De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Dag 1: Ontdek je eigen onwetendheid.

critical thinking

Aiaiai *grijns* dit is uitdagender dan ik had verwacht. Een verslag van dag 1 van de 30 dagen kritisch denken.

Om me voor te bereiden las ik “de dag” door in het boek en beantwoordde de door hen voorgestelde vragen.

Dit leverde die voorbereiding op:

Het idee van de dag: Ontdek je eigen onwetendheid.

Oefenen in Intellectuele bescheidenheid: op ieder moment, in iedere situatie het onderscheid kunnen maken tussen wat je wel weet en wat je niet weet.
Verkleint tot de uitdaging: voor ik begin te praten, vraag ik mezelf af. Weet ik dit of denk ik dit te weten. En als ik het denk te weten, zwijg ik, vraag ik, of begin de zin met, met mijn beperkte kennis…. (In die volgorde)
Als plek om te oefenen koos ik voor een relatief eenvoudige werksituatie: tijdens het gezamenlijk opruimen van de werkkamer gistermiddag. En het mislukte jammerlijk. Geen moment tijdens het praten met collega’s heb ik me afgevraagd. Weet ik dit of denk ik dit te weten.

De plek voor de herkansing: tijdens de diverse vergaderingen vandaag.

Vervolgens suggereert het boek ook een paar achteraf vragen/reflecties. Dat levert in mijn geval het volgende op:

Gelukt: 

  • Ik begrijp intellectuele bescheidenheid.
  • Meer dan voorheen gebruikelijk heb ik vragen gesteld. En dat leverde mooie dialogen op.
  • En ik veroordeel mezelf niet omdat ik dit nog niet kan. (voor zij die mij kennen een hele stap voor een strevertje)

De voornaamste inzichten nu ik echt geprobeerd eigen te worden met het idee:

Ik kan dit best goed als ik in mijn eentje ben. Bvb Al bloggend stel ik mezelf wel de vraag “weet ik dit of weet ik dit niet”. Op weg naar de vergadering (die ik erg lastig vond) en dus mogelijke scenario’s vooraf doornam kon ik mezelf ook “terugfluiten” weet je dat of denk je dat.

In gezelschap kan ik het (nog) niet bewust. Op weg naar het werk (voor poging 2) heb ik de hele tijd als een soort mantra herhaald: “Ik weet het niet, ik weet het niet, ik weet het niet”. Tijdens de vergadering/gesprekken zelf stelde ik mezelf nooit bewust de vraag weet ik dit of weet ik dit niet. Terugkijkend heb ik vandaag wel meer vragen gesteld dan gebruikelijk. Zou de Mantra toch geholpen hebben 🙂 ?

Wat is het waar ik nog aan wil werken en hoe?

Ik wil dat eigenlijk echt hebben, zo’n stemmetje dat fluistert in mijn hoofd: “weet je dat wel echt, of…” Plannen over hoe ik dat wil bereiken heb ik nog even niet. Ik ga de boek-uitdagingen gewoon van dag tot dag aan.

Hoe past dit idee bij de andere ideeen in het boek en bij mijn leervraag rondom integriteit

Zelf heb ik het idee dat ik hiermee vooral gewerkt heb aan de standaard “clarity” vd “assessment of thought”. En “assumptions” bij de “analysis of thought”.

Samenhang

Behalve dat je om dit te doen heel eerlijk naar jezelf moet willen kijken heb ik nog geen “wijsheden” te delen rond de relatie met integriteit.

Deze post maakt onderdeel uit van de “quadblog kritisch denken”.

Ik ben benieuwd hoe het Els deze week vergaat :). Zij zal deze week reageren op deze post en bloggen over haar ervaringen op dag 2, waar ik dan weer reageer. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle post van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar.

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Els SnelsEls snels 3 juli 2014

  Reactie op Quadblog Kritisch Denken van Ilse Meelberghs, dag 1
  Week 26-27 van juni/juli 2014

  Na het lezen van de blog van Ilse besefte ik dat het die Amerikanen iedere keer toch weer lukt om je niet alleen naar A te brengen maar ook verder naar B en verder
  en je tot ontdekkingen laten komen die bij je passen
  waardoor aan persoonlijk leren en aan jou als persoon recht wordt gedaan.
  Door de kracht van de eenvoud.

  De bedoeling van dag 1 is het ontdekken van je onwetendheid.
  Het klopt natuurlijk wel dat we na constateringen vaak denken dat we erover hebben gedacht en vervolgens gaan “vinden, menen, geloven” en vergeten te checken of de feiten kloppen of zo moeten zijn en/of de gevoelens en ideeën van de ander(en) daarbij kloppen.

  Ontdekken van je onwetendheid. Hoe kom je erop 
  In het boek staan eigenlijk een paar simpele vragen waarmee het spectrum van hoe je zelf denkt maar ook die van de ander , culturen, religies, systemen en naties “benaderd” op: wat je echt weet, of dat oordelen en vooroordelen je denken beïnvloeden, je geïndoctrineerd bent, aannames hebt, deskundig bent en hoe je overtuigingen je in de levensfases gevormd hebben.
  En inderdaad. Oefenen maakt bewuster. Op de diverse niveaus .
  Dat weten we natuurlijk al erg lang maar op deze aspecten en dan zo gestructureerd was nog niet mijn ervaring. En dan oefenen. Wij gaan eerder beschouwen, reflecteren.
  Ik wil wel ontdekken wat voor soort ervaringen of belevingen het specifieke oefenen oplevert.
  Dus zoals Ilse moet ik ook gaan oefenen!
  Om: The rights and needs of others. Point of view of others or the limitations in our point of view te ontdekken. Om: het probleem van het egocentrisch denken en dat van het sociocentrisch denken echt te begrijpen.
  Dat egocentrisch denken direct en indirect anderen domineert. Dat het sociocentrisch denken
  een belemmering is voor intellectuele ontwikkeling of bijvoorbeeld faalt bij het onderscheiden van universele ethiek t.o.v. relatieve culturele eisen en taboes.
  En dat is dan van B en verder.
  Of wordt het door het oefenen: van weten tot zeker weten? Pfff…

  Ik ga een oefening aan in het kader van “zwarte piet” en wil mezelf vragen stellen die volgens het boek de zwakheden in mijn denken kunnen identificeren.
  Wordt vervolgd.
  ELS

  • Ilse Meelberghs 4 juli 2014

   Els, dat heb je mooi te pakken. Die kracht van de eenvoud. Op de bank zondagavond, tijdens de voorbereidingen, leken mijn doelstellingen “een eitje”, makkelijk te doen. En dus durfde ik dat beginnen met oefenen ook aan :). En… leerde meer en andere dingen dan ik verwacht had. Oefen ze.
   Vergeet in je enthousiasme dag 2 niet. Daar mag jij over bloggen 🙂

 2. Els Snels 5 juli 2014

  Dag 1: Oefening in het ontdekken van mijn onwetendheid.
  Ik ben geraakt! Getroffen dat het fenomeen zwarte piet voor de rechter werd gedaagd wegens discriminatie/aantasting van de rechten van de mens. Waarom vroeg ik mij af. Omdat ik word beschuldigd van rassendiscriminatie terwijl het gaat over Immaterieel Erfgoed dat door het volk zelf wordt veranderd! Van piet met de roe naar piet met snoep, aai over de bol en grapjes.
  Als kind heb ik piet nooit de schuld gegeven dat ik niets in de schoen kreeg. Eigenlijk ging het niet om hem maar om de Sint, dacht ik, want die had het boek waar alles in stond. Later was zwarte piet de fiets voor plagende- en complimenteuze gedichtjes.
  Ik begreep dus die rechtzaak niet, alle commotie niet en was dus waarschijnlijk onwetend betreffende een aantal zaken en vooral onwetend over de gevoelens die er spelen. En zo ben ik mij gaan verdiepen in de kwestie. Allerlei artikelen die me in grote hoeveelheiden via twitter en de kranten werden aangereikt heb ik gelezen en heb met verschillende mensen gesprekken gevoerd.
  Eerlijk: de kennis kwam tot me maar het volledige begrip voor de ideeën van de mensen die zwarte piet van de baan willen, komt niet in de volle, gevoelde bandbreedte tot me. Waarom? Het is teveel omzien, terug kijken en blijven hangen. Ik ben meer van de innovatie en de kanteling die je niet via rechters kunt afdwingen maar die zit in de energie van mensen.
  Over dat begrip hebben voor, begrijpen van … zal het ook wel gaan bij Dag 1 van de Quadblog. Het gevolg als je je onwetendheid hebt ontdekt?
  Voor mij geldt in deze kwestie dat ik mijn onwetendheid heb ontdekt, weet waar het zit en dus ermee om kan gaan. Dat wil zeggen : mijn onwetendheid kan verwoorden en inzetten in de dialoog tot wederzijds begrip en respect. Samen voelen en weten en voortstappen.

  Wat ik leerde: De standaard Clarity gekoppeld aan Points of View bij het leren van Intellectual Courage.

  Later las ik het artikel geschreven door Adjiedj Bakas: http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/zet-trauma-om-in-trots

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén