De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Zien en schakelen is een deel van de clou… Met dank aan Eric Vloeimans en co.

Soms vallen de dingen op z’n plek. Gisteravond/vanmorgen gebeurde dat bij mij. De 6 dingen:

  1. Sinds de docentencursus spookt er steeds een vraag door mijn hoofd: kennis aanbieden op het moment dat de student het kan gebruiken, hoe doe je dat? In mijn visualisatie van onderwijs ziet dat moment er zo uit (gedeelte binnen gele kring). In werkelijkheid is het beremoeilijk. Er zitten programma’s in de weg en praktische bezwaren.
  2. Deze week heb ik naar aanleiding van het  70/20/10 filmpje en @jujuutje’s reactie daarop wel eens het volgende gedacht. “Ik graag eens college van bestuur zijn en roepen: Beste werknemers,vanaf nu gaan jullie je best doen om 70% van je tijd besteden aan het ondersteunen van de lerende (student of docent), 20% van je tijd aan het delen van wat en hoe jij zelf leert, en 10% aan formeel leren. En beste studenten, jullie gaan 70% van je tijd te besteden aan leren, 20% van je tijd aan het delen van wat en hoe jij leert en 10% aan het maken van de noodzakelijke eindtoetsen. ” Ik ben zo benieuwd wat er dan zou gebeuren…
  3. Iemand herinnerde mij er deze week aan dat visie niet in een middag ontstaat en ontstaat in interactie met anderen.
  4. Donderdagmiddag heb ik 3 uur met twee gewaardeerde collega’s gesproken over waar het heen gaat met onze faculteit. (Kado van 9 uur aan de faculteit). Het heeft mij geholpen om het beeld helderder te krijgen. Tijdens dat gesprek gaf ik aan dat ik voorlig op hen met het stellen van de vragen en het zoeken naar antwoorden (ik denk minimaal 300 uur eigen tijd) en dat ze hun leertijd kunnen bekorten door het lezen van mijn blog. En hoewel ze graag willen leren, zie ik ze nog niet richting mijn blog trekken. Vooral omdat simpelweg de tijd ontbreekt.
  5. Het blijft de hele week borrelen van de gesprekjes over het zien van passie en sterktes.
  6. Gisteravond was ik bij Vloeimans, Lovsky, Van Vliet / Eric Vloeimans & Gatecrash, Jazz Impuls. Iemand anders schreef in 2008 over een gelijkaardig optreden dit. Ik wil niet in herhaling vallen, maar wat ik zag was vakmanschap, passie, aandacht, innovatie en plezier. En terwijl ik ook gewoon geniet van de muziek, kan ik het niet laten. Ik vraag me af, hoe doen ze dat. Wat maakt dat… En ik realiseer me dat ik vooral bezig ben met hoe zij voortdurend naar elkaar kijken. Ze kijken, genieten van wat de ander doet en stemmen hun bijdrage daarop af, proberen samen nieuwe dingen uit.

En dat wil ik ook! Ik wil kijken naar studenten/collega’s, genieten van wat de ander al doet en dan mijn bijdrage daarop afstemmen. Ik moet klein beginnen omwille van de praktische bezwaren (1) en gewoon beginnen omdat nieuwe gewoontes stap voor stap ontwikkeld worden. Dat lukt wel. Verder is verbinden met passie en sterktes toch wel mijn ding. (5) Wil ik graag mijn leren delen (2) afgestemd op de lerende (1) om effectief te zijn (4). Daar mis ik een vaardigheid, goed kijken en snel schakelen. En dus zal ik moeten gaan oefenen. Waarschuwing vooraf: ik ga met oefenen beginnen door het selectief aanbieden van blogposts. Iedereen mag natuurlijk alles lezen. Maar voor de oefening ga ik om me heen “kijken” en die blogpost aanbieden waarvan ik denk dat die je het meest zou kunnen helpen met wat jij nu wil leren. En jij kan me helpen. Door te zeggen of het je leren al dan niet bevorderd heeft. Dit oefenen gaat er bovendien voor zorgen dat mijn visie over wat wel en niet werkt in onderwijs weer helderder wordt (3).

En jij mag ook oefenen, door mij dingen aan te bieden waarvan jij meent dat ze me vooruit kunnen helpen. Afgeleid uit een van mijn posts of live iets gezien wat me zou kunnen helpen mijn persoonlijke missionstatement waar te maken: “Ik, Ilse Meelberghs, wil mensen verbinden met hun passie en talent, anderen en de kringloop. Met als doel mensen en natuur te helpen groeien. Ik heb daarbij aandacht voor behoeftes en sterktes en geniet van het proces.”  En dan kan ik weer oefenen… met dankjewel zeggen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Ilse Meelberghs 13 mei 2012

    Waauw, ik heb de toekomst zoals ik die hier beschrijf al ervaren. Laten we dit succesje vieren Judith, want dit is precies wat ik bedoel! Ik schrijf iets over Ja-maar in de reacties bij een andere post. Jij pikt dat op en schrijft even alles op wat je hebt verzameld over JA-maar.. Het meeste wist ik al, de app en het geweldige filmpje nog niet. Maar mooier nog, ik heb nu een plek waar ik studenten heen kan verwijzen om zich in te lezen voor we aan dit onderwerp beginnen. Bedankt voor het kijken en voor je tijdige toegesneden bijdrage aan mijn leren. Bovendien hoop ik dat we met het voorbeeld het verschil met feedback kunnen laten zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén