De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

#watenhoewiljijleren ik was erbij.

Wolfert Lyceum 1Een tweet van Frans Droog en wij melden ons aan voor een vakantiebaantje.

Ik bedacht wat en blogde erover. Mijn zoons (echte beta’s) zeiden dat dat bedrijvenstuk hen niet echt interesseerde, maar dat van de bijen was wel leuk. Ik zou niet door de mand vallen 🙂 volgens hen. Nog even achter de schermen overlegt met Frans en ik zag het wel zitten dit te gaan doen.

Frans regelde het prima. Leuk zo’n WIKI

Vandaag was het zover. Ik had twee doelen. De leerlingen echt zien, hun vragen een plek geven. Met als structuur de workshop: Bij en bedrijf. In de auto bedacht ik nog hoe ik de verbinding tussen die twee zou visualiseren.

Bij aankomst was ik trouwens onder de indruk van de school en de ruimte eromheen. Letterlijk: wat een ruimte.

Loesje Het Nieuwe Leren

10 leerlingen had ik gevraagd aan Frans. Omdat je dan zo fijn kan inspelen op wat er gebeurt. En dat bleek inderdaad … fijn 🙂 De leerlingen hadden gelezen: Bij een bedrijf (en niet doorgeklikt) … en keken verbaasd naar de imkerspullen.

Ok, kan ook, sprak ik dapper. Ik heb jaren in bedrijven gewerkt. Het gaat om wat jullie willen leren. Ik vertel/visualiseer even wat ik in gedachte had voor vandaag en dan mogen gewoon alle vragen komen. Schrijf maar op post-it als er tijdens mijn intro een vraag opkomt.

En dat gebeurde:

 • Waarom bijen honing verzamelen
 • Hoe ze dan zonder eten de winter overleven.
 • Hoe ze weten dat ze van hetzelfde volk zijn.
 • Waarom ze een nieuwe koningin maken en hoe.

Kwamen we toch bij de bruidsvlucht en het filmpje.

 • Gaan die mannetjes echt dood.
 • Helft: Dna, daar weten we alles van. Heel veel over geleerd. Andere helft, wij. Niet wat is het. (de 1sten legden het uit)
 • Waarom gaan bedrijven failliet?
 • Wat moet ik doen als ik een bedrijf wil beginnen en snel wil verdienen?
 • In hoeverre lijkt onze samenleving op die van een bijenkorf.

Prachtige vragen vond ik het. Onderweg naar huis dacht ik nog vaak… oh dat had ik ook nog kunnen vertellen. (zoals het business canvas model, de kansen in duurzaam ondernemen, voor de jonge ondernemer) Of die van de samenleving/bijenkorf. Daar valt zoveel over te ontdekken.

Vervolgens vroeg ik ze aan welke producten zij hun geld graag uitgeven. Om ze vervolgens te vragen of ze eens willen uitzoeken wat voor bedrijven dat zijn. Vooral bezig met winst, of ook met mensen en de planeet. Dat deden ze.

Bij en bedrijf

Afsluitend vertelden ze welk bedrijf ze uitgezocht hadden en wat ze hadden gevonden. En gaven antwoord op mijn vraag of dat veranderde hoe ze in de winkel zouden kiezen.

Een rondvraag aan het einde leverde op dat ongeveer de helft het uitzoeken rondom het bedrijf het beste stuk van de bijeenkomst vond, eentje vond dat van het filmpje, en anderen vonden het mogen vragen/de antwoorden over de bijen het sterkst.

Aan het einde word ik fijn bedankt door de groep, gevraagd of ze nog zullen helpen met opruimen. We kletsen nog wat na over. Heerlijk als leerlingen zo met hun gasten omgaan.

Dit is trouwens wat we op tafel hadden liggen aan het eind.

Samenvatting bij en bedrijf

En dan even nagenieten in de docentenkamer. Kennismaken met de bekende (via Twitter) en onbekende “vakantiewerkers”. Hun verhalen horen. Een BONUS!

PS Ik merk trouwens dat ik terughoudend ben in het bij de anderen naar binnen lopen. Volgende keer stel ik gewoon voor om samen een workshop te verzorgen. Uit eigen ervaring met collega’s weet ik dat je daarmee zoveel bijleert zelf.

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. fransdroog 21 juli 2014

  Ilse,
  Het was een feest voor mij en onze leerlingen om je langs te hebben! En zeker! Er komt een vervolg, in welke vorm dan ook. Je PS geeft een mooie suggestie: samen!
  Het gemak waarbij je hebt ingespeeld op de wat vluchtige keuze van de leerlingen is een voorbeeld van wat ik noem ‘mooionderwijs’. Dank je voor het onze leerlingen dit laten ervaren.

  Ik heb even gewacht met een reactie op je blogpost omdat er nog het nodige moest gebeuren de laatste dagen op school en omdat ik te zeer onder de indruk was van wat er tijdens de twee dagen “WAT en HOE wil JIJ leren?” gebeurde om er goed op te kunnen reageren. Nog steeds ben ik op zoek naar de vorm om weer te geven hoe het was om workshops gegeven te zien worden door 12 gastsprekers, als gevolg van één tweet. Hoe het was om GeenSchool op bezoek te hebben. Hoe het was om leerlingen gebruik te zien maken van deze nieuwe mogelijkheden om te leren.
  De blogpost die ik hierover wil schrijven borrelt op, maar bevat nog wat teveel bubbels om volgbaar te zijn. Het was intens.

  • Ilse Meelberghs 8 augustus 2014

   Frans,

   En toen was ik even met mijn gezin een trektocht aan het maken in de bergen en reageer dus nu pas op je fijne reactie. Dankjewel.

   Ik ben benieuwd naar je blogpost, eens “de bubbels zijn verdwenen” 🙂

   Fijne vakantie verder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén