De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Stagebegeleiding, de inspanning waard.

Eind volgende week mag ik mijn “inzetwensen” voor volgend jaar indienen. Een kans om JA te zeggen tegen taken die me energie geven. Dus op zoek naar taken met balans. Hoe zit dat met stages. Vorige vrijdag twee stagebegeleidingen afgesloten. Ik was trots op de studenten. Ze hebben geleerd en een nuttig product achtergelaten. Bovendien zag hun rapport er goed uit. Dat geeft in ieder geval energie!

JA-MAAR! Ik erger me als ik aan het de grote lijnen van het proces denk. Ik krijg hier 13,5 uur voor betaald. 3 uur daarvan heb ik daadwerkelijk contact met de student. Aanname: interactie met de docent is waar de student van leert en waar ik mijn lol vandaan haal. Geen goeie deal dus.

JA-EN Ik heb een flowchart gemaakt van het proces. Het heeft me een uur gekost om voor de iPad een geschikt app-je te vinden (inFlowchart). En nog een uur om de flowchart te maken. (had langer geduurd als ik niet had kunnen steunen op mijn ervaring met procesbeschrijvingen bij ACF Medical BV) Daarna heb ik er met Iannotate een mini-analyse op losgelaten. Aandachtspunten:

 • Waar loop ik het risico die 13,5 uur te overschrijden.
 • Welke mogelijkheden zijn er om het “zonder interactie” deel van het proces efficiënter in te richten.
 • Hoe kan ik het leereffect van die 3 uur verhogen.
Voor het beantwoorden van wel of niet volgend jaar was erg belangrijk voor me om het gevoel te hebben dat het past binnen die 13,5 uur. Waar zitten de grootste tijdrisico’s.
 • een tussentijdse beoordeling die onvoldoende is.
 • een eindverslag dat de eerste keer onvoldoende is.
Ik schat die risico’s niet meer zo groot in nu ik heb geleerd hoe je daar in de aansturing veel aan kan doen.
Samengevat:
Taakeisen
 • Zie flow chart
 • Stagegesprekken (altijd) op vrije dagen.
 • Piekbelasting in de eerste en laatste 2 weken van de stage.
Verzachtend
 • Stagegesprekken worden voor me ingepland op werkdagen.
Energiebron
 • Kan binnen de gestelde tijd.
 • Contact met bedrijfswereld.
 • Direct: Ik zie het resultaat van mijn feedback ( kwaliteit stageverslag)
 • Direct: ik help de student zijn eigen sterke punten te zien.
 • Indirect: ik meen dat ik de student en mijn collega’s help door het stageverslag te behandelen als een miniscriptie. De student is dan beter voorbereid voor de afstudeerscriptie. (en kost mijn collega’s dus minder tijd).
Versterken
 • 1ste gesprek vragen aan student om presentatie: zichzelf, bedrijf, opdracht
 • Afsluitend gesprek: presentatie mini-opdracht.
Mijn conclusie: beroepsopleidinge stages voor bedrijfseconomie horen bij mijn inzetwensen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén