De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: over kracht, talenten en kwaliteiten van vrouwen.

Voor de vakantie ging het een aantal keren over het glazen plafond en vrouwenemancipatie. Daarmee gaat het dan voor mij over respect voor/gebruik maken van elkaars talenten. En daarmee kwam bij mij de vraag op: wat zijn nou eigenlijk vrouwelijke talenten en kwaliteiten? En zijn daar “vakantieboeken” over? Met vakantieboeken bedoel ik dan, even geen theoretische verhalen of business gerelateerd. Een korte zoektocht en mijn voorliefde voor verhalen laat mij dan uitkomen bij de indianen. Ik heb gelezen:

Stemmen van Indiaanse vrouwen. 

Het breekt een lans voor de belangrijke functie van de vrouw in de nomadische indiaanse gemeenschappen zoals bij ceremonien, rituelen en de opvoeding van de kinderen.

Een paar passages die ik zal onthouden en ik geniet in sommige gevallen van de overeenkomsten met huidige stromingen in onze maatschappij.

Uit Stemmen van Indiaanse vrouwenDe dertien Oorspronkelijke Clanmoeders

Dit boek gaat om het ontdekken en laten herleven van talenten, gaven en mogelijkheden van het vrouwelijke. De eeuwenoude Indiaanse tradities die bewaard zijn gebleven, vormen de basis van de verhalen van de dertien oorspronkelijke clanmoeders.

Mooie verhalen! In het begin van het boek staan de 13 clanmoeders opgesomd met oa wat ze ons leren. Ik heb het opgehangen in de werkkamer. (naast Hoop van Havel en The Invitation by Oriah). Ook bij dit boek  zie ik weer verbanden met systeemdenken, maatschappelijk verantwoord ondernemen, dienend leiderschap en mindfullness.

De dertien Oorspronkelijke Clanmoeders

Door mijn interesse in tuinplanten weet ik dat sommigen ook gebruikt kunnen worden als medicijn. In deze verhalen krijgen ook dieren en bomen die rol. Ze brengen iets wat de hoofdpersoon op dat moment nodig heeft. Gefascineerd daardoor heb ik vervolgens ook nog gelezen/gebladerd in boeken daarover. bvb Luisteren naar dieren. Ook weer fascinerend. Ik heb er grappig genoeg ook weer wat geleerd over het zien van eigenheid,  talenten, het leggen van verbinding met anderen. En het versterkte het idee dat je van iedereen die je tegenkomt wat kan leren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén