De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Van bijna burnout naar bijna flow (in bijna 2 jaar) & de rol van verbinding met anderen.

Ik heb geleerd hoe ik dat doe….en wat ik zie als de moeilijke laatste stap.

Hier deel ik de stappen met jullie. Ontdaan van alle ballast van verwijzingen, onderbouwingen etc. Als je van een onderdeel wil weten welke verbindingen met mensen, boeken of ervaringen daaraan ten grondslag liggen. Vraag het me dan gewoon, het is er wel.

De stappen dus. En per stap heb ik een voorbeeld bijgevoegd van hoe verbinding met anderen kan helpen.

Het geloof dat het kan:

Om aan dit traject te beginnen heb je het vertrouwen nodig dat dat wat je wil leren bestaat. Dat er mensen zijn die het al kunnen.

Verbinding met mensen die laten zien dat hun activiteiten hen energie geven.

Kiezen voor leren, met een groeimindset.

Als je iets nog niet kan zijn er twee keuzes: leren of defensief gedrag vertonen. En effectief leren doe je met de groeimindset “aan”.

Verbinding met mensen die zien dat je voor die keuze staat en dat benoemen. Vragen stellen zodat je erachter komt wat je te leren hebt en wellicht daarbij helpen.

Kiezen voor ontwikkelen van talent

Talent zet mensen in beweging. Het kennen van je talenten en kiezen voor het altijd/overal ontwikkelen ervan is voor mij gelijk aan dicht bij je kern blijven.

Verbinding met mensen die je talent benoemen cq bevestigen.

Je activiteiten en partners zorgvuldig kiezen, denken in mogelijkheden.

De ideale context is die waarbij je bij al je activiteiten je talenten en hefboomvaardigheden inzet. En als dat waar jij geen talent/passie voor hebt wordt gedaan door een ander waarvan dat wel het talent/passie is. Dat vraagt om creatief denken in oplossingen.

Verbinding met mensen die je vragen om je talent in te zetten op een manier die jij over het hoofd ziet.

Mijn conclusie, de weg naar flow is een individuele verantwoordelijkheid. Die enorm versterkt/vertraagd kan worden door je verbindingen met mensen.

Heb dus aandacht voor verbindingen die versterken.

Hoe herken ik zo’n verbinding/relatie (creatieve wisselwerking). De 4 karakteristieken: Authentieke interactie, waarderend begrijpen, creatief integreren, continue transformeren. De condities voor zo’n relatie. De 5: unieke zien van elke persoon, vertrouwen, nieuwsgierigheid, verbondenheid en volharding.

Wat ik nu nog te leren heb. Hoe zet je een verbinding die je vertraagt, de flow verbreekt om in eentje die versterkt. Bij deze relaties waar de verbinding/interactie mijden niet mogelijk is.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén