De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Dag 5: Conformeer niet, denk voor jezelf.

critical thinkingVandaag ook stiekem dag 5 geoefend. Omdat de uitnodiging om mee te werken vandaag, eigenlijk al een uitnodiging was om niet te conformeren. Om ander onderwijs te bieden, uitgaande van wat en hoe de leerling wil leren.

Het idee van de dag: Conformeer niet, denk voor jezelf.

Het haakt aan het begrip: Intellectuele autonomie. Uit het boek:
Het ideaal van critical thinking is het “zelf denken”
Dit betekent dat je je committeert om je overtuigingen te analyseren en evalueren met behulp van rede en bewijs.
 • Vragen te stellen wanneer het rationeel/redelijk is vragen te stellen
 • Overtuigd te zijn / te geloven wanneer het rationeel/redelijk is om overtuigd te zijn.
 • Te conformeren wanneer het rationeel/redelijk is om te conformeren.
De uitdaging: 
Dat analyseren/evalueren van je overtuigingen, dat kan je oefenen. Door jezelf deze vragen te stellen: Merk op welke taboes en regels worden onderhouden in de cultuur. Welke boodschappen over goed en fout zie ik. Wat doe ik dan?
Ik heb het gister verkleind tot: welke dingen doe ik (conformeer mijn gedrag aan de overtuiging) omdat ik denk dat het hoort bij de rol van docent in het VO en is dat wel zo.
Wat is er gelukt
Ik heb me bewust over een aantal overtuigingen heengezet. Ruimte scheppend.
 • Je moet uitgebreid voorbereid zijn voor zo iets nieuws. De keerzijde van een hele uitgebreide voorbereiding is dat je hem moeilijk kan loslaten om mee te gaan in de vragen.
 • Je moet als docent antwoord weten op alle vragen. Ik wist genoeg om een heel deel te kunnen beantwoorden. Het is fijn als je genoeg weet van een onderwerp om te kunnen wijzen wat een leuke richting is om uit te gaan zoeken.
 • Je leert veel van bij andere docenten gaan kijken. En toch deed ik dat hier niet. De overtuigings-drempel gezien.
Wat zijn de voornaamste inzichten nu ik echt geprobeerd eigen te worden met het idee.
Wat zitten er veel overtuigingen (ongeschreven regels) waaraan je onbewust conformeert.
Wat is het waar ik nog aan wil werken en en hoe plan ik om dat te doen.
Even niet, ik ga even vertragen in de vakantie.
Wil uiteindelijk wel, net als bij dag 1 “weet je dit of denk je dat je het weet” eigenlijk een stemmetje dat zegt “moet dit of denk je dat dit moet”
En hoe past dit dit idee bij de andere ideeën in het boek.

Het haakt voor mij dus ook aan dag 1, je meent te weten dat iets moet (intellectuele bescheidenheid)
En het helpt om het over overtuigingen heenzetten te “doordenken”. De “angst”, die toch een beetje hoort bij niet conformeren, verdwijnt.
PS En bij het lezen van dag 4 van Els, dacht ik weer aan deze video. Overdrijfveren (doelen), ongeschreven regels, de rol van emoties.

Deze post maakt onderdeel uit van de “quadblog kritisch denken”. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle post van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar. (we houden wel even vakantie de komende weken)

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Els Snelss Snels 16 juli 2014

  •Je leert veel van bij andere docenten gaan kijken. En toch deed ik dat hier niet. De overtuigings-drempel gezien.
  He Ilse, wat is een overtuigings-drempel? Waarschijnlijk zal ik dan begrijpen waarom je toch niet bij de andere docenten ging kijken.

  • Ilse Meelberghs 16 juli 2014

   Hoi Els,

   Op een of andere manier lukt het me niet om gewoon “te zijn” als ik in zo’n setting de sessie van een andere docent binnenstap. Weet nog niet welke overtuigingen/ongeschreven regels daar de oorzaak van zijn. Zag wel dat die er waren en vind dat ik daar eerst overheen moet stappen (dus moet snappen wat ze zijn) voor ik naar binnen ga. Ja, ook dat is een overtuiging 🙂

   Dus een overtuigingsdrempel blijkt te zijn: overtuigingen om uit te zoeken om er vervolgens overheen te kunnen stappen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén