De tweede sessie in de serie van 7. Inmiddels heb ik ook al deze studenten individueel een halfuur gesproken en verdiepend kennisgemaakt.
Een collega heeft deze les ontworpen, gebaseerd op wat we deden vorig jaar. Er in het lesplan mooie dingen aan toegevoegd. Ik maak het even van mezelf. Kijk naar wat in de voorbereiding van studenten gevraagd is, wat ik aan extra voorbereidingsmateriaal ter beschikking kreeg, hoe de les zelf is ontworpen en wat de studenten aan opdracht maken achteraf.
Ik probeer de grote lijnen te pakken hier. En pas hier en daar wat aan 🙂
Bij het welkom (20 min)
- Er is een nieuwe studente in de groep. Welkom heten, foto laten uitzoeken en haar naam bij laten schrijven op de foto’s van de groepsgenoten.
- Wat doet dat met de fase van groepsvorming. Uit: De groep: een zevenkoppige draak
- Het beoordelingsformulier doornemen en algemene feedback geven over opdracht 1. (de 4 criteria even uitleggen)
- Deze video kijken, mijn verhaal over “het wiel pakken” delen.
- Met een woordspin vastleggen wat de studenten onthielden/leerden van de voorbereiding. Wat heeft samenwerken in de afgelopen 2 weken opgeleverd? Wat lukte er, wat was moeilijk?
- De leervragen verzamelen.
Doen: De marchmellow-challenge (30 min)
- Observeren en noteren.
Ik vond de tekst van Het IPG-model die mijn collega ter beschikking stelde erg boeiend. Het is een onderbouwing van wat we ooit gebruikten bij de intervisie. Ik wil hier graag zelf oefenen met het gericht observeren, noteren. Om dan te kunnen zeggen welke interventies/vragen ik zag/hoorde. Daartoe gemaakt: Model om te observeren gebaseerd op IPG-model en 5 communicatieniveau’s Remmerswaal. Context-niveau buiten beschouwing gelaten.
- Groep deelt eerste reacties en observaties
De video bekijken (10 min)
- Vragen wat ze ervan leren en of ze hier iets mee kunnen in het dagelijkse leven.
De opdracht (20 min)
- Opdracht achteraf: Hen wordt gevraagd vragen te beantwoorden over hoe de groep heeft samengewerkt tijdens de Marshmallow Challenge, hun eigen rol in die samenwerking. Vragen die de theorie van groepsvorming en deze ervaring koppelen aan de samenwerking in het ondernemingsplan. En om een leerdoel te benoemen, een experiment daarrond te formuleren en te beschrijven mbv de STARR-methodiek.
- Leg die opdracht uit in de les (instructie).
- Leg het belang van reflecteren voor het leren nog eens uit (instructie)
- Laat ze de vragen 1tm 5 in de les maken (of verder als ze sneller zijn).
- Laat dan per groep de antwoorden terugkoppelen.
- Laat ze kort even nadenken over een leerdoel.
- Leg het principe van een experiment uit + waarom gebruik van de STARR-methode hiervoor (zij hebben in de voorbereiding de methode bestudeerd)
De evaluatie (5 min)
- Zijn de leervragen beantwoord. Wat ging goed, wat (nog) niet.