De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Inzicht in het groepsproces #lesvoorbereiding

Na een aantal bijeenkomsten gewerkt te hebben aan persoonlijke vaardigheden die kunnen helpen om samenwerking te verbeteren, gaan we nu inzoomen op het groepsproces.

  • Bijeenkomst 1: Kennismaken, doelen/afspraken samenwerking ondernemingsplan en techniek van het reflecteren introduceren
  • Bijeenkomst 2: Luisteren, empathie, non-verbaal en vragen stellen
  • Bijeenkomst 3: Feedback
  • Bijeenkomst 4: Je talenten ontdekken en delen met je team.
  • Bijeenkomst 5: Bewust worden van uitstelgedrag en tijdsbesteding met link naar je talent

Activiteit: Wat is de samenhang van deze vaardigheden met het groepsproces.

Deze les zit bewust pas nu in de module. Zodat jullie mogelijk in staat zijn de theorie/modellen te koppelen aan wat jullie ervaren hebben bij het samenwerken aan het ondernemingsplan. Op zoek naar wat gewerkt heeft en zorgen dat je dat volgende keer kan herhalen/versterken.

Activiteit: Vul de online teamscan in om te kijken in welke dimensie jullie het sterkst zijn/waren.

Vul hem rustig en gezamenlijk in. Het is een instrument om het te hebben over de samenwerking in effectieve teams en de 4 dimensies ervan.

  • Bestaansrecht: hiervoor zijn wij bij elkaar
  • Inrichting: zo zijn wij georganiseerd
  • Dynamiek: zo werken wij samen
  • Omgeving: dit is het krachtenveld

Even creatief aan de gang.

Activiteit: de marchmellowchallenge

Ik loop hier een risico leereffect te verliezen omdat ik het vantevoren verklap. Ben benieuwd.

Activiteit: Welke verborgen veronderstellingen zaten er bij jullie samenwerking bij het ondernemingsplan.

Vorig jaar gebruikte ik deze video van Yves Hanoulle.  Dit jaar kies ik even voor een nederlandse versie over een klassituatie van Leraar 24. Misschien dat het helpt om de fases wat herkenbaarder te maken. Uit een artikel op klasse.be

Forming: leert elkaar beter kennen. Verzameling individu’s. Pas een groep als ze samen ervaringen opdoen, er een ‘groepsgeschiedenis’ komt. Dat vraagt vertrouwen in elkaar en emotionele veiligheid.

Storming: het botst. In een groep wil iedereen erbij horen. In deze fase gaan leerlingen verbonden sluiten: ze zoeken gelijkenissen (zelfde sport, zelfde dorp, zelfde kledingstijl). Tegelijkertijd zoeken ze naar de eigen positie in de groep. De ene wil de rol van de leider, de andere zorgt voor humor of blijft graag op de achtergrond, nog iemand anders draagt graag zorg … Dat zorgt soms voor spanningen of conflicten.

Norming: groep legt ongeschreven wetten vast. In deze fase komen leden weer meer naar elkaar toe en maken ze samen de groepsrollen en -normen op. Die regels kennen en je eraan houden, biedt veiligheid in een groep. De regels zijn niet altijd ‘constructief’. Soms is de norm ook: luisteren naar degene die het luidst roept. Corrigeer dat als leraar. In deze fase wordt de klassfeer gezet. Leerlingen willen zichzelf kunnen zijn. Ze nemen kleine risico’s. Tonen de andere leerlingen respect, dan stimuleert dat om meer van zichzelf te tonen. De samenwerking loopt steeds vlotter en de groep wordt meer dan de som van de delen.

Performing: we kunnen gaan presteren Ze maken zich geen zorgen meer over afwijzing. Ze kennen elkaars verschillen en waarderen ze. Ze vullen elkaar aan, de groep wordt ‘performant’.

Activiteit. Kunnen jullie benoemen wanneer jullie in welke fase zaten en kan je de ongeschreven wetten in jullie groep benoemen.

Voor meer leesvoer: deze pearltree over samenwerken in teams.

PS Feedback van de studenten: 20132014 bijeenkomst 6

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén