De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Integratie in curriculum van integrated reporting en systeemdenken?

Dinsdag heb ik een kwartier om aan de curriculumcommissie uit te leggen waarom ik denk dat we “wat moeten” met integrated reporting in het curriculum. En mijn visie te geven op wat dan.

Weet je wat, dat uitleggen doe ik hier al. Dan mail ik hen de link, hebben zij tijd om zich voor te bereiden en heb ik een kwartier om in gesprek te gaan.

Mijn doel bij dat gesprek:
Vaststellen of ze mijn visie/standpunt begrijpen. Ze hoeven hem nog niet te (veroor)delen of aan te vullen. Daarvoor is de gereserveerde tijd te kort.
Die uitnodiging kreeg ik trouwens nav het hen toesturen van dit filmpje. Met dank aan tweep @robertvdlaanIR voor het maken en posten. Zijn tweets zijn trouwens zeer de moeite waard als je op de hoogte wil blijven over dit onderwerp.
Mijn standpunt: 
Waarom moeten we wat met integrated reporting
De vereniging van accountants NBA + accountant.nl hebben het me makkelijk gemaakt. Uit het NBA visiedocument integrated reporting:

Voor de NBA is integrated reporting uitermate belangrijk omdat deze ontwikkeling de kernactiviteit van de accountant betreft en daarmee de relevantie van het accountantsberoep in de toekomst bepaalt. Integrated reporting biedt de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van alle accountants te versterken.

Integrated reporting is een reeks processen en activiteiten leidend tot een integrated report, waarin de organisatie aangeeft hoe zij duurzaam opereert en uitlegt hoe strategie, governance, prestaties en vooruitzichten (maatschappelijke) waarde opleveren voor de korte, middellange en lange termijn

Integrated reporting raakt de volledige rapportageketen. De informatie waarop bedrijven, organisaties en overheden sturen zal sterk veranderen en de verantwoordingsinformatie zal een grotere reikwijdte hebben.

Deze link verwijst naar een inleiding + het visiedocument
En grasduinen in mijn pearltree Integrated reporting naar meer “waarom” kan natuurlijk ook.
Hiermee hoop ik het belang van het “meer dan nu” aanbieden van dit onderwerp aan onze studenten duidelijk te hebben gemaakt.
Wat moeten we dan:
Die is lastiger. Dat bestaat mijns inziens namelijk uit twee lagen.
De eerste laag is relatief makkelijk. Het integrated reporting framework. (consultation draft, background papers) Dat leer je op dezelfde manier als je andere regels en controle verslaglegging leert.
Of het nou IFRS, GRI, RJ of Gaap is. Het zijn regels die je interpreteert, checkt of cijfers betrouwbaar zijn, beoordeelt of afwijkingen materieel zijn en presenteert als afgesproken.
En daarvoor hebben we een leertraject. Dus kunnen we dat kopiëren of integreren.
De tweede laag is een stuk ingewikkelder.
Uit dat NBA rapport.

Integrated reporting leidt via ‘integrated thinking’ tot een betere samenhang in het bedrijf en kan tot meer effectiviteit leiden.

Ook in deze video van 3 min over Schiphol en integrated reporting gaat het over connectiviteit
En als je naar de inhoudsopgave kijkt van : Building the Business Case for integrated reporting, dan vind je daar ook connecting etc
Veel meer dan nu nog moeten we onze studenten leren naar het integrale beeld te kijken. Om continu de link te leggen tussen de dagdagelijkse praktijk, de verbanden in het bedrijf en de visie/strategie van het bedrijf. (manage the system not the silo’s)
En hiervoor hebben we dus nog geen leertraject. Ik weet ook nog niet hoe dat dan zou moeten, ik weet wel dat ik graag ervarings-leren zou aanbieden ipv theorie.
We kunnen ons laten inspireren door systeemdenkers, door oa Jan Bommerez
Onze integratieve casussen nog integratiever maken. Enz enz
Misschien kunnen we die manier van rapporteren invoeren bij onze eigen faculteit en samen met de studenten leren hoe je dat doet.
Ik zie dus kansen. Ik zie ook de beperkingen van onze organisatie. En ik ben bang dat gekozen gaat worden voor alleen deel 1:
  • omdat we weten hoe dat moet.
  • omdat deel 2 betekent tijd investeren, experimenteren, fouten maken (=het werkt niet) en opnieuw experimenteren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén