De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Winstverdelingen uitleggen met snelgekrabbelde blaadjes #lesbeschrijving

We (propedeusestudenten en ik, bij het vak bedrijfseconomie) zijn inmiddels aanbeland bij het hoofdstuk eigen vermogen.

Daar komen begrippen als maatschappelijk, geplaatste en gestort kapitaal, winstreserves en dividenduitkeringen en winstverdelingen voorbij. In essentie zijn het 2 rijtjes van begrippen die opeenvolgend zijn. En deze 2 rijen hebben dan ook nog verbanden met elkaar.

De vorige manier van leren werkte niet zo. D’r worden op het tentamens nogal wat fouten gemaakt. Jammer, want eigenlijk is het een kunstje, zo’n winstverdeling, Studenten halen begrippen door elkaar. En als je dat doet kan je er geen correcte berekeningen mee maken. En we laten ze de berekeningen vooral maken… om te testen of ze de begrippen kunnen toepassen.

Daarnaast zijn er nu standaardgroepjes in de klas gevormd en wou ik de studenten even laten samenwerken buiten die groep. Die behoefte komt vanuit mijn overtuiging dat je ook als docent bedrijfseconomie een rol kan spelen/verantwoordelijkheid hebt voor groeps/community building. (zie oa mijn blog over boek coöperatieve leerstrategieën)

Het idee

Dat alles overdenkend valt me, vlak voor de les, een gesprekje in (tijdens de receptie van Edushock). Die leraar had leerlingen een rijtje laten maken van de spijsvertering. “vergeten ze nooit meer”. Herinnerde me dat “in de Rij” ook een klasbouwer is (oa wederzijdse ondersteuning en voortbouwen op bijdragen van anderen, blz 8.7)

En vlak voor de les krabbelde ik dus alle begrippen apart op een A4. De 2 rijtjes verdeelde ik over de groepen. Zodanig dat van ieder rijtje op iedere tafel wat lag. Dus van iedere tafel kon beide rondes iemand meedoen.

Rijtje 1: Het eigen vermogen: Aandelenkapitaal, aandelen in portefeuille, geplaatste aandelen, aandelen nog te storten, gestort (en geplaatst) aandelenkapitaal, winstreserve, nog te bestemmen winst.

Rijtje 2: De winstverdeling: Winst na belasting, primair dividend, overwinst, secundair dividend, reservering.

De uitvoering deel 1

Opdracht: kom naar voren met die begrippen die op de balans/eigen vermogen horen en ga in de goede volgorde staan.

Ik zie: studenten die met elkaar overleggen welk blaadje en wie naar voren gaat. Vervolgens wordt er door de mensen vooraan overlegd in welke volgorde het moet en waarom.

We bespreken het. Eerst de mening van de totale groep of de volgorde klopt, dan mijn aanvullingen.

Het zag er zo uit: rijtje

Opdracht: kom naar voren met die ander begrippen die op de balans/eigen vermogen horen en ga in de goede volgorde staan.

Zelfde effect.

De uitvoering deel 2

Lijstje op de grondIn de tweede lesgroep wou een studente die in de rij stond graag aantekeningen maken. Leg ze even op de grond stelde een andere student voor. Dat hebben we gedaan.

Omdat dat toch niet werkte, haalde ik mijn schilderstape uit de tas en hing ze op aan de muur. Ineens werden de verbanden tussen de twee rijen (die ik al uitgelegd had) ook visueel.

De verbanden visueelIk zie: studenten die tijdens het maken van de opgaves onderdelen aan elkaar uitleggen. daarbij gebruik makend van de vellen op de muur.

De les erna vertelt een studente me dat die blaadjes aan de muur echt hadden geholpen om te begrijpen hoe ze de opgaven moet maken.

De uitvoering deel 3

In de volgende les van de eerste groep kwamen er vragen waarbij me duidelijk werd dat de verbanden nog niet duidelijk waren. Naar aanleiding van de feedback van die studente heb ik toen ook bij hen nog even die verbanden visueel gemaakt. En ook hier:

Ik zie: studenten die tijdens het maken van de opgaves onderdelen aan elkaar uitleggen. daarbij gebruik makend van de vellen op de muur.

Ik bewaar de blaadjes in mijn map. Zodat ik volgend jaar herinnerd word aan mijn invulling van deze les 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén