De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Terugkijken naar de docentencursus in 2010.

De essentie van die periode is dat ik geleerd heb dat er veel te kiezen valt in het vak als docent. Dat ik toen bewust & transparant keuzes hebt gemaakt. En dat ik daar nu nog op verder bouw.

Vanwaar dit onderzoekje naar de essentie? Deze dagen ben ik ook op de achtergrond bezig met mijn LinkedIn-profiel. Oa omdat ik mijn studenten een voorbeeld wil laten zien. Het is trouwens vreselijk leuk, al die contacten van vroeger ophalen, de essentie van een periode in je leven proberen te vatten. Zo ook van de docentencursus. Die sloot af met een eindproduct + assesment. Daarvoor had ik voor ’t eerst in mijn leven een website gebouwd met iWeb. En om die essentie te pakken te krijgen ging ik eens even terugkijken.

Zo zag de welkomspagina eruit:

9c1a Welkom

Met deze tekst eronder:

NIEMAND KAN MIJ IETS LEREN , DAT KAN ALLEEN IKZELF!

Toen ik begon met lesgeven dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn. Ik ga voor de klas staan en met mijn leer- en werkervaring moet ik een heel eind komen. En dat is ook zo. Maar het wordt zoveel leuker als je erover leert en het geleerde meteen kan toepassen.

Inmiddels heb ik zelfs een droom. Opgedaan in een van die boeken. Gelezen omdat ik een reden had om te leren. De weg gewezen door docenten.

Deze site is opgezet als een leerlog en laat zien:
Wat kan ik? Wat wil ik kunnen? Wat vind ik belangrijk? Voor welke waarden sta ik, of wil ik staan? Wat hoort wel of niet bij mij? Waar wil ik voor gaan? Wat inspireert me?
In welke mate slaag ik erin mijn gedrag (=wat ik doe) te laten aansluiten op mijn competenties (=wat ik kan) en op mijn aspiraties (= wat ik wil)?

De essentie van de verschillende onderdelen:

  • Samenwerken: Samen kunnen we alles, elkaar het podium gunnen, kijkwijzer. (Portfolio Samen)
  • Pedagogisch: De pedagogische bril, een veilig klimaat, leersituatie met ruimte en waardering voor eigen inbreng, op zoek naar verschillen/sterktes, aandacht als antwoord op (Portfolio Pedagogisch)
  • Didactisch: Aanbieden van kennis en hulp als er vraag naar is, elke les een referentie aan de vlag, heldere opbouw/duidelijke leerdoelen, Gebruik van smartboard/leerlog/surfweb/wiki, betekenisvolle toepassingsgerichte leeractiviteiten die tegemoet komen aan verschillen, ontwikkelen beoordelingsinstrumenten, stimuleren van studenten om zelf leerproces vorm te geven (Portfolio Didactisch)

Portfolio beoordelingsinstrumenten

  • Reflectie, de relatie tussen reflectie en ontwikkeling, groeien door spiegelen zelf en aan anderen (Portfolio Reflectie)

Portfolio Reflectie

Portfolio- overtuigingen veranderd

Delen jullie mijn conclusie over de essentie voor mij van deze periode?

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén