeving voor de verschillende fases.

IMG_6947

BEROEPSVRAAG. Er komt een vraag in me op. Omdat ik van mijn vak en leren houd ga ik op zoek naar een antwoord. Wetend dat er niet een antwoord is en dat het antwoord voorlopig is.

Ik bestudeer/onderzoek gebruikelijke relevante bronnen. Verbind die met oude kennis.

BESTUDEER. Je bestudeert/onderzoekt gebruikelijke relevante bronnen. Verbindt die met oude kennis.

ONDERZOEKEND OP PAD. Ik onderzoek: buiten de gebaande paden, de glorende toekomst, ongebruikelijke bronnen, de tegenstanders. Experimenteer & speel.

IMG_6950

VOELEN. Ik neem de tijd om te voelen, wat doet dat met mij, de ander, de aarde, het geheel.

IMG_6951

BETEKENIS GEVEN. Past het bij mij, mijn missie, mijn talenten, mijn principes. Wat is het gevolg hiervan, denk ik anders, voel ik anders, ga ik anders handelen.

IMG_6952

TONEN. Blij met wat ik leerde zoek ik een manier om het te laten zien, te delen met anderen.

APPLAUS ONTVANGEN: Ik kijk en luister. Wat spiegelt mijn publiek over mijn talenten, mijn vaardigheden.

SCN_0003

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. ilseschorrewegen 4 augustus 2016

  Wauw Ilse, dat is heel mooi visueel in beeld gebracht! Fijn dat de aspecten TONEN en APPLAUS ONTVANGEN er ook mee in zitten, daar worstelen nogal wat overbescheiden Vlamingen mee…
  De term Working Out Loud – http://www.kantel.be/2016/04/working-out-loud-personal-branding/ – zegt jou vast wel iets, heel mooi om zien hoe jij dit al in het leerproces mee opneemt: het stemt me hoopvol dat toekomstige generaties op het werk meer zullen delen, ook hun ‘work in progress’ en dat ze daarmee aan hun persoonlijke merkstrategie zullen werken.
  Persoonlijk vind het heel sterk dat er ruimte is voor VOELEN en BETEKENIS geven: het zijn cruciale stappen die heel vaak worden overgeslagen in de hectiek van de dag en die nochtans sleutelfactoren zijn om een zinvol, bewust leven te kunnen leiden.
  Ik wens met heel mijn hart dat deze manier van leren de standaard wordt in onze scholen!

  • Ilse Meelberghs 6 augustus 2016 — Berichtauteur

   Ilse,

   Applaus ontvangen 🙂 Ook blij met je post op Linkedin en de reacties daar. Allemaal waardevolle feedback. Mooi dat je als eerste noemt dat het zo mooi visueel in beeld is gebracht. Daar heb ik veel energie in gestopt en het doet dan ook erg deugd om daar een compliment op te krijgen. En voor de rest hoop ik dat de eenvoud helpt met elkaar in gesprek te kunnen gaan over welke stappen belangrijk zijn en of/hoe ze in het onderwijs een plek kunnen krijgen.

   Bedankt weer voor je reactie 🙂
   Ilse

 2. creativeinterchange 5 augustus 2016

  Beste Ilse,

  M’n reactie werd zodanig lang dat ik er maar zelf volgende blog-post van gemaakt heb: https://www.linkedin.com/pulse/over-het-leerproces-johan-roels

  Op 6 oktober geef ik de fakkel over aan de heren Freddy Ginneberge en Filip Beyers vandaar dat je dit blog ook als een soort ondersteuning naar hen toe kan zien. Freddy en Filip waren net als de andere geciteerden (Bram Bruggeman en Ronny Decuyper) aanwezig op de unieke veertiende bijeenkomst van het Cruciale Dialogen Genootschap. Die bijeenkomst had plaats begin vorige maand en werd praktisch volledig gedragen door m’n derde vader Charlie Palmgren. Mijn bijdrage was de introductie van de dag en de video captatie ervan kan je vinden op YouTube.

  Het gaat je goed!

  Creatively,
  Johan

  • Ilse Meelberghs 6 augustus 2016 — Berichtauteur

   Johan,

   Ik heb deze met plezier gelezen. De reden dat ik niet aan bronvermelding heb gedaan is dat naast het kennismaken met wat jij me leerde en theorie U en en en en en en talloze andere bronnen en ervaringen me geholpen hebben om een proces te kunnen vangen in 7 beelden en een minimaal aantal woorden. Ik was gewoon teveel in vakantiestemming (=lekker lui) om al die bronnen erbij te zoeken en netjes te vermelden. En ook een beetje bang dat ik mensen zou overslaan.

   De reden dat ik het proces wou vangen in 7 beelden is omdat ik het met mijn collega’s wil kunnen hebben over die stappen, de essentie ervan, zonder ons al op voorhand te verliezen in onderbouwingen en verduidelijkingen.

   Ik geniet er dan ook van dat jij dat meteen kan koppelen aan een model waar ik met veel enthousiasme kennis heb genomen een aantal jaren terug. In grote lijnen is je post voor mij een “ja natuurlijk”, over het voelen/betekenis geven zouden we een boom kunnen opzetten ware het niet dat jij het stokje hebt overgedragen.

   Brede grijns ook bij de PS.

   Bedankt voor dit verhaal en geniet van ruimte die stokjes overdragen creëert.

   Warme groet, Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén