De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Tentamentraining met coöperatieve leerstrategieën #lesexperiment

De laatste lesweek na de vakantie is bij de lessen bedrijfseconomie (propedeuse) gereserveerd voor tentamentraining.

Daarbij wil ik graag gebruik gaan maken van wat ik leerde door het lezen van het boek coöperatieve leerstrategieën. Daar heb ik meerdere redenen voor. Als je die graag wil weten, vraag maar raak.

Tijdens die week wil ik de theorie nog eens de revue laten passeren en krijgen de studenten de kans een proeftentamen te maken.

Ik ga dat eerste doen aan de hand van de didactische structuur mix en ruil ( in de eerste les)

Mix en ruil, tentamenvoorbereiding

En het tweede met behulp van de structuur Denker-schrijven. (tweede les)

Denker-schrijver, tentamenvoorbereiding

Bij #lesexperiment gun ik mezelf de ruimte om “het toch niet aan te durven” op die dag en/of na 1 les te besluiten dat het niet werkt zoals ik het bedoeld had. En dus voor de volgende 3 groepen terug te keren naar “vertrouwd”.

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. fransdroog 30 december 2013

  Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en die van de leerlingen. Ben bezig met vergelijkbare strategieën in de examenklas bij herhalen stof uit eerdere jaren.
  Dus…. Het ’toch niet durven’ is geen optie! Het niet continueren na één les, afhankelijk van de resultaten en reacties, wel. 🙂

  • Ilse Meelberghs 30 december 2013

   Aanmoedigend om te lezen, enne… het leuks zou natuurlijk zijn als die studenten na de les online zouden reageren. Ik ga hen aanmoedigen 🙂

  • Ilse Meelberghs 14 januari 2014

   Frans,

   Ik zie potentie.

   De eerste heb ik in alle groepen gedaan.
   Het was nog een rommeltje soms. Ik onthoud: ik moet echt zorgen dat de studenten opstaan en zachter praten,
   De studenten zijn nog niet gewend om goeie vragen te formuleren. Ik onthoud: niet meer vormen van coöperatief leren proberen, gewoon deze nog eens bij ieder nieuw theorie-hoofdstuk, thuis de vraag laten voorbereiden.
   Ik zag iedereen meedoen en vertrouw erop dat dat effectiever is dan nog een keer luisteren naar een samenvatting van de theorie.

   De tweede heb ik niet met iedereen gedaan. Twee lessen na elkaar iets nieuws vlak voor een tentamen voelde niet goed. En dus heb ik het wel uitgelegd als mogelijkheid.
   Twee studenten hebben het geprobeerd. Eentje die het proeftentamen al thuis gemaakt had, zij heeft verteld hoe ze aanpakt. En de ander heeft dat opgeschreven en vragen gesteld. Beiden waren ze zeer tevreden na de les.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén