De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Expeditie Binnenste buiten (sessie 7) #curriculumontwerp

IMG_5165Ik was er niet bij dit keer. (Gekozen voor  Edushock, nieuwe inspiratie ophalen). Ik probeer op basis van gesprekken achteraf en de uitkomsten toch iets van het proces te schetsen.

Vorige keer werd duidelijk dat we de didactische/pedagogische uitgangspunten wel helder hebben. En nog niet voor ons zien “hoe dat linkt aan het afdekken van de eindtermen”

En dus hebben we ons verdeeld in 3 groepen en hebben ieder een voorstel bedacht.

Mooi aan de uitkomst is dat je kan zien welke kwaliteiten in die groep aanwezig zijn. Ik lees in de voorstellen:

  1. Een analyse van de verschillen in de nieuwe eindtermen tussen BE/ACC. Een toetsvoorstel met als doel: van toetstijd onderwijstijd te maken. Met als onderliggende overtuiging dat herhaling leidt tot permanente kennis.
  2. Een analyse van hoeveel gemeenschappelijk kan tussen de opleidingen BE/ACC. Biedt een helder overzicht van wat de beoordelingsdimensies zijn voor Strategie management, Performance management, Governance/Risk/Compliance., Finance, Operations, Reporting. En een aanzet ervan voor Persoonlijkheidsgebieden en Technologie. Doet een voorstel tot clustering ervan. Een voorstel rondom de evolutie tijdens opleiding van keuzeruimte student, structuur.
  3. Een voorstel van hoe je zo’n cluster zou kunnen kunnen organiseren opdat aan de geformuleerde didactische/pedagogische uitgangspunten kan worden voldaan. Dat voorstel verschilt van de huidige onderwijsorganisatie. De aanzet was mijn blog, aangevuld/aangescherpt door collega’s.

De vraag die er nu ligt is. Wat betekent dat voor wat we samen willen/ haalbaar vinden. Wat nemen we mee in het definitieve (organisatie)ontwerp. Wat hebben we nog te leren als we dat willen doen/kunnen. Redden we dat in de gegeven tijd.

Want als ik iets heb geleerd over onderwijsvernieuwing is dat het “verantwoord risico’s nemen” is door docenten. Niemand anders in de organisatie is er echt bij op het moment dat het niet blijkt te werken en de docent het samen met de studenten gaat oplossen. Wat erg goed werkt om dat vertrouwen “dat het verantwoord is” op te bouwen zijn de experimenten die naast ons onderwijs plaatsvinden. Het helpt om te ervaren wat werkt, wat energie geeft.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén