De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Meedoen met pilot Feedbackfruits.

De komende weken ga ik aan de slag met Feedbackfruits. Hoe dat komt?

De introductie

Vorige week was er een demonstratie feedbackfruits. Judith vroeg of ik kwam. Goed van haar. Was er anders waarschijnlijk niet geweest.

Ook fijn dat ik vantevoren al een inlogcode kreeg. Kon ik alvast proberen hoe moeilijk/gemakkelijk het is. Nou, echt moeilijk was het niet. Kreeg alleen niet helemaal goed het overzicht te pakken. Daar hielp het video kijken en de handleiding docenten scannen ook niet echt bij.

Deze twee slides tijdens de presentatie wel. Eerst het leerproces (gebruik makend van het flipping the classroom model)

FbF1

Om dan de link te leggen met de onderdelen van het programma.

FbF2 (1)

Het echte voordeel zit erin dat studenten met elkaar kunnen werken rond de stof. Zoals ze dat nu ook doen op Facebook en WhatsApp, maar gestructureerder, overzichtelijker en de docent kijkt mee. Ze kunnen elkaars bijdrage waarderen met een “like”

Het besluit en de voorwaarden.

Waarom?

Dat echte voordeel is wat mij over de streep trok. Ik wil mijn studenten graag een omgeving bieden waar ze op die manier aan de slag kunnen. Bijkomend voordeel is dat er campusambassadeurs zijn die mij kunnen helpen opstarten. En er nog een paar collega’s van Zuyd aan het uitproberen zijn en dus kunnen ondersteunen.

Zag ik een kans?

Dit kwartaal, bedrijfseconomie 4. Een helder, gestructureerd, kort programma. Niet te grote groep. En verder geen moeilijke uitdagingen voor mezelf dit kwartaal.

Vind de opleiding het ook waardevol?

In tegenstelling tot andere keren heb ik vervolgens op de opleiding uren gevraagd om te mogen uitproberen. Mijn natuurlijke neiging is namelijk om gewoon te beginnen en achteraf te vragen om de uren. Dit keer had ik besloten om het alleen te doen als het de opleiding ook wat waard was.

De eerste stappen.

Vandaag heb ik de toezegging van de uren gekregen.

Vervolgens heb ik lijsten gemaakt van de studenten die mogen deelnemen en een overzicht van de mappenstructuur. Ik vraag nu even aan de campusambassadeur om de cursus voor me aan te maken, de deelnemers toe te voegen en de mappenstructuur aan te brengen.

Ik heb een kwartier gezocht naar de groepen-mailinglist en niet gevonden. Dat ga ik morgen even navragen en dan de studenten mailen. Ik heb overwogen om de studenten te vragen of ze dit wel willen. Vrees alleen dat die met de tentamens wel wat anders aan hun hoofd hebben dan te bedenken of dit hun wat lijkt 🙂

En dan moet ik als een gek gaan corrigeren zodat ik volgende week tijd heb om de cursus te vullen. En voor de eerste week kan ik dan ook al eens kijken of ik op een zinvolle manier van een van de interactietools gebruik kan maken.

Ik heb er wel zin in, hopelijk de studenten ook.

PS Wellicht dat een van de mede-bedrijfseconomiedocenten gaat meekijken. Zijn groepen ook laat meedoen. We zien wel. Ik laat deze docent in ieder geval toevoegen als deelnemer.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Judith van Hooijdonk 12 april 2016

  Laat maar weten als ik je nog ergens bij kan helpen. Super dat je het experiment aangaat en er over blogt!

 2. Kockelkoren 18 mei 2016

  Hoi Ilse, ik ben ook begonnen en zit nu met het probleem dat ik studenten heb die niet gewend zijn met elkaar te werken, behalve dan in casus. Ik ben nog zoekende om ze te motiveren, maar door de vakantie even stil gevallen. Ben nu begonnen met de upload van de content (flipping the classroom) en hoop dan ook wat meer actie te gaan krijgen.

  • Ilse Meelberghs 21 mei 2016 — Berichtauteur

   Hoi Chris,

   Leuk dat je me wat laat weten. Als het lukt hoor ik het graag. Ik las je commentaar over het veelvuldig klikken bij het uploaded. Toen ik het las dacht ik, oh ja, is inderdaad niet logisch om steeds terug te gaan naar de root directory. Vind al met al dat het uploaded minder tijd kost dan bij blackboard.
   We houden elkaar op de hoogte 🙂

   Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén