De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Begonnen met mediteren.

BreathIk had het al wel eens eerder geprobeerd en … kon het niet. Het lukt nu wel. Hoe dat zo komt. Ik snap beter waarom ik het wil. Enne ik heb een instrument gevonden dat voor mij werkt en er ruimte voor gereserveerd in huis.

Waarom?

Ik sleep nog steeds Toen en Dan’s mee. Treffend verwoord in Pepijn’s geheim.

Pepijns geheim

Vervolgens snap ik wel dat dat “voortdurend gewaarzijn” in de weg zit. Uit Dagboek van de Ziel pg 115

Het derde niveau van discipline is het streven naar een “voortdurend gewaarzijn”: een wakkere aandacht voor wat er met jou en met je omgeving gebeurt. Een staat van zijn waarin je zowel ontspannen als invoelend bent, afgestemd op jezelf en op de situatie.

“Voortdurend gewaarzijn” ontwikkel je door je waarnemingsvermogen te trainen, waardoor je objectiever en met minder vooroordelen kijkt. Wat doe je en wat zeg je eigenlijk in de communicatie met de ander? Welke werking heb je op je omgeving? Vanuit welke motivatie handel je en spreek je? Wat projecteer je op de ander?

Met behulp van je waarnemingsvermogen kun je vervolgens je gedrag sturen zodat je open, constructief en liefdevol in het contact blijft.

En dat ik voortdurend gewaarzijn nodig heb om in het moment zo goed mogelijk te kunnen handelen. Volgens mij train je met meditatie oa die wakkere aandacht.

Het instrument.

En dan intrigeert/bijna ergert (=iets te leren dus 🙂  de uitspraak van Jan Bommerez: “Loslaten is gemakkelijk. Het is weerstand bieden wat moeite kost”. Op de website lees je er meer over oa dit (ook een boeiend videofragment trouwens):

Iedereen die ‘reactieve bagage’ meedraagt in het leven heeft meer moeite om levensenergie en creatieve inspiratie toe te laten. Dat is erg zonde en daarom is leren loslaten de moeite waard. Dit doe je niet met je verstand, het is iets wat je alleen kunt toelaten. Het spontaan en natuurlijk laten gebeuren, net zo onbewust en natuurlijk als ademen.

Aan een van de deelnemers aan zijn workshop heb ik gevraagd welk instrument is blijven hangen. En toen werd de meditatie genoemd die je hier kan downloaden. Wat mij het meeste aansprak in de aanbeveling: “ik ga gewoon een uur zitten op een stoel en doe wat de man zegt, en het werkt”

Voor mij werkt het ook.

Ik oefen loslaten, aandacht, acceptatie.

Dankjewel aan de ketting van mensen die ervoor zorgde dat ik dit leerde.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. juftania 11 augustus 2014

    Als ik er nog maar aan dènk, begin ik al te stuiteren als een springveer. Dus chapeau dat het jou gelukt is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén