De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: The Human Element Cornerstone training (de feiten)

Gisteren de driedaagse training: The human element deel 1 afgerond. Voor ik in separate blog(s) over het geleerde vertel, even de “feiten”. Ik merk dat ik om dat te doen het liefst het hele deelnemershandboek voor jullie zou kopiëren. Zo waardevol voor mij en dat maakt dan dat ik zo graag wil delen. Los nog van de auteursrechtenproblematiek, dat brengt gewoon niks. Het programma is goed. Het maken van de zoektocht (zelf met de andere deelnemers) en de kwaliteit van de trainers maakt dat het gaat leven, waardevol wordt. Dus heb ik gekozen voor een paar kleine stukjes uit dat handboek. Om een indruk te geven van wat de bedoeling was.

The human element is een integrale benadering voor de menselijke dynamiek binnen organisaties. In een organisatie die de methode van The Human Element toepast is het DOEL de werknemers zoveel mogelijk zelfbewust te maken. De aanname van The Human Element is dat wanneer iedereen veel zelfvertrouwen heeft, de organisatie optimaal productief en succesvol zal zijn. De doelen hieronder geven de verbanden aan tussen de mensen, hun relaties en het klimaat in de organisatie.

  • Mensen voelen zich… vol leven, vrij om te kiezen, zelfbewust, belangrijk, competent, aardig.
  • Relaties zijn… energiek, volwassen, eerlijk , erkend, samenwerkend, vriendelijk
  • Organisaties steunen een klimaat van … deelname, mee doen, persoonlijk leiderschap, openheid, waardering, beloning, medemenselijkheid.

Aan het einde kregen we dit als aandachtspunten mee (samenvatting van de aanpak), als een handleiding voor iedere dag:

  • Niveau’s van openheid (Niveau 4/persoonlijke dialoog): Het verhaal dat ik over mijn situatie verzin “Ik denkt dat jij voelt dat ik… ben”
  • Niveaus’s van luisteren (Niveau 4 en 5): “Vertel me meer. Wat ik je hoor zeggen (en voelen) is….”
  • Eerste waarheid eerst: Ik vertel eerst wat als eerste in mij naar boven komt, vaak is dat mijn bezorgdheid of angst over het gesprek. Daarna duiken we in de inhoud.
  • Keuze: Ik geloof dat ik alles kies in mijn leven en in staat ben, wanneer ik dat wil, dingen in mijzelf te veranderen, in mijn relaties, en in mijn werksituaties. Payoff: Ik stel mezelf de vraag: “wat levert het mij op, wat is mijn payoff, door mijn huidige situatie te creëren”
  • Co-creatie: Iedereen is 100% verantwoordelijk en niemand wordt beschuldigd.
  • 1% regel:  Ik stop en vraag mijzelf, wat als maar 1% van wat de ander zeg waar is? Hoe zou dat zijn? Hoe kan dit verklaren wat mijn aandeel is in het creëren van de situatie waarin ik mij bevind?
  • Signalen van defensief gedrag: Wat is mijn specifieke gedrag wanneer ik defensief begin te worden ? Wat kan ik, wanneer ik me hiervan bewust ben, doen om mijn defensieve gedrag te verminderen?

Achtereenvolgend worden aan de hand van een zorgvuldig opgebouwd programma (zorgvuldig in opbouw van veiligheid/uitdaging en in de diversiteit van werkvormen) een voor een onderstaande dingen onderzocht: Gedrag (met anderen), gevoel (met anderen), zelfbeeld, interpersoonlijke angsten en persoonlijke angsten. En dat dus op die drie componenten, belangrijk, competent en aardig. Daarbij wordt op de derde dag gekeken naar wat het geheel van de “uitslagen” nu eigenlijk voor betekenis heeft voor jou, voor je leervraag.

IMG

En met wat ik gezien en gevoeld heb: Het werkt! Mensen hebben stappen gezet bij het “beantwoorden” van hun leervraag “waarom of hoe ik….”

Wordt vervolgd (met nog wat geblog)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén