De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Essentiële beroepsvragen.

Volgende week gaan we in de curriculumontwerpgroep de beroepsvragen bepalen die leidend gaan zijn voor het leren per module. Ik ben er erg blij mee dat beroepsvragen centraal gaan staan in het nieuwe curriculum. Omdat zoals dit verhaal zo treffend beschrijft:

“Een antwoord is altijd een stukje van de weg die achter je ligt. Alleen een vraag kan je verder brengen.”

Uit- Hallo is dat iemand Jostien Gaarder

Uit- Hallo is dat iemand Jostien Gaarder

Zelf heb ik al veel gewerkt met vragen in de module “Essenties in de praktijk“. Wat van die overvloed aan informatie zou ik kunnen geven aan mijn collega’s om hen te helpen met het maken van de beroepsvragen. In onze visie staat namelijk het volgende over vragen:

Binnen ieder periode staat een betekenisvolle authentieke beroepsvraag (of vragen) centraal. Authentieke beroepsvragen zijn belangrijk, tijdloos, noodzakelijk en prikkelend en sluiten aan bij vragen die in het beroepenveld leven.

De uitgangspunten van Authentieke beroepsvragen zijn gebaseerd op het onderzoek van Jay McTighe & Grant Wiggins (2013). Essential Questions: Opening Doors To Student Understanding. Alexandria, VA: ASCD

Ik deel uit het boek deze 4 overzichten:

Overzicht van de 4 soorten vragen die je in een klas kan stellen (pg 13)

essential-questions

Overzicht van de karakteristieken per vraagsoort (pg 14)essential-questions_0001En omdat de hele module er onder dient te passen, voorbeelden van overkoepelende essentiële vragen vs per topic. (pg 9)

essential-questions_0002

En hoe vragen eruit zien afhankelijk van het soort leeruitkomst dat je wil zien (pg 31)essential-questions_0003Ik hoop dat ik woensdag vaak diep mag buigen voor een prachtige vraag 🙂

PS Tips voor beroepsvragen bedrijfseconomen/accountants zijn echt welkom!!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén