De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Hoe kan ik mensen die elkaar niet kennen bewegen elkaar te ontmoeten #meetup043

Gister was onze tweede meetup. Beter leren en doceren door te visualiseren. We boffen dat Diana Janssen docent is, zich  gespecialiseerd heeft in visualiseren & bereid was om dat vakvrouwschap gratis in te zetten voor de meetup. Daarmee was de kwaliteit van de inhoud gewaarborgd.

In het tweede deel gingen we met behulp van visualiseren samen het antwoord op een vraag formulieren. De vraag in onze groep was: “Hoe kan ik mensen die elkaar niet kennen bewegen elkaar te ontmoeten.”

Dit was ons antwoord:

 

En ik vind het wel mooi om dat antwoord even te leggen naast hoe we dat gister praktisch, inhoudelijk en emotioneel hebben vormgegeven.

Het start met twee mensen die elkaar niet kennen. Afgescheiden zijn.

Vervolgens heb je een doel nodig. Het grotere doel is een wereld waar mensen allemaal gelijkwaardig met elkaar verbonden zijn. Dat begint klein, in de 1 op 1 ontmoeting. Meetup is echt bedoeld om mensen uit het onderwijs met elkaar te verbinden. Het thema is het middel. Daar zijn wij als initiatiefnemers/workshopleiders alert op.

Dan heb je een afgebakende ruimte nodig waarbinnen die verbinding kan plaatsvinden. Hier boften we dat Zuyd Innovation & Entrepreneurship lab de ruimte ter beschikking stelde. Een ruimte ingericht voor laagdrempelig ontmoeten en die “experimenteren mag” uitstraalt. Datum en tijd zijn de andere afbakening.

Vervolgens veiligheid creëren. We starten in de “chill-ruimte” voorin. Iedereen wordt door 1 van ons persoonlijk welkom geheten en er is koffie (nog wel #insidejoke) en thee. Dan gaan we achterin in de kring zitten die klaarstaat en krijgen de opdracht om “onszelf voorstellen te tekenen” op een post-it. Prachtige verhaaltjes levert dat op in de voorstelronde. Ik persoonlijk onthoud de namen dan nog steeds niet, heb wel een gevoel met wie ik de ruimte deel die avond. Dan verplaatsen we naar de 3 tafels en Diana geeft een inleiding over visualiseren. Het meest wordt gelachen om de tip “afkijken mag”. Heel erg gericht op doen en voelen dat iedereen dit kan.

Als initiatiefnemers/workshopleiders creëren we die veiligheid ook voor elkaar. We gebruiken onze kwaliteiten, doen ons beste, en mogen aangeven wat niet lukt. Dan springt de ander bij zonder daar verder veel woorden aan vuil te maken.

Overbruggen vervolgens. Eigenlijk is die tip “afkijken mag” daar waar de overbrugging begint. Je wordt uitgenodigd om te kijken bij de buurman, over te tekenen en zo te laten zien wat je waardeert aan het werk rondom je.

Elkaar echt zien. Na de pauze formuleren we 3 vragen en per tafel gaan we die beantwoorden. De groep wordt dus heringedeeld op basis van interesse. Om dan ieder voor zich 10 minuten het antwoord te tekenen. Het delen van het antwoord voelt persoonlijk. Je legt je eigen perspectief op tafel, open en bloot, voor eenieder om te zien. Het is niet de bedoeling om in discussie te gaan en dus krijg je dezelfde sfeer als bij een dialoog. Ontspannen, zonder oordeel, open luisteren en kijken naar het perspectief van die ander.

Verbinden. We krijgen letterlijk de opdracht om dat wat we ieder individueel hebben getekend te gaan verbinden. Hoe vormt het samen het antwoord op de vraag. Dat versterkt het gevoel van “gezien” en het is keileuk om met gebruik van elkaars kwaliteiten/inbreng het antwoord te visualiseren. Niets wordt weggegooid. Vervolgens worden alle antwoorden met de hele groep gedeeld. En zo weer de groep te binden.

Gelijkwaardig is uiteindelijk het resultaat en het antwoord. We hebben samen die avond gemaakt. Ingeborg benoemt dat ook door aan te geven dat initiatiefnemer/workshopleider/twitteraar een rol is die iedereen mag pakken. Meetup043 is van en voor ons allemaal.

Met gratie ontvangen. Dat is wat ik nog zou willen benadrukken als ik het zo doorneem. We hebben het veel over geven. Kunnen ontvangen is ook een kunst en minstens even nodig voor de verbinding.

  • Er waren wat praktische zaken niet helemaal zoals ik ze graag zou willen. Als de mensen dan aangeven dat het ok is, dat kunnen ontvangen en de stress daarrond loslaten #metgratieontvangenvangeruststelling
  • In de workshop zat een lastig moment, het bedenken van 3 goeie vragen. Op zo’n moment accepteren dat het een lange dag was in een drukke week en het fijn zou zijn op dat moment ondersteuning te krijgen. #metgratieontvangenvanondersteuning
  • Genieten van de mensen die nakletsen (=voor mij feedback over de gelegde verbindingen). Met aandacht de bedankjes in ontvangst nemen #metgratieontvangenvanwaardering

Ps de andere twee vragen waren: Hoe kan ik met weerstand omgaan &  hoe kan ik docenten ertoe bewegen ICT toe te passen. Voor foto’s daarvan en andere sfeerimpressies zie Facebook. (wss na het weekend)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén