De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Het stokje: gave dingen onderwijs

Petra Smolders heeft (in faceboek-groep) “Gave Dingen Doen Onderwijs” het verzoek gedaan om met een stokjessysteem “initiatieven of bijeenkomsten die voor je eigen gevoel bijdragen aan gaver onderwijs” te delen. Het stokje werd me gegeven door Frans Droog. Die maaide natuurlijk al gras voor mijn voeten weg door het te hebben over Edcamp. Andere bijeenkomsten die mij waardevolle inzichten hebben gegeven om onderwijs mooier te maken waren Edushock en The Human Element . Ai, ai, wat te delen.

Wat is in mijn ogen het moeilijkst, doch heeft impact op de meeste leerlingen/studenten. Dat is als we erin slagen die initiatieven of bijeenkomsten in te passen in het reguliere onderwijs. Als je erin slaagt om de inspiratie die je opdoet, terug te vertalen naar iets wat je DOET in het reguliere onderwijs. En dus deel ik met jullie waar dat – in mijn ogen- mij het afgelopen jaar het beste gelukt is. Ik kies voor de module samenwerken omdat:

  • het startte door samen met mede-docenten per bijeenkomst vast te stellen wat het onderwerp was en te delen wat vorig jaar goed gewerkt had.
  • daarna er vrijheid was om zelf keuzes te maken voor de accenten
  • dat maakte dat ik de ruimte voelde om gebruik te maken van wat ik net daarvoor had gevonden op Twitter, blogposts of andere social media
  • toen ik die lesvoorbereidingen vervolgens vooraf blogde, ik meermaals nog waardevolle aanvullingen kreeg van collega’s en/of “de buitenwereld”. geen vergaderingen maar in koffiepauzes of mailtjes snel effe voor- en na-bespreken
  • ik het zelf gaaf vind om te doen en iedere “ronde” zelf word uitgedaagd
  • we hier ook samen met studenten zoeken naar hoe je dat doet, samenwerken op basis van talenten
  • waarderend perspectief en oplossingsgerichte feedback onderdeel zijn van de module
  • studenten de inhoud rechtstreeks beïnvloeden door de feedback die ze geven
  • er meer dan vorig jaar ervaringen zitten in het programma. niet alleen maar “hoofd”-dingen.
  • met als resultaat dat ik geniet bij het lezen van de eindreflecties. geniet van de stappen die de studenten in 7 sessies van anderhalf uur gezet hebben rondom zelfinzicht/samenwerken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén