De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Canada

Voor het eerst waren we met ons gezin ver en lang op vakantie.

25 dagen Canada.

In de twee weken erna heb ik me nog even weggestopt in de ervaring door een fotoboek te maken. Uren terugkijken naar de momenten, ze navoelen, essenties proberen te pakken.

En nog kan ik eigenlijk niet goed beschrijven wat de reis deed, wat ik ervan leerde. Iets met knooppunten, bekrachtigen en uitdagen.

Het was in ieder geval heel bijzonder om met zijn vijven al die tijd samen op te trekken. Dat is met jongvolwassenen geen vanzelfsprekendheid meer. Bijzonder ook om voor het eigen gezin zo intensief “space te holden”. Waarbij ik helderder dan voorheen ieders bijdrage kon zien en waarderen.

Het was goed om de mijlpaal “25 jaar getrouwd” op deze manier ook in het gezin te vieren.

Het was heerlijk om “overvloed” in de natuur en “stil” samen te ervaren. Met name tijdens de kajaktocht in Britisch Columbia. Af en toe tranen van dankbaarheid. Zo mooi.

Ik kon ook wel genieten van het gemak waarmee spiritualiteit in ontmoetingen sloop. Het lijkt in die cultuur dichter aan de oppervlakte  te zitten.

Ik hield voor het eerst een “innerlijke reis”-dagboek bij. Per dag:

  • pagina met de meest rakende gebeurtenissen van de dag en waarom
  • pagina met de dieren/natuurelementen die ik die dag zag en hun spirituele betekenis erbij opgezocht. (Eksters, herten met kleintjes, bergkammen, rivieren, mussen, eekhoorns, bergwanden, rotsterrein, muggen, meren, bloemen in moerasland, raven, libelles, mos, sparren, sterrenhemel, visarend, verbrande boom, korhoen met kleintjes, specht met jong, kolibries, cipressen, modder, marmotten, hommels, blauwe gaaien, vuur, storm, watervallen, regenbogen, honden, school visjes, paarden, slangen, pad, vleermuis, vlinders, rups, maan, zeearenden, meeuwen, zwaluwen, pauwen, duiven, ganzen, eenden, wasberen, bruinvissen, rivierotters, krabben, zeehonden, muis, spinnen, springende zalmen, zeeleeuwen, bultrugwalvissen, reigers, beer, kingfishers, zeesterren, slakken, orka’s met kalf, gier, kwallen, zee-egel, bomenkathedraal, strandvogeltjes, kloof, zeewier, kelp, roodborst)
  • pagina met een intuïtieve tekening van de dag
  • ik wilde ook graag mijn dromen erin meenemen maar ik weet er ’s ochtends nog te weinig van, dat was dus snel over 🙂
  • en dan kreeg de dag een naam, het benoemen in een woord van de onderstroom, van het gevoel/de les van die dag voor mij. Zoals: lang, verkenning, aankomst, impuls, verhalen, water-kracht, raaf dag, beperkingen, tijdsprong, spelenderwijs, kleuren, taal, warrend, knopen, moeite-loos?, overvloed, ritme, overgave, vol-daan, achter, lied, moe, speels aarden, sijpelen, on hold, rond maken.

En ik luisterde naar mijn jongvolwassenen. Wat ze opvalt, over mij, ons gezin en daarbuiten. Daardoor weet ik dat ze dit “typische foto’s” van mij vinden:

Stoer tevreden terugkijkend omdat we toch die extra uitdaging zijn aangegaan. Het meer “beneden” was het doel van de dag 🙂 en was al een wandeling van 15 km (heen en terug)

Ietsje achteraan, ietsje langzamer, open en nieuwsgierig. Anders kijkend dan de rest.

Nieuwsgierig naar raaf, mijn totemdier.

De belangrijkste herhalingslessen uit de natuur: bergen die me herinneren aan plek in wereld en tijd, water dat laat zien hoe aanpassingsvermogen met behoud van essentie eruit ziet, bomen die groeien op dode eeuwenoude omgevallen bomen, tijd om eigen kleur nog helderder te laten zien en communicatie op verschillende lagen nog beter te leren beheersen.

Tijd om de vakantie af te sluiten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén