De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Honingoogst: levenswerk van 8.750 bijen, neveneffect 150.000.000 bloemen bestoven.

IMG_1312Dankbaar heb ik vandaag de honing in potjes gedaan. 25 potjes van 500 gr. Dankbaar omdat ik me realiseer dat hiervoor 1.500.000 vluchten nodig waren, de afstand van 87,5 keer om de aarde werd gevlogen.

Met als neveneffect 150.000.000 bloemen bestoven.

Als je deze getallen al indrukwekkend vind, bedenk dan dat ze hiernaast voer hebben gebruikt voor de jonge bijen en voor het produceren van bijenwas. Dat laatste vraagt veel energie.

Die potjes eten wij trouwens als gezin in 1 jaar zelf op. Per gezinslid ongeveer 2 boterhammen met honing per dag. Mensen vragen me wel eens of ik daar geen moeite mee heb. Het afpakken van de wintervoorraad, het levenswerk van 8,750 bijen gebruiken voor ons gezin.

Daar heb ik het volgende compromissen gesloten.

Voor mijn gezin: die bijen in de tuin nemen niet alleen ruimte in, ze brengen ons ook wat.

Voor de bijen: Ik slinger als de lindeboom aan het eind van de straat is uitgebloeid. Slinger dan alleen wat zich in de honingkamers bevindt. Hoe verleidelijk de volle ramen in de broedkamers er soms ook uitzien. Kies ervoor om niet ook nog een keer in het najaar te slingeren. Wat de bijen vanaf nu verzamelen is voor hen. Hun wintervoorraad, die ik aanvul met suikerwater.

Paar Ps-en

  • Ik deel die kleine potjes uit aan buren in de straat met een bij-vriendelijke tuin. Omdat zij de vliegkilometers beperken 🙂
  • In onze tuin staan 2 bijenvolken. Een ervan heeft deze zomer gebruikt om van bijna uitgestorven weer op krachten te komen. Daar was geen honing van.
  • Ik kon de oorspronkelijke onderzoeken niet vinden waar deze cijfers op gebaseerd zijn.

IMG_1307

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén