De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Omwille van compromisloos nog een keer: waarom reflecteren: (#MBS1)

’t Is nog weinig overtuigend het verhaal van waarom reflecteren. Het voldoet nog niet aan het criteria: “compromisloos alleen dingen doen waar ik volledig achter kan staan” en dus moet ie nog een keer.

Vind ik het (los van de curriculumeisen) echt zinvol dat de studenten na iedere les van de module samenwerken een reflectieverslag maken? JA. Bij professioneel handelen hoort voor mij dat je in staat bent om te “Reflecteren = opstijgen in een helikopter om het slagveld te overzien”. De studenten krijgen (straks) in veel vormen te maken met pdca.

En ik kijk de vragen die we in de studiewijzer hebben staan nog even door:

  • Zie ik in de vragen PDCA terug
  • Kunnen ze in de loop van de module de vragen diepgaander beantwoorden ahv wat ze geleerd hebben.
  • Gebeurt er ook iets met talent/sterktes
  • Wordt er ook aandacht geschonken aan samenwerken.

Met enkele lichte aanpassingen worden de vragen als volgt:

Wat wou ik graag in deze les oefenen? Waar was ik nieuwsgierig naar?

Wat is er tijdens deze les gebeurd, de feiten?

Wat heb ik gedaan en hoe heb ik dit ervaren?

Heb ik moeite gedaan bij te dragen aan leren anderen?

Wat heb ik geleerd? Heb ik geleerd, geoefend wat ik me voorgenomen had (feiten)? Hoe ervaar ik dat?

Wat ga ik vanaf nu anders doen?

Zo en nu is het goed! Tot ik weer iets leer over wat beter werkt. En voor wie graag nog meer wil leren over reflecteren. Dit vond ik bij het voorbereiden hiervan www.reflectietools.nl HvA en thema reflecteren bij hbo.sxills.nl (vlot geschreven) of  mijn Pearltrees 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén