De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Talent, het ontdekken! #lesvoorbereiding

Radicaal kiezen voor waar je goed in bent, is de weg naar zelfrealisatie en authenticiteit. Het lijkt paradoxaal, maar door te gaan voor waar je echt goed in bent en het ontplooien van je unieke talent, ga je steeds waardevoller worden voor je omgeving. Doen waar je goed in bent, is bijna een levensverzekering en een garantie op blijvende goesting in werken en leren, ook op gevorderde leeftijd.

Dewulf, L. (2012), Ik kies voor mijn talentLannooCampus

Hier zie je hem aan het woord. Het verhaal over kiezen voor je talent, niet wegwerken van tekorten, wel ontwikkelen van sterktes.

Er zijn een aantal mooie manieren om je talenten te ontdekken. Diegene die ik gevonden heb staan in deze pearltree. Ik kies voor deze sessie voor de “Ik kies voor mijn talent- toolbox”. Waarom?

  • In deze toolbox vind je een relatief simpele test. 2 pagina’s met 40 stellingen. Je vult in 1 nvt, 5 heel erg van toepassing. Deze invullen voorafgaand aan de bijeenkomst.
  • In de les gaan je van diegene waar je 4 of 5 hebt ingevuld de kaartjes lezen en de 5 belangrijkste overhouden.
  • Vervolgens neem je de kaartjes van de hefboomvaardigheden en de context erbij. (de belangrijkste reden om voor deze toolbox te kiezen, dit ter vervanging van uitdaging/kernkwadrant)

Daarna wil ik eigenlijk graag iets luchtigs doen. Ik denk aan het “verkopen van je talent, de talentenmarkt”. Dat verkopen mag je helemaal zelf weten hoe je dat doet. Doel: van ieder groepslid 1 talent leren kennen.

Om vervolgens stickers te plakken bij de talenten die je al gezien hebt bij de ander. Voorstel, schrijf je 5 talenten op 1 A4 en laat de anderen bolletjes zetten bij diegene die ze al gezien hebben. (kleurstiften zitten al in mijn koffer) Doel: anderen die je talenten bevestigen.

Dan lastiger. Benoem 5 hefboomvaardigheden (kan je dus van de kaartjes halen) die jij belangrijk vindt om te ontwikkelen. De groepleden mogen hun favoriet kiezen.

Deze laatste 2 winnen echt aan kracht als je naast het bolletjes zetten ook uitlegt waarom je dat doet. Hier kunnen de technieken uit de vorige les helpen.

Formuleer eens smart 2 leerdoelen nav deze sessie.

Erg leuk om te doen, maak eens een pitch van jou en je talenten. Als je dat doet maken we er volgende les tijd voor.

En wil je echt een uitdaging, ga dan in de toekomst bij het geven van feedback/bekijken van prestatie van een groepsgenoot  coachen op talent. Wie weet lukt het!

PS Een verzoek om feedback van tweeps leverde de tip Secret friends op. Het verdelen van de namen doen we dan dan het best voor het verkopen van het talent.

PS 22 oktober, na de les

  • Een collega heeft het begin van bovenstaande video en de video “wat zou jij doen” laten kijken in het begin van de les. En was daar tevreden over.
  • Studenten hadden vooraf de test ingevuld en waren opmerkelijk snel in het uitzoeken van de 5 talenten die bij hun passen. (maw, bovenstaande pastte makkelijk in anderhalf uur)
  • Ik heb het secret friends idee niet uitgevoerd. Maar ’t is niet vergeten.
  • het bord zag er zo uit na de les. Ik heb de structuur uitgelegd en in eigen tempo laten doen.

Bord bij les talent ontdekken

  • De feedbackvraag voor de docent (opgenomen in ieder reflectieverslag) wordt vanaf deze les. Wat was voor jou het sterkste moment in de les (meeste bijdrage aan wat jij wou leren/geleerd hebt) Hoe had dat nog versterkt kunnen worden. En leg uit waarom. Dit doe ik niet alleen om de lessenreeks nog te kunnen verbeteren. Zo oefenen studenten ook met feedback geven vanuit het waarderend perspectief (=versterken wat al aanwezig is)
  • Een andere collega werkte ahv deze blog oefening talentenbox uit die in hun eindverslag komt.
  • Ik heb spijt dat ik niet de tijd heb genomen om toch deze video van Mark Lammers (6min) te laten zien over coachen vanuit het waarderend perspectief.

Collega hierover:

Heb het filmpje van Frank Lammers aan het einde nog laten zien om nog een keer de boodschap te herhalen: focus op wat iemand wel kan, niet op wat iemand niet kan.

PS Feedback van de studenten: 20132014 bijeenkomst 4

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén