De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Het kado: Verbindend leiderschap ervaren.

verbindend leiderschap

Eindelijk herkende ik de cadeaus die achter de frustratie zaten. Na een bijna slapeloze nacht ben ik vanmorgen het veld ingelopen. En daar, met mijn blote voeten in het natte gras, de roofvogels krijsend boven mijn hoofd, herkende ik ze, de cadeaus. Even in chronologische volgorde.

Gister hadden we intervisie. Tijdens die intervisie stond op een vraag van mij op de rol (nog van de vorige keer).

Instinctief had ik mijn mapjes van zondag meegenomen. Dat zou de start zijn.

totaalvisie

Het totaalplaatje werd verkleind naar:

drijfveren

Uiteindelijk durfde ik het aan (omdat onze intervisor het vroeg) om mijn collega’s te vragen of ze mijn waarden/drijfveren deelden. Ik verzeker je, dat kwam voor mij heel dichtbij 🙂

Het eerste cadeau was een volgorde die voor mij klopt.
“Eerst Jezelf zijn, als je dan kritisch nadenkt, kom je vanzelf bij die nieuwe economie aan”

Jezelf zijn kwam bovenop te liggen. De vaststelling dat het er bij iedereen al is. Vervolgens had ik de behoefte om te begrijpen wat er in het gedrag van mijn collega’s zou veranderen als 1 aspect van de organisatie zou veranderen.

Er gebeurde iets magisch voor mij. Ik kreeg meer dan ik verwachtte, met als sleutelwoorden, gewaardeerd voelen en ruimte nemen. En in plaats van daarvan te genieten raakte ik gefrustreerd. Omdat ik dat potentieel niet kon verbinden met iets wat we nu konden gaan doen.

Cadeau 2 is dus, het is er al gewoon. Het enige wat nog nodig is, is dat het verbonden wordt. En dus heb ik hier, heel even, de grootte van de potentie van verbindend leiderschap ervaren.

En omdat ik instinctief al lang aanvoel dat die potentie er is, word ik geraakt, verlies ik energie, op de momenten dat ik ermee geconfronteerd wordt dat dat verbindend leiderschap er (nog) niet is.

En cadeau nr 3. Vandaag heb ik geaccepteerd dat het niet mijn rol/taak is om mijn organisatie verbindend leiderschap te leren.

Ik heb het namelijk druk zat mezelf te leren hoe je dat doet. Want ik meen de woorden waarmee ik de intervisie afsloot. Ik ga me verbinden met anderen rondom jezelf zijn, kritisch denken en werken aan het nieuwe kapitalisme mee vorm geven. En ja, ik weet nog niet precies hoe dat moet, ik ga het gewoon doen, met zij die op mijn pad komen.

 

PS Even voor Els: Tot cadeau 3 ben ik gekomen door oa. op dit punt dag 2 te oefenen:

  • Idee: Streef ernaar een persoon van integriteit te zijn, pas op voor je eigen hypocrisie.
  • Oefening: Voor ik iemand veroordeel omdat hij/zij iets niet doet, vraag ik me af of ik aan mezelf dezelfde eis stel. Het zelf ook doe.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén