De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Online workshop “hoe krijg ik heel veel deelnemers”

Het is inderdaad een dingetje, mensen krijgen voor een workshop, voor dat wat je met hart en ziel wil aanbieden aan zoveel mogelijk mensen. Het was onderwerp van gesprek met 2 jonge onderneemsters deze week.

Deze workshop van Anne Raaymakers kwam op Facebook voorbij, blijkbaar vinden 2 van mijn vrienden haar pagina leuk. En hoewel het echt in mijn allergiezone zit, besloot ik om die allergie even te laten voor wat het is en te luisteren naar wat ze te vertellen heeft. Het hielp dat alleen jongste zoon en ik thuis waren, vroeg klaar waren met eten en het net pastte voor het wandelen met een vriendin. Ik schreef me dus om 19.00 in en was om 19.03 aan het meekijken. Fijn, de technisch kant is gewoon goed op orde.

Vervolgens nieuwe allergie, de stem en taalgebruik, ik hoor, net als bij veel docenten mijzelf incluis, de presenteerstem en het zorgvuldig gekozen (succes)taalgebruik. Ook die allergie even gelaten voor wat ie is.

Dat ze erkent dat tijd nemen voor haar workshop best wel een dingetje is en daarvoor dankjewel zegt helpt verbinden. Vervolgens kijk ik de hele presentatie uit. Nou ja bijna helemaal, mijn vriendin kwam net voor het einde binnenlopen. Het feit dat het online is en niet wordt opgenomen helpt om toch te blijven luisteren als de buurvrouw even naar de nieuwe kippen komt kijken.

Ben er voor 99% van overtuigd dat ze of Verbaal Meesterschap van Remco Claassen gelezen heeft of de workshop gedaan. Ik herken de techniek. Ze bevestigt bovendien met de theorie over titels wat ik daar in de online training “schrijf aantrekkelijke titels”van Florien van Basten over leerde.

En ik erger me een beetje dat het dus gewoon werkt, die technieken. Het was voor mij als kijker heel eenvoudig om de structuur van het verhaal vast te houden, helder wat het belangrijkste is en ik kreeg inzicht in de valkuilen. Alle tekst/anekdotes helpen daarbij (vs leiden af). En ik onthoud ook nog wat haar aanbod is. Dit omdat dat echt heel natuurlijk wordt ingebouwd als voorbeeld bij de theorie. Krijg dus ook   een gevoel bij haar vakvrouw-zijn.

Inhoudelijke les

Met de inhoud heb ik extra bagage om studenten en die onderneemsters te helpen bij het vormgeven van de onderneming – waardecreatie voor de klant => omzet.

Hieronder mijn aantekeningen, gemaakt tijdens de sessie. Ik hoop dat het opvalt dat de manier van presenteren mij dus erg hielp om het te structureren.

Anne Raaymakers, 4 september 2017

Anne Raaymakers, 4 september 2017

Persoonlijke ontwikkelingsles

In het inleidende stuk schreef ik al dat ik stiekem ook leerde door gewoon te kijken naar “hoe zij het doet”, de techniek. En te ervaren wat dat met mij doet.

Ergens in de presentatie zegt Anne iets als “jouw marketing is niet voor jou, jij hoeft het zelfs niet leuk te vinden. Het gaat om je specifieke publiek, het is voor hun” en “marketing is oppervlakkig”. (Om dat alles niet uit verband te halen is het misschien handig om de workshop donderdag zelf te kijken)

Ik noem ze omdat het zinnen zijn die mij raken. Ik vraag me af: Ben ik bereid om concessies te doen aan diepgang, aan het zelf leuk/mooi willen vinden van het verhaal, als dat de ander helpt om aan te haken. Zijn het eigenlijk wel concessies, of is het gewoon het “kill your darlings” van het verhalenvertellen. Alles eruit wat niet in functie van je verhaal is, hoe mooi ook. 

Dit verhaal schrijvend, de eerste les bedrijfseconomie voorbereidend let ik erop en merk ik steeds weer. Ik hou zo van die details, van de uitstapjes. Omdat een deel van die details/uitstapjes gaan over de onderstroom, het verhaal onder het verhaal. Ik hou ook van de details/ de uitstapjes omdat ik zelf daar het meest door geboeid ben. Geboeid door dat wat afwijkt van het proces, het patroon. Daarin zit zoveel wijsheid.

En dus gaat het over gepast aanpassen. Veel bewuster kiezen wanneer focus/strak proces. En wanneer de vrijheid om de les achter de afwijkingen te onderzoeken. Welke details/uitstapjes helpend zijn om de onderstroom te bekrachtigen en welke gewoon weggelaten kunnen omdat ze vooral afleiden.

En zo zie ik maar weer eens, achter allergieën liggen vaak mooie lessen 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Marianne 6 september 2017

  Mooie reflectie. Wat ik er weer uithaal is….Alles is een keuze ook de keuze om de marketing aan te passen aan je doelgroep/publiek. Zelfs al ben jij verder gegroeid dan je doelgroep. Mijn ’two cents’: Ik wil graag (in mijn eigen coachpraktijk) werken met een doelgroep waar ik zelf nog van leer. Dat zijn geen beginners in het vak.

  • Ilse Meelberghs 8 september 2017 — Berichtauteur

   Mooi Marianne, dankjewel. Grappig toeval. Je bent de tweede deze week die aangeeft graag te leren tijdens het coachen/begeleiden. Ik begrijp dat zo goed 🙂 Lieve groeten, Ilse

 2. Marianne 6 september 2017

  Trouwens fijn dat je weer blogt. Heb je wel gemist.

 3. Tania 6 september 2017

  Heel herkenbare reflecties. Dank om te delen. En voor de rest sluit ik me aan bij de mening van Marianne hier boven: fijn dat je weer blogt.

  • Ilse Meelberghs 8 september 2017 — Berichtauteur

   Lief van jullie Tania en Marianne dat jullie de tijd nemen om aan te geven dat jullie me gemist hebben. Het was een heerlijke ontspannen vakantiezomer gevolgd door wat nagesudder en mooie (coach)wandelingen/ontmoetingen als toetje. Knuffel, Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén