De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Over vertrouwen vs controle en code of conduct.

Mooi, uit het dilemma van de leidinggevende. (van @Joandewinne)

Zoals de quotes hierboven al aangeven starten we met een dilemma voor heel wat leidinggevenden: zetten we in op controle of gaan we voor vertrouwen.
Maar waarom er een of-of verhaal van maken? Beiden kunnen ook samengaan.

Met name onderstaande speelt zo in de omgang met studenten. Veel van onze controle-maatregelen zijn er omdat we er niet op durven vertrouwen dat ze het zelf kunnen (overzien). Ik vraag het me steeds vaker af.

Je zou er echter kunnen voor kiezen om vanuit je leiderschapspositie enkel te controleren of je medewerkers de vooropgestelde resultaten behalen binnen de afgesproken termijn. Dit betekent dat je moet durven loslaten. En we begrijpen dat je dit enkel zult kunnen doen wanneer je vertrouwen hebt in je medewerkers.

Ook past een overzicht uit de blogpost mooi bij mijn denk-punten nav de vergadering waarin de Code of Conduct besproken werd. Van die vergadering onthoud ik een paar dingen:

  • Niet te abstract formuleren, zoveel mogelijk gedragsuitingen benoemen werd aanbevolen. Daar kan je makkelijker op sturen. Voor mij voelt dat als een keuze tussen controle en vertrouwen. Kan ik er niet op vertrouwen dat studenten/docenten zelf kunnen bepalen welk gedrag hoort bij de grote lijnen van “zo gaan we met elkaar om”?
  • Aansluiting met gedrag in de beroepspraktijk is wat de hele groep unaniem draagt.
  • Het verwijzen naar die beroepspraktijk maakt het makkelijker het gesprek aan te gaan. (Het helpt de student immers later)
  • Interventies hoeven niet groots te zijn om effect te hebben. Het voorbeeld hier, weinig studenten aanwezig bij presentatie externe spreker. De docent laat met de interventie de studenten nadenken over hoe dat is voor diegene die organiseren/spreken.
  • Voelt elke docent zich wel toegerust om dit soort interventies in groepsverband te doen. (ook de “vakdocenten”).
  • Tijdsdruk zorgt er bij mij voor dat ik niet zo goed kan luisteren naar anderen.

Ik ben dus erg blij met overzicht van vertrouwen opbouwende gedragsuitingen. De basis van het functioneren van een bedrijfseconoom/accountant is vertrouwen. En dan is dit het concrete gedrag dat daar bij hoort. Voor mij met voldoende ruimte om zelf invulling te geven aan hoe je dat doet. En zo zouden studenten dus ook bij mij het vertrouwen kunnen helpen opbouwen dat …*grijns*

Trust_Works via @joandewinne

In een discussie over hetzelfde onderwerp op Linkedin haal ik trouwens nog deze quote:

Trust is gained through a combination of transparancy and delivering on promises. Show people how the system works, what is involved, how long it takes, and what went wrong when it does go wrong, and trust will grow’ – David J. Anderson (Agile Management for software engineering; Applying the Theory of Constraints for Business Results).

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén