De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Waarom ik niet gevraagd wordt om een “bloem lezing” te verzorgen.

Aan het eind van het jaar wordt bepaald welke lessen je als docent volgend jaar gaat verzorgen. Iedere keer worstel ik weer, waar kan ik ja tegen zeggen en waarvan ga ik waarschijnlijk overkop. Ik begin steeds beter te begrijpen waarop ik moet letten. Ik ga het even uitleggen aan de hand van “bloemen lezen”.

Twee jaar geleden kwam ik tijdens de “Nacht van Roermond” op een bloemlezing terecht. Ik had in die ruimte net opgetreden als verhalenverteller en werd nieuwsgierig door de bloemenpracht op de toonbank. ’t Was gratis en ik bleef. Ik heb met grote ogen zitten kijken hoe de mevrouw die dat verzorgde mensen tot tranen toe wist te raken. Zij koos bloemen en overhandigde die met een verhaal aan wildvreemde mensen die daardoor geraakt werden. Bijzonder vond ik het zelfvertrouwen van de vrouw en de ontvankelijkheid van het publiek. Daardoor getriggerd heb ik het boek “Bloemen lezen”  besteld. Benieuwd of het iets zou kunnen betekenen voor mij als tuinier. Zou je dan je planten anders uitkiezen. Ik ben tot blz 50 gekomen en heb besloten dat dit een te ver van mijn bed show is.

Maanden later loop ik bij het uitzoeken van een verjaardagskado voor een vriendin aan tegen dit boek. Dit vond ik prachtig. Deze recensie  geeft het meeste van wat ik ervan vond goed weer.Ik heb hem voor mezelf later ook gekocht. Hier kan ik wel wat mee. Gaat oa ook over mensen helpen met bloemen en de betekenis van een bloem. Vanuit een perspectief dat ik gewoon kan begrijpen. Niemand zal het in zijn hoofd halen om mij een workshop “bloemlezen” te laten verzorgen. Ik heb namelijk de essentie ervan niet begrepen/doorleefd. Maar ik wed dat ik wel een enthousiast verhaal kan vertellen over de planten in mijn tuin en hun (victoriaanse ) betekenis.

Terug naar lesgeven. Aha, denk je dan. Als dat zo is dan kan ik makkelijk bedrijfseconomie geven in de propedeuse. Wat daar onderwezen wordt heb ik jarenlang doorleefd in het bedrijfsleven. Eitje. Om dan tot de vaststelling te komen dat het overbrengen van het verhaal aan een groep ook een kunst is. Je kent dat wel. Van die mensen die de materie beheersen en je een verhaal vertellen waar je geen touw aan vast kan knopen. Dus blijkbaar heb je ook nog andere vaardigheden nodig. Onderzoek toont trouwens aan dat dat zo is (via @thebandb).

En dus weeg ik af. Op dit moment geeft ik beperkt vakken waarbij ik nog iets moet leren over de inhoud. Ik heb het al druk zat met het op peil brengen het op peil brengen van “pedagogische en onderwijskundige expertise om de inhouden te vertalen naar een leersituatie”.

En dan nog even een zijsprong naar mijn tuin, dit kan je bij mij krijgen: aardbei – volmaaktheid, akelei – verlating, appel – verleiding, boterbloem – ondankbaarheid, braam – afgunst, brem – nederigheid, clematis – armoede, cosmea – vreugde in de liefde en het leven, daglelie – behaagzucht, druivenstok – overvloed,  engels gras – sympathie, phlox – onze zielen zijn een, framboos – wroeging, gipskruid – eeuwigdurende liefde, goudsbloem – verdriet, hazelaar – verzoening, hibiscus – tere schoonheid, hortensia – kil hart, witte jasmijn – vriendelijkheid, kamille – kracht bij tegenspoed, kamperfoelie – toewijding, klaproos – buitensporigheid, kornoelje – liefde onveranderd door tegenspoed, krokus – jeugdige vrolijkheid, kweepeer – verleiding, laurier – roem en succes, lavendel – wantrouwen, leeuwenbek – verwaandheid, lelietje van dalen – terugkeer van geluk, lobelia – boosaardigheid, longkruid – jij bent mijn leven, maagdenpalm – tedere herinneringen, madeliefje – onschuld, narcis – nieuw begin, paardenbloem – landelijk orakel,  peer – genegenheid, petunia – je aanwezigheid stelt me gerust,  pioen – boosheid, ridderspoor – lichtheid, rode zonnehoed – kracht en gezondheid, rododendron – wees op je hoede, salie – gezond en lang leven, scheefbloem – onverschilligheid, sering – eerste gevoelens van liefde, siererwt – fijnzinnige gevoelens, sneeuwklokje – troost en hoop, spirea – overwinning,  stinkende gouwe – toekomstige vreugde (en goed tegen wratten), stokroos – ambitie, tijm – bedrijvigheid, verbascum – vat moed, toverhazelaar – betovering, tulp – liefdesbetuiging, venkel – kracht (van Toos gekregen), vergeet-me- nietje, vingerhoedskruid – onoprechtheid, maarts viooltje – bescheiden kwaliteit, vlier – medeleven, wilde marjolein – vreugde, wolfsmelk – volharding, zonnekruid – tranen.

De hommels zal deze stortvloed aan betekenis worst wezen. Die genieten op dit moment volop van Onoprechtheid en Lichtheid!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén