De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Op zoek naar de groeikracht van het (talent en MVO) onderwijs.

Het lijkt wel een tuin die ik ieder jaar vol strooi met zaad en waar dan af en toe een paar plantjes uitkomen. Zal ik daar dan toch blij mee zijn. Zal ik nog langer intern zoeken naar collega’s die me kunnen helpen of zal ik vruchtbaardere grond zoeken. Of gaan helpen in een andere tuin die al wel mooi bloeit (=de kunst afkijken door te ervaren).

De metafoor die ik deze week bij een vriendin gebruikte om mijn gevoel over mijn energie/innovatie-ideeën duidelijk te maken. Met mijn echte tuin heb ik het volgende gedaan:

  • Vastgesteld wat mijn uitgangspunten waren: planten passend bij bodem/plek en elkaar versterkend, er gaat niets meer de tuin uit (kringlooptuin), een wal voor stilte en het moet de bijen in het najaar versterken.
  • Iemand gezocht die over de kennis beschikte om me daarbij te helpen en hem een plan laten maken.
  • De planten opgekuild die passen in dat concept
  • De bomen die in dat concept passen laten staan en de rest werd haardhout of versnipperd en wacht op gebruik.
  • Toen verder alles leeggehaald
  • En vanaf deze week gaan we weer opbouwen.

Ik had ook ieder jaar een stukje kunnen doen. Het systeem was minder verstoord geweest. Deze methode is efficiënter. Inspanningen gaan niet dubbel en de resultaten zijn er eerder. Ik wil zo’n tuin en ik wil hem snel omdat mijn bijenvolk nu leeft en ik het voor volgende winter alle kansen wil geven die ik kan.

Diezelfde haast heb ik met studenten te helpen vinden hoe ze hun talenten in actie kunnen laten komen. Hen voor te bereiden op de (mvo)uitdagingen van de toekomst. Ieder jaar is een gemiste kans. En ik mis in de organisatie rond deze onderwerpen de groeikracht die ik wens.

Toch blijf ik kiezen voor “Love and Tweak the system”, voor blijven en doen dus.  En kan wat met dit artikel over Anders denken, anders doen. De wereld is een chaos – hoe ontwikkel je daarin groeikracht?

Soms verguisd, vaak bewonderd. Hoe kan het dat bedrijven als McDonald’s, IKEA en Starbucks voortdurend blijven groeien en over de hele wereld steeds weer in nieuwe samenlevingen worden opgenomen? …

Hoe dat kan? Dat komt doordat deze organisaties over‘groeikracht’ beschikken – een unieke combinatie van bouwstenen die ervoor zorgt dat een bedrijf voortdurend de juiste verbindingen met zijn stakeholders legt, zichzelf van binnenuit bijstuurt, ogenschijnlijk simpele en nieuwe producten elke keer weer tot in het kleinste detail weet te perfectioneren en een oprechte, mensgerichte focus heeft …

Bij versnellen zijn er zes onderdelen die je organisatie groei- en ondernemingskracht geven; kernwaardes, 100% mensgerichtheid, maximaal tevreden klanten, de beste support organisatie, de interne klant en feedback-loops.

De kern van de groeikracht draait om de mensen.

Ik heb al veel van die onderdelen proberen te beïnvloeden, soms met resultaat. Als ik wil gaan voor meeste resultaat denk ik dat die ster bovenaan, de maximaal tevreden klanten (mbv feedbackloops) het meest van mijn energie verdienen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén