De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Over startende ondernemingen, kredietbeoordeling door de bank en werkkapitaalbeheer.

De eerstejaarsstudenten hebben het volledige financiële deel van het ondernemingsplan afgerond en maken zich in de komende weken klaar voor de presentatie aan de bank. (=in dit geval een team van docenten).

Even ter herinnering: waar kijkt de bank naar als ik een krediet aanvraag?

Ik zit trouwens eigenlijk stiekem te wachten op het moment dat een van die studentgroepen een keer over crowdfunding begint. MKB Nederland heeft er een platform voor.

In deze laatste lesweek zoomen we nog even in op werkkapitaalbeheer.

Via Twitter vond ik deze webpagina’s van ING. De publicatie en video waar deze webpagina naar verwijst, ga ik gebruiken voor dit onderdeel. Ik grasduin ook even door hun trendrapporten. Bruikbaar voor deze lessen zijn:

  • December 2009: Wat te doen tegen niet -betalende debiteuren. Figuur op blz 7 een handig lijstje van aandachtspunten in het hele debiteurentraject.
  • Februari 2011: Voorraadbeheersing. Minder kapitaalbeslag met optimale voorraad.  Daar zegt Tabel 1 hoe je voorraadrisico’s kan afdekken en geeft Tabel 2 en Figuur 3 een beeld van de gemiddelde voorraadtermijnen.

Zo, meer kan ik niet kwijt, dus klaar met deze voorbereiding. Ik heb genoten van dit alles vinden 🙂

PS op webtv van ING staan trouwens ook starters van de maand (gewoon leuk). Hun MVO-filmpjes beveel ik niet aan. Ook al ligt Unicef me nauw aan het hart. Ik zoek MVO-voorbeelden die aan de kernactiviteit van het bedrijf raken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén