De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Hoeveel is het waard? Wat is er nodig? #zwemmendroerdalen

de roersoppersLastig is het. Ik wil een beeld schetsen van iets wat me dierbaar is zonder dat mijn puberzonen zich vervelend voelen bij wat ik schrijf. Om vervolgens de vraag te stellen. Wat is er voor nodig zodat dit kan blijven duren?

Mijn 3 zonen zitten bij een zwemclub.

Op maandag stappen ze op de fiets en ik hoor ze keuvelen. Over wat voor training het wordt, wie er meefietst, wie er allemaal komt trainen die avond. Dat is allemaal al bekend via de groepsapp. Achteraf verhalen over wie er was, de trainers, hoe ze gezwommen hebben. Op dinsdag hetzelfde tafereel. Op donderdag gaan ze naar de harmonie. Ze blijven het jammer vinden dat het op hetzelfde moment is als het zwemmen. Alleen accepteren ze dat je aansluiten bij een groep “verplichtingen” met zich meebrengt. Op vrijdag sjeezen ze van de jeugdharmonie naar het zwemmen. En op zaterdagochtend hoor ik datzelfde gekeuvel om 7 uur ’s ochtends. Onze jongens maken zich klaar voor de training van 8 uur.  Soms zijn er dan achteraf verhalen van jongens en meiden die inmiddels studeren/op kamers zijn, en in het weekend weer meetrainen.

Op zondag zijn er wel eens wedstrijden. Wat ik als ouder prachtig vindt is dat het vooral gaat over “ben je erin geslaagd je PR (persoonlijk record) te verbeteren”. Zo ja dan is er een schouderklop van trainer en clubgenoten. Zoniet dan zijn er altijd wel een paar (inclusief de trainers) die wat liefs zeggen. Ik zie mijn zoons inspanningen doen om zo goed mogelijk voor de club te zwemmen. Dit houdt ook in nadenken over voeding en bedtijd de avond ervoor.

Af en toe is er een kamp. Dit najaar heeft mijn zoon klein kamp mee georganiseerd. Ik zie hem echt zijn best doen om leuke dingen te verzinnen en ervoor te zorgen dat alles op die dag ook aanwezig is. Ik hoor verhalen achteraf van kinderen (vanaf 6) en jongeren die samen een paar prachtige dagen hadden. Mijn andere zoon hoor ik zeggen dat hij het zo fijn vindt dat bij de zwemclub een kamp geen zuipfestijn wordt. Aanleiding van die opmerking was een van zijn klasgenoten die om die reden niet meeging op het kamp van zijn sportclub.

Ze hebben respect voor hun trainers omdat die ook als rolmodel fungeren. Over hoe je sportief sport. Eentje is trouwens erg goed in triathlons en 3 jongens van de club, waaronder mijn zoon, zijn nu ook aan het trainen voor triathlons.

De club heeft best een grote seniorengroep. Meestal mensen die dankzij hun verleden bij de club zijn blijven zwemmen. En nog steeds succesvol wedstrijd zwemmen.

De club heeft recent ook de bestuurlijke verantwoordelijkheid op zich genomen voor het echte senioren-senioren zwemmen.

Toch zou het kunnen dat deze club over anderhalf jaar niet meer bestaat.

Het bad gaat 1 januari 2016 dicht en er is nog geen alternatief. Vandaag organiseert de club een grote wedstrijd in het eigen zwembad, geheel met vrijwilligers. Een kans om te laten zien waar deze club toe in staat is. Online zijn inmiddels 1.300 handtekeningen verzameld voor het behoud van het zwembadbad. Zo jammer dat dat nodig is.

Als bedrijfseconoom begrijp ik hoe zo’n proces gaat. De gemeente heeft te weinig geld en dus wordt dat wat kan geschrapt.

Als bedrijfseconoom met interesse voor maatschappelijk verantwoord handelen/ondernemen vraag ik me af of de gemeente/overheid ziet wat voor goud ze in handen heeft met deze en de andere clubs in dat zwembad. Geen geld-goud jammer genoeg, maar goud als het gaat om:

  • het promoten van het bewegen van kinderen, jongeren, ouderen
  • het helpen bestrijden van overgewicht
  • jongeren die zich bewust zijn van het effect van drank/roken op sportieve prestaties.
  • jongeren die leren met elkaar om gaan, om iets voor elkaar over te hebben.
  • eenzaamheid van ouderen tegen te gaan
  • het realiseren van verbinding in de dorpskernen
  • het behouden van talentvolle jongeren voor Limburg
  • jongeren die, eens oud genoeg, zich zelfstandig zich naar hun sport verplaatsen

Bij mij ontstaat de neiging om advies te geven:

  • Breng in kaart omwille van welke andere motieven dan geld je het zwembad wil openhouden en vraag de clubs om actief te werken aan het nog versterken daarvan.
  • Zorg dat je je bij de bouw van een nieuw bad niet primair laat leiden door de bouwkosten. Dus ook de toekomstige exploitatiekosten meeneemt in de aanbesteding. Want dat is het budget waar ieder jaar opnieuw naar zal gekeken worden.
  • En gebruik de “bestrijdings”geldpotjes voor de preventie.

Maar ik vrees dat ze dat al allemaal weten/ dat het niet kan.

Dus (gemeente), een vraag, wat is er nodig zodat er trainings-zwemgelegenheid blijft in Roerdalen?

Zodat een club als deze kan blijven bestaan.

Want als je als gemeente doelstellingen hebt in wat je voor de gemeenschap wil betekenen in termen van maatschappelijk belang, gezond leven en bewegen. Dan heb je met een vereniging als de Roersoppers toch echt wel goud in je handen.

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Els SnelsEls Snels 12 oktober 2014

    Deze blog kan als blog rechtstreeks naar de gemeente.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén