De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Rolmodel zijn.

De dertien Oorspronkelijke ClanmoedersHet houdt me deze weken bezig. Wat voor rolmodel wil ik zijn.

Een van de gedachtesporen….

Verder denkend vanuit niet bang zijn voor het nieuws dat komt, dat voorbij het kapitalisme. Wanneer ben je dan succesvol vrouwelijk. Wat laat je dan zien.

Zou het mogelijk zijn om oude wijsheid rondom de rol en kwaliteiten van vrouwelijk te hertalen naar straks. Ik pak even mijn “13-vrouwenblad” erbij dat hier op de deur hangt. Dat heb ik gemaakt naar aanleiding van het lezen van het boek De dertien oorspronkelijke clanmoeders.  En typ “wat we van hen kunnen leren” even over. Gewoon in de taal van het boek, dat hertalen komt wellicht later :-).

 1. Zij die met Verwanten spreekt. Hoe we de ongesproken taal van de natuur kunnen begrijpen. Familie van alle levensvormen kunnen worden, en hoe we de Heilige Ruimte van anderen respectvol kunnen betreden. Hoe we cycli, ritmes en veranderingen in het weer en de seizoenen kunnen eren. Hoe we samen kunnen smelten met de levenskracht en de ritmes van alle dimensies en de waarheid van allen leren kennen.
 2. Zij die de Wijsheid bewaart. De kunst van Zelfontwikkeling en Uitbreiding. Hoe we toegang kunnen krijgen tot het Planetaire Geheugen, de persoonlijke herinnering en oeroude wijsheden en kennis. Hoe we de wijsheid en de missie die iedere levensvorm in zich draagt kunnen begrijpen. Hoe we vrienden kunnen zijn en vriendschappen kunnen herstellen door de standpunten van iedere levensvorm te respecteren.
 3. Zij die de Waarheid weegt. Hoe we bekwaam kunnen reageren en hoe we uit vrije wil zelf kunnen beslissen. Hoe we het positieve kunnen voeden, niet het negatieve, door de Goddelijke wet te gebruiken. Hoe we Gelijkheid rechtvaardig kunnen gebruiken door verantwoordelijk te zijn voor onze daden en woorden. Hoe we onze persoonlijke integriteit, ethiek en waarden in kunnen zetten om helende oplossingen te vinden.
 4. Zij die Vooruitziet. Onze visioenen, onze dromen, gevoelens en indrukken te begrijpen. Hoe we de Droomtijd binnen kunnen gaan, andere rijken kunnen betreden en door de Kier in het Universum kunnen gaan. Hoe we op de juiste wijze onze geestelijke vermogens en onze voorspellende gaven in kunnen zetten voor de mensheid. Hoe we spirituele grenzen en geestelijke zelfverdediging kunnen gebruiken, en hoe we deze grenzen in anderen kunnen respecteren. Hoe we onze innerlijke potenties kunnen gebruiken om geheelde helers te worden.
 5. Luisterende Vrouw. Hoe we de stilte binnen kunnen gaan en de kleine stille stem in ons binnenste kunnen horen. Hoe we het Innerlijke Weten dat we in onze Spirituele Essentie meedragen kunnen horen en begrijpen. Hoe we naar de meningen en standpunten van anderen kunnen luisteren en naar de stemmen van onze voorouders. Hoe we lichaamstaal en onuitgesproken gedachten kunnen leren begrijpen / leren luisteren met het hart.
 6. Verhalenvertelster. Hoe te onderwijzen door het vertellen van verhalen die lessen inhouden. Hoe we evenwicht vinden tussen oneerbiedigheid en heiligheid, waarbij we op creatieve wijze gebruikmaken van humor. Hoe we over onze eigen ervaringen kunnen spreken zonder zelfingenomenheid of over anderen te oordelen. Hoe we in het leven zowel leraar als leerling kunnen zijn en de wijsheid die we verworven hebben kunnen bewaren.
 7. Zij die alles Liefheeft. Hoe we respect, vertrouwen en intimiteit in elke relatie kunnen gebruiken. Hoe we alle aspecten van ons leven kunnen liefhebben: lessen, seksualiteit en het fysieke zijn. Hoe we een liefhebbende vrouw, een verzorgende moeder, een sensuele minnares en een betrouwbare vriend kunnen zijn. Hoe we onszelf en andere kunnen vergeven door acceptatie te ontwikkelen en kritiek uitoefenen te vermijden.
 8. Zij die Heelt. Hoe we anderen kunnen dienen met een vreugdevol hart, door onze helende gaven te gebruiken. Hoe we de levenscycli van geboorte, dood en wedergeboorte kunnen begrijpen en eren. Hoe we kunnen geloven in de wonderen van het leven door de verbinding met onze Spirituele Essentie. Hoe we het Plantenrijk kunnen begrijpen, en de helende werking van alle delen van planten.
 9. Vrouwe van de Ondergaande Zon. Hoe wij onze voorraden kunnen beschermen en gebruiken zonder verspilling. Hoe we voor morgen kunnen zorgen door vandaag te plannen/ door ons doelen te stellen en die te bereiken. Hoe we betrokkenheid, betrouwbaarheid en medeleven kunnen tonen door de manier waarop we leven. Hoe we onze wil op de juiste wijze inzetten, door onze intenties om voor de komende generaties te zorgen, te gebruiken.
 10. Zij die het Web weeft. Hoe we ons verlangen kunnen gebruiken om onze dromen te creëren en tastbare vorm te geven. Hoe we levenskracht kunnen aanboren, en de energie kunnen gebruiken om dat wat we nodig hebben te bouwen, te veranderen of te manifesteren. Hoe we onze visioenen zichtbaar kunnen maken en ze leven in kunnen blazen door onze daden en door onze artistieke talenten. Hoe we uit oude dingen nieuwe kunnen creëren en hoe we de beperkingen die onze creativiteit in de weg staan kunnen opruimen.
 11. Fiere Vrouw. Hoe we op ons allerbest kunnen zijn en toch kwetsbaar en menselijk durven blijven. Hoe we ons lichaam en onze geest flexibel kunnen houden door beweging en bezinning. Hoe we nieuwe wegen kunnen zoeken en vinden om te groeien en te leren, en anderen leiding te geven door zelf een voorbeeld te zijn. Hoe we innerlijke kracht kunnen ontwikkelen. Hoe we kunnen aantrekken en loslaten.
 12. Lofprijzend vrouw. Hoe we kunnen danken voor de overvloed die we nodig hebben voordat we die krijgen, om ruimte te maken om te ontvangen. Hoe we iedere overwinning in het leven met blijdschap kunnen vieren – niet alleen de onze, maar ook de prestaties van anderen. Hoe we ons moeten opstellen om wonderbaarlijke veranderingen in het Zelf teweeg te brengen. Hoe we overvloed kunnen scheppen door lofprijzingen, door te geven en te ontvangen.
 13. Zij die haar Visioen wordt. Hoe we onze visioenen kunnen worden en ons heelheid eigen kunnen maken. Hoe we het oude Zelf los kunnen laten en in de gerealiseerde droom kunnen stappen. Hoe we het proces dat ons door de veranderingen en transformatie heen bracht kunnen eren. Hoe we het Overgangsritueel naar Heelheid kunnen markeren en het Visioen dat we geworden zijn kunnen celebreren.

Zou er nog andere oude wijsheid zijn die je hier aan toe kan voegen?

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Rob Alberts 26 januari 2016

  Ik vind dit al een indrukwekkende lijst!

  Bewonderende groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén