De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Expeditie Binnenste Buiten, kampvuurgesprekken over de visie #curriculumontwerp

kampvuur“de zin” uit de vorige sessie voorleggen aan studenten. Het koppelen aan wat we in de eerste hei-avond deden. Dat was de doelstelling van deze avond.

Ontzettend gezellig om dat te beginnen met samen eten en kennismaken/bijpraten.

IMG_4143IMG_4147 Na de inleiding door de begeleider van het traject mocht ik inderdaad het “expeditieverhaal tot nu” vertellen. Vastgesteld dat dit een kampvuurmoment was.

Waarna “de zin” letterlijk onthuld werd.

Ophalen van feedback over de zin

Vervolgens verdelen in 4 groepen. 1 tafel, iedere groep 2a3 studenten, 2a4 docenten (niet alleen expeditieleden) en 1 lege stoel. Voor als je wou groep-hoppen. (fijn dat het kon, het gebeurde niet). De zin op tafel en een groot leeg vel.

We kregen achtereenvolgens opdrachten van de begeleider.

  • Luister naar de eerste reactie van de studenten en noteer.
  • Verhelder bepaalde woorden uit de zin, leg uit wat ermee bedoeld wordt
  • Welke woorden missen, zouden eruit moeten.
  • Kan je een nieuwe zin maken.
  • Tussen-delen: even kort horen wat de andere groepen willen veranderen
  • De nieuwe zin van de groep definitief maken en delen.

Dat is deel 1 van wat we meenemen op de verdere expeditie.  De groepsleden zullen deze input verwerken tot één nieuwe zin.

De gesprekken hadden zoveel moois opgeleverd dat het verzoek kwam om ook dat met elkaar te delen. Mooi ,dat proces om gezamenlijk te besluiten om dat programma-onderdeel toe te voegen, omdat het als waardevol wordt ervaren.

Linken naar de eerste hei-avond.

IMG_4166Alles was weer terug op de vloer gelegd zoals het op het eind van de eerste avond lag. Alles wat er lag werd even verteld door de begeleider waarna de mensen die er waren mochten reageren of het klopte. En vervolgens de mensen die er niet waren.

De energie zit vervolgens op profilering

Eigenlijk zouden we het stuk van het model dat we vorige keer niet gevuld hadden, gaan vullen. Alleen bleek daar de energie niet op te zitten deze avond. Toestemming werd gevraagd en gegeven om het programma aan te passen en het te gaan hebben over “waar we echt goed in willen zijn”. Weer groepjes, weer mooie open gesprekken. Grote cirkel, samenbrengen, nog meer openheid en inzichten. Uiteindelijk is iedereen het eens over de richting.

Ook dat gaat mee op expeditie. Waarschijnlijk wordt dat volgende keer afgetikt maar we mogen het nog even laten rijpen/sudderen.

De avond wordt afgesloten met een checkout. Het was een fijne zinvolle sessie.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén