Studenten, zoals ik jullie tijdens het voorstellen vertelde is “luisteren” waar ik nog in wil leren/groeien. Deze les ga ik vullen met dingen die mij al geholpen hebben.
Luisteren is volgens menig managementboek “the key to succes” Liefst je echt inleven in die ander. Dat heet dan:
Empathie.
In de les krijgen jullie 5 citaten uit het boek: Leef vanuit je verbeelding/ Stephen R. Covey uit het hoofstuk Empathie. Daar kies je dan die ene die jou het meeste aanspreekt.
Als je meer over empathie wil weten heb ik twee kijktips (niet de makkelijkste). Ik vond de eerste leuk omdat ie empathie in het grote geheel plaatst.
En deze is boeiend omdat de spreker wel iets heel moeilijks vraagt:
Door ze stap voor stap door het denkproces heen te praten, legt socioloog Sam Richards zijn Amerikaanse publiek een uitdaging voor: Kunnen ze de motieven van een Irakese opstandeling begrijpen – niet goedkeuren- maar begrijpen? In het verlengde hiervan, is iemand echt in staat in zich in te leven in anderen?
Waarom is luisteren dan zo belangrijk. Volgens carrieretijger:
Door te luisteren vergaar je kennis en word je wijzer.
Door goed te luisteren kun je de relatie met mensen in je omgeving verbeteren. Als je goed luistert, word je aardig gevonden. Luisteren is een essentieel onderdeel van samenwerken. Door goed te luisteren naar je baas en collega’s verbeteren je carrièrekansen.
Door goed luisteren kun je te weten komen wat de mensen in jouw omgeving beweegt, waarmee ze zich bezighouden, waarnaar ze streven. Die wetenschap kun je gebruiken om zelf dingen voor elkaar te krijgen, om op het juiste moment bij de juiste persoon je ideeën in te brengen.
Kan je goed leren luisteren?
Ja, het is gewoon willen, oefenen en je laten inspireren door boeken/artikelen/video’s/andere mensen. Ik verzamel wat ik wil bewaren in de pearltree “the art of listening” Net als een jaar geleden vind ik nog steeds dat H4 van Verbaal meesterschap/Remco Claassen (H4 blz 65 tm 108) een goed startpunt is. Deze blog van Saskia Postma benoemt de niveau’s van luisteren beschreven in dat hoofdstuk. Mij sprak in dat hoofdstuk iets anders zodanig aan dat ik sindsdien oefen “Minder APIE en meer motivatiediagnostiek”. Wat het is?
- APIE staat voor: adviseren, prikken (vragen stellen), interpreteren, evalueren.
- Motivatiediagnostiek:
- “Kopieer” de beleving
- Check de inhoud
- Check de emotie
- combi 2+3
- Houd je klep
Hoe je zit, kijkt enz. Het maakt allemaal uit. Bij echt empatisch luisteren kan je dan ook gaan voor “kopieer de beleving (blz102)”.
Wij beginnen iets makkelijker. Ter voorbereiding op deze les had ik graag dat je oefent in een onverschillige houding. Je klasgenoot gaat je namelijk een kort verhaal vertellen over iets waar ie echt enthousiast over is en jij gaat “niet geïnteresseerd zijn”.
Je kan dat doen ahv wat je zo al weet. Je kan ook een van de filmpjes over over non-verbale communicatie bekijken in de pearltree non verbaal. Een korte en eenvoudige is de onderstaande. Er is er ook een bij van Scam School waar Professor in law Clark Freshman voorbeelden geeft van non-verbale communicatie mbv oa micro expressions (gebruikt in televisieserie Lie to Me)
Ik vind het wel belangrijk om de 93/7% regel te nuanceren. Die veelgebruikte regel: 93% van de conversatie is non-verbaal, dat kan je niet zomaar roepen. De link verwijst naar een filmpje dat dat goed uitlegt.
Mijn overtuiging is wel. Je kan veel doen om je houding in overeenstemming te laten zijn met wat je bedoeling. Maar echte interesse “spelen”, dat merkt de ander.
We gaan een aantal studenten een compliment geven over hun luisterhouding in de afgelopen week. (ik denk nog na over de vorm)
Wat is de rol van vragen?
Ook daar heb ik artikelen/filmpjes over verzameld. (pearltree “the power of questions).
- Je kan vragen gebruiken om te laten weten wat je wil leren.
- Je kan ze ook gebruiken als hulpmiddel bij het luisteren. Remco Claassen heeft het erover bij de P van APIE, wel gebruiken om de emotie en de inhoud te checken.
- De moeilijkste vorm van vraag die ik ooit gezien heb in een artikel was de Generatieve vraag, bedoeld om echt verandering teweeg te brengen.
Een vraag die volgens Bushe aan vier eigenschappen moet voldoen: de vraag moet 1) verassend zijn, 2) niet alleen cognitief zijn maar de ander op een dieper niveau raken, 3) een band of relatie creëren tussen de mensen die over de vraag in gesprek zijn en 4) zorgen voor een nieuw perspectief of shift in denken.
Laten we dat laatste even voor wat het is en wat gaan doen. We gaan aan de hand van een foto (die je zelf meebrengt, smartphone?, idee van een student vorig jaar) een gesprek voeren.
Nu zijn er niet voor niets veel ezelsbruggetjes (net als Minder APIE, meer motivatiediagnostiek) om te helpen herinneren hoe dialoog werkt. We hebben meestal een paar hardnekkige gewoontes. Villans zette 6 ezelsbruggetjes op een rij.
- Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen Vat het verhaal kort samen en laat de ander reageren. Vraag door als iets onduidelijk is.
- Laat OMA (wat vaker) thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen Als iemand iets vertelt, laat je eigen oordelen, ideeën en adviezen even voor wat ze zijn. Zodat je met een open houding kunt luisteren.
- Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen Neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vraag bij twijfel altijd even na of het klopt.
- Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel andermans bedoelingen zelf in. Dit voorkom je door na te vragen.
- Wees een OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig Sta open voor de ander, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig.
- Maak je niet DIK: Denk in Kwaliteiten Zeker bij wat moeilijke gesprekken kijk je al er snel naar wat fout ging. Dat mag, maar geef vooral aandacht aan wat goed gaat.
Vraag na het 1ste gesprek aan je partner welke je in dit gesprek goed gedaan hebt en kies zelf wat je de volgende keer wil oefenen.
En dan voeren we het gesprek nog eens, zelfde foto, andere gesprekspartner.
Wat gebeurt er met het gesprek. Krijg je andere vragen, andere verhalen?
Zo, ik geloof dat ik het hierbij laat. Ideeën zijn welkom. Het raamwerk is er en inhoud kan nog aangepast worden. Over een weekje gaan we dit doen.
Ps: Video (3min) over strategic listening. Over belang van luisteren en “Luisteren, je kan erover lezen ’t is te leren en ’t is veel oefenen”
Ps: Feedback van de studenten: 20132014 bijeenkomst 2