Wat ik nou jammer vind: al die onderzoekjes en onderzoeken van studenten, docenten en lectoren die niet structureel bij lerenden terecht komen. Moet dat dan vraag je je misschien af. Wel in ieder geval wordt onderzoeken zoveel zinvoller als men je werk gebruikt. Hoe zou je eigenlijk onderzoek onderwijs-klaar kunnen maken. Met technologie? Ik heb gekeken naar veel edu-filmpjes, met de volgende vragen in mijn achterhoofd: Wat houd ik vol om naar te kijken. Wat pakt me, roept vragen op, nodigt uit tot leren. De uitkomsten:
Dit is voor mij het hoogtepunt van on-line materiaal. Visueel, ik kan zelf spelen met de schaal, zelf aanklikken waarover ik wat wil leren.
http://htwins.net/scale2/ via @eric_mazur
En deze vandaag via @jorisluyendijk
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/interactive/2012/mar/19/history-universe-chronozoom
De rest vond ik via een HBR-blog over learning on speed.
Mijn gevoel aan het eind van deze was: en wat is nu het goeie antwoord. Geweldig!
Vi Hart, heerlijk hoe ze plezier maakt met wiskunde.
Ik verheug me op de beroepsoriënterende stageverslagen van mijn studenten: effect van bouwfraude op de controle-praktijk bij accountantskantoren en waar let je op bij het zoeken naar fraude bij bepaalde balansposten.. Ik zoek naar een weg om het “onderwijsklaar” te maken. Iets wat een docent/student kan vinden en dat ie dan zegt: “He, leuk, dat wil ik wel effe delen/leren”
Ik denk dat ik trouwens maar eens begin met die studenten te vragen op 1 A4 hun conclusies te visualiseren. En dan zie ik ook nog wel voor me dat we zoiets zouden kunnen maken: Khan Academy.
Maar die creativiteit van de eerste video’s. Is die ook voor mijn soort onderwerpen mogelijk? Tips?
Sylvia Schoenmakers 21 maart 2012
Hallo Ilse,
Goed plan om studenten hun onderzoeksresultaten te laten visualiseren met behulp van technologie. Dat biedt oneindig veel mogelijkheden en geeft volop ruimte aan creativiteit, zoals je filmpjes laten zien. Maar visualiseren is een talent of een vak dat je kunt leren. Neemt niet weg dat studenten veel van elkaar kunnen leren in dit opzicht en het lijkt me een interessant experiment. Er zijn veel mogelijkheden om onderzoeksresultaten te visualiseren en daar zouden we een mooie inventarisatie van kunnen maken. Ik ben daarin geïnteresseerd omdat we met enkele andere hogescholen werken aan een toolbox voor beginnende onderzoekers in het hbo. Ben dus ook heel benieuwd naar wat je studenten opleveren!
Je eerste verzuchting, dat onderzoek van studenten niet terugkomt in het onderwijs, kan ook getackeld worden met andere middelen. Zonder volledig te willen zijn, wil ik hiervoor enkele suggesties doen:
Een eerste is dat het wenselijk is om studenten, voordat ze aan een project beginnen, zich goed te laten orienteren op wat hun voorgangers al gevonden hebben. Daarvoor is het wenselijk dat deze kennisproducten toegankelijk zijn, bijvoorbeeld door ze op te nemen in de HBO-Kennisbank.nl . Hier staan al 20.000 producten en dit is dus een rijke bron om je te orienteren op een thema of bedrijf of sector. Studenten kunnen sterren uitdelen voor werkstukken van anderen en deze verantwoorden in een recensie. Als studenten zelf een project/onderzoek uitvoeren, kunnen ze voortbouwen op de kennis die er al is ipv deze te reproduceren.
Data-mining is een
In een opleiding die ik een aantal jaren geleden volgde, kregen we de opdracht om de bevindingen van onze medestudenten te analyseren. We maakten een taakverdeling en per week hadden twee studenten de taak om de bijdragen van andere groepsleden samen te vatten en het geheel te becommentariëren (niet de afzonderlijke bijdragen). Natuurlijk is daarbij voorwaarde dat ieder wekelijks rapporteert (in forum of blog) hoe hij/zij vordert met het thema. Wat heb je geleerd uit wat je gelezen hebt of wat je gehoord hebt, hoe heb je zaken aangepakt, welke hobbels waren er op je pad, etc. Voor studenten is het heel leerzaam om ten minste een keer in een blok een beetje afstand te nemen van het eigen proces en dit te spiegelen aan dat van anderen. De docent is erg geholpen met de samenvattingen en analyses van de betreffende studenten en aan het eind van het studieblok is er voor allen een samenvatting van de inhoud en van het proces en mogelijk ook analyses die tot verder nadenken stemmen.
En dan hadden we in die opleiding nog een docent die ons opdracht gaf om ontwerpjes te maken voor bijvoorbeeld een proces (of in jouw geval effecten van bouwfraude op controle-praktijk bij accountantskantoren), en vervolgens zelf de analyse maakte van onze bevindingen om dit in een (publicabel) artikel samen te vatten. Crowd sourcing light !
Daarmee is het cirkeltje even rond: ik ben heel benieuwd naar de manieren die je studenten vinden om hun onderzoeksresultaten te visualiseren. Zo zie je maar weer, technologie is mooi en flashy video’s spreken tot de verbeelding, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om resultaten van onderzoek door studenten te laten terugvloeien naar het onderwijs. Ik ben benieuwd naar de suggesties van anderen!
Sylvia Schoenmakers
Adviseur Onderzoek en Onderwijs
Ilse Meelberghs 7 mei 2012
Sylvia, gewoon vragen als een extraatje bij het rapport heeft voorlopig niks opgeleverd. D’r waren al wel rapporten bij die duidelijk aandacht aan de plaatjes hadden besteed.
Sylvia Schoenmakers 21 maart 2012
Voor wie meer wil leren over het gebruik van onderzoek in het onderwijs is er op 9-10 mei een conferentie in Den Haag:
Advancing the use of research in education across Europe
http://www.eippee.eu/cms/Default.aspx?tabid=3313
ilsemeelberghs 23 maart 2012
schoenms 7 mei 2012
Als studenten niet in staat blijken om elementen uit hun stagerapport te visualiseren, is het misschien wenselijk om in het voorgaande onderwijs leeractiviteiten in te bouwen waarin ze (groepsgewijs) vakinhoudelijke concepten visualiseren. Spelen met concepten helpt zowel bij de begripsvorming als bij de explicatie van leeropbrengsten.
Een aardige bron is: http://www.jungleminds.nl/blog-en-boeken/blog/artikel/snel-visualiseren-van-strategie-concept-en-ontwerp/
In een andere blogpost schrijf je dat je zelf ook geleerd hebt om flowcharts te maken. Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed dat weten waarom en hoe je iets doet, nog iets anders is dan tijd te nemen om het ook te doen! Waarschijnlijk helpt opgedane ervaring wel om de drempel te slechten.
Ik lees je blogposts met veel plezier en grote interesse en hoop dat je hiermee nog lang doorgaat.
Ilse Meelberghs 7 mei 2012
Dankje. Fijn dat je me even laat weten dat je met interesse leest. Dat moedigt aan. En ik ben dan weer blij met je verwijzing naar jungleminds.