De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Luister…. (#MBS2)

Als je graag goed wil kunnen luisteren zou je kunnen beginnen met Verbaal meesterschap van Remco Claassen (H4 blz 65 tm 108). Deze blog van Saskia Postma benoemt de niveau’s van luisteren beschreven in dat hoofdstuk. Mij sprak in dat hoofdstuk iets anders zodanig aan, dat dat het enige is wat ik deze vakantie ga “doen voor het werk”. Ik zal in situatie’s waar dat past: “Minder APIE en meer motivatiediagnostiek” oefenen. En nee, je hoeft me niet meteen te mijden deze vakantie want naar het schijnt is dat prettig voor diegene die het ondergaat. Wat het is?

 1. APIE staat voor: adviseren, prikken (vragen stellen), interpreteren, evalueren.
 2. Motivatiediagnostiek:
  • “Kopieer” de beleving
  • Check de inhoud
  • Check de emotie
  • combi 2+3
  • Houd je klep
Ik begin gewoon meteen en ga niet mijn interpretatie van het hoofdstuk geven. Je kan het lezen of lekker gaan grasduinen in wat ik in mijn Pearltrees: art of listening heb verzameld. Aanvullingen zijn altijd welkom. Vooral video’s waar we de kunst kunnen afkijken of waar we (glim)lachen over hoe het niet moet. Deze is er een waarvan ik de kunst afkijk.

En dit schrijvende verhuist er een Pearltree. De kracht van vragen hoort voor mij meer bij cruciale competenties voor Sustainable education, dan bij luisteren.

PS 31/01/2013  1ste en 2de les heb ik niet uitgeschreven in een blog. En studenten hadden de les feedback nog niet gehad. Toch voeg ik hierbij de NPS-score met doorslaggevend argument. Het helpt mij met name om te bepalen waar studenten het meeste leerrendement ervaren hebben.

Feedback voor docent les 2 luisteren etc

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén