De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Uitzoeken voor mijn experiment

Ik heb er last van dat leren over economie in het reguliere onderwijs altijd gaat over wat “nu overal is”. Dat dat heel veel ruimte opslokt. En dat leren over wat misschien de toekomst is daardoor zo weinig kans krijgt. Nu is het ook zo dat “dat wat misschien de toekomst is” snel veranderd. Dat je een stevig intern kompas nodig hebt om je daarin staande te kunnen houden. En dan hebben we het over integriteit. Een andere favoriet van me.

En ik wil gaan experimenteren met hoe je dat doet. Ontwikkeling van integriteit ondersteunen, het leren over (bedrijfs)economie in een rap tempo aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen. Want pas als je een half jaar iets zelf hebt gedaan kan je anderen uitnodigen het ook te doen.

Als ik dan kijk naar mijn locatie, beschikbaarheid van tijd enz enz dan denk ik aan het opzetten van een online leercommunity. Niet binnen Zuyd omdat dat in mijn hoofd teveel beperkingen oplegt. Gewoon ernaast. Ik wil nu kunnen doen wat in mijn ogen nodig is zonder dat het ergens bij hoeft te passen. Dat inpassen in de structuur komt dan later wel, of niet. Want het mag ook mislukken 🙂

Voor de zomervakantie wil ik dat vorm geven door te onderzoeken hoe het volgende zou kunnen:

  • De student kiest de docent (= waarom zou je mij kiezen als docent)
  • De student kiest een essentiële leervraag. (= voor welk soort leervragen kan de student bij mij terecht)
  • De student kiest het eindproduct. (= welke uitdaging ga ik als docent daarin verwerken, geleerde laten zien, ontwikkeling kritisch denken laten zien, product bruikbaar voor volgende lerende met gelijke leervraag)
  • De student kiest de periode: vanaf wanneer, hoelang, deadline (= welke beperkingen moet ik de docent daarin aanbrengen om het waar te kunnen maken)
  • De student gaat aan de slag en krijgt aandacht, feedback, inspiratie volgende stap (= hoe gaat de community dat doen, welke ict-tools zijn daarvoor beschikbaar)
  • Er is een eindassesment/eindverslag. (= hoe gaat dat eruit zien)

Na de zomervakantie wil ik dan aan de slag. 1 student is genoeg om te beginnen.

Ik voel dat ik het heel fijn zou vinden als je me helpt om deze stappen te onderzoeken. Alleen heb ik wel een experimenteerrichting gekozen op basis van alle leren van de afgelopen tijd (oa essenties in de praktijk). Je helpt me dus vooral als je binnen de stappen meer helderheid met me schept.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén