De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Verbinden, kennismaken, reflecteren, versterkende feedback #lesvoorbereiding

cv samenwerken bijeenkomst 1Met de start van het nieuwe schooljaar mag ik ook weer de module samenwerken vorm geven samen met de eerstejaars. Daar verheug ik me op.

Gebaseerd op de ervaringen van vorig jaar, hun feedback, een tussentijdse evaluatie/gesprekken met de andere docenten en eigen nieuwe inzichten kom ik tot de volgende inhoud van de eerste bijeenkomst.

Deze bijeenkomst dient om de studenten te verbinden aan een leerdoel, de kennismaking te verdiepen, praktische afspraken te maken, laten kennismaken met versterkende feedback en handvatten te geven om goed te kunnen reflecteren. (Dat laatste ga ik doen door de vragen voor het les/reflectieverslag te weven door de les heen)

We starten in een cirkel, zonder tafeltjes.

Het verbinden aan een leerdoel

Deze module geeft de mogelijkheid om te leren over, te groeien in:

 • ik in de samenwerking
 • het proces bij samenwerken

Ik licht onderstaande tekeningen toe en vraag ze om met een post-it aan te geven wat ze het liefst willen leren en waarom. (= aan doel en voor doel aan elkaar verbinden)

Verbinden op doelen

Daarna leggen ze dat vast bij vraag 2 van het reflectieverslag: Wat is er tijdens deze les gebeurd, de feiten? Belangrijk is namelijk dat ze leren om waar te nemen wat er gebeurde. Los van oordelen en betekenis geven.

Ook vraag ik ze om daarna vraag 1 te beantwoorden: Wat wou ik graag in deze les oefenen? Waar was ik nieuwsgierig naar? En leg uit dat een leervraag belangrijk is. Zodanig belangrijk dat ik graag wil dat ze vooraf in 1 a4 uitleggen hoe ze zich voorbereid hebben, hoe de leervraag tot stand kwam.

Kennismaking verdiepen

Daarna gaan we verder met speeddaten. Bedacht door een collega, met vragen die volgens diezelfde collega leidden tot: “er werd gepraat, gelachen en er kwamen soms verrassende dingen naar voren”. Het zijn in ieder geval leuke/verrassende vragen. Deze vorm is geschikter dan die van de hand van vorig jaar. Gewoon omdat daarvoor deze groep te groot is.

Dat sluiten we af met: welk antwoord heeft jou het meeste geraakt en waarom. Lukt dat niet, dan heb ik nog dierenkaarten.

Dan nemen we tijd om vraag 3 te beantwoorden: Wat heb ik gedaan en hoe heb ik dit ervaren? 

Praktische afspraken

Vervolgens even de praktische afspraken, over voorbereiden, tussentijds inleveren op Blackboard, het eindproduct, aanwezigheid.

Handvatten te geven om goed te kunnen reflecteren

Om daarna de vragen door 4 tm 6 door te nemen/ te laten beantwoorden.

Vraag 4, voor mij belangrijk omdat een bijeenkomst ook een vorm van samenwerken is en hier dus nagedacht wordt over je rol in deze samenwerking. Heb ik moeite gedaan bij te dragen aan leren van anderen?

Vraag 5, is een vraag naar focus, heb je ervoor gezorgd dat jouw leervraag beantwoord is. Opgelet, is een vraag in 2 delen, de feiten en how it makes you feel.  Wat heb ik geleerd? Heb ik geleerd, geoefend wat ik me voorgenomen had (feiten)? Hoe ervaar ik dat?

Vraag 6, is bedoeld om je laten nadenken of wat je geleerd hebt ook gaat leiden tot ander gedrag.  Wat ga ik vanaf nu anders doen?

Ik schreef al twee blogposts over reflecteren. Eentje over waarom reflecteren en nog een keer over waarom voor bedrijfseconomen/accountants.

Reflecteren is niet iets wat ik belangrijk vind omdat dat in onderwijshandboeken staat. Ik doe dat met de studenten omdat ik erin geloof (integriteit= doen waar je in gelooft), omdat ik het zelf iedere dag doe.

 • Het is van wezenlijk belang om je werk als bedrijfseconoom/accountant goed te kunnen doen. Dat ik dat deed kan ik nu niet meer “bewijzen”.
 • Wat ik wel kan laten zien is, hoe ik dat nu doe, om “iedere dag een beetje beter te doceren”, daar kan je mijn blog op nalezen.
 • Als je ook nog wil zien hoe ik dat doe in samenwerking met anderen, dan kan je de Quadblog Kritisch Denken lezen.

Versterkende feedback

En tot slot het nut van de laatste vragen op het les/reflectieverslag.  De feedback voor de docent.

Vorig jaar heb ik verschillende vormen van feedback (aan de docent) gebruikt. Diegene die ik het meest zinvol vond voor het aanleren van versterkende feedback aan studenten en waar ik het meeste van leer over “wat werkt”, was deze vorm:

 1. Wat was voor jou het sterkste moment in de les (meest bijgedragen aan wat jij wou leren/geleerd hebt)
 2. Hoe had dat nog versterkt kunnen worden. En leg uit waarom.

En daarom beginnen we daar meteen mee. Zodat we zo ook ervaring opdoen die we dan kunnen gebruiken in bijeenkomst 4, het geven van feedback.

En dan beslaat volgens mij de bijeenkomst wat ik hier had opgeschreven/getekend:

bijeenkomst 1

 25/9/2014 Na de uitvoering

Ik noteer even wat ze op de post-its schreven, zodat we elkaar kunnen helpen om het te zorgen dat hierrond zoveel mogelijk geleerd wordt:

Rondom het proces:

 • Hoe werkt het samenwerken.
 • Hoe verbeter ik het groepsproces.
 • Het proces van samenwerken -> verbeteren van eindresultaat.
 • Hoe werk je het efficiëntst samen.
 • Het proces van samenwerken, taakverdeling en verantwoordelijkheden
 • Goed samenwerken als groep zijnde
 • Leren hoe je het beste kan samenwerken en de anderen motiveert.
 • Het proces in een groep.

Rondom ik in het proces:

 • Wil leren/durven kritiek te geven
 • Mijn functioneren in een groep
 • Leren zelfreflecteren
 • Hoe ik het beste kan werken binnen een groep
 • Beter leren luisteren naar anderen
 • Hoe ik in de groep sta. Hoe zien de andere mensen mij in een groep.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén