De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Paperless

Ondernemingen gaan paperless. Interessant dat het vaak samenvalt met het betrekken van een nieuw kantoor. Zo ook het Nieuw kenniscentrum Rabobank Roermond-Echt. Nu is MVO een stokpaardje van me. Studenten weten dat en zeggen dan wel eens:” mevrouw al die kopieën, niet echt MVO hé.” En ze hebben gelijk, ik moet wat. Begin bij jezelf, dus sinds een paar maanden hebben we thuis een Nee Nee sticker. Niet zo’n inspanning. Een kleine eerste stap op weg naar mijn goeie voornemen voor 2012: “paperless”. Zou ook nog efficiënter kunnen zijn en een deel van mijn 1,3-1,5  kunnen oplossen.
Hoe gaat dat dan op het werk: Laat ik beginnen met een grote papierberg, 1ste-jaars ondernemingsplannen. Bij de laatste inleverronde hoorde ik van een groepje dat het hen vele euro’s gekost had. Al die kopieën. Dat moeten we niet willen, riepen we als docententeam meteen. Later keek ik naar dat ondernemingsplan en dacht: Dat moeten we wel willen!  Het was mooi verzorgd. Goeie bijlagen. Heel duidelijk o.a. door het gebruik van kleuren. Daar krijg ik een kick van. Dat onze studenten zoiets kunnen maken.

Digitaal inleveren?

JA MAAR. Ik wil feedback kunnen krabbelen. Blz naast elkaar kunnen leggen. En niet minutenlang per rapport verspillen, omdat het moet worden gedownload van blackboard. Toch, die werknemer van Rabobank. Hij moet ook af van zijn paperassen, waarin hij lekker snel dingen kan opzoeken. Aantekeningen kan maken. En als hij het kan….

JA-EN. Rabo bellen? Vragen met welke programma’s zij werken? Nog voor ik dat kon doen, kwam ik in de supermarkt een vriendin tegen. We hadden het over nieuwe ontwikkelingen op haar werk. In een zorginstelling werkt zij als ict-deskundige aan: “bring your own device” en “paperless”. Zij raadt me Iannotate aan. Ik heb mijn eerste stageverslag ermee nagekeken. Je kan het programma zelfs vragen om alleen de blz te mailen waar een aantekening op staat. Het werkt het makkelijkst als de student een pdf opstuurt. Inmiddels heb ik ook mijn eerste paperless declaratieformulier ingevuld op m’n ipad (my own device). Daarmee heb ik de 1ste ja maar op dit onderwerp getackeld.

Stel dat het zou lukken om volgend jaar de eerstejaars digitaal hun ondernemingsplan te laten inleveren:

  • Dan krijg ik gelikte rapporten onder ogen zonder dat de studenten zich zorgen hoeven te maken over de kosten.
  • Hoeven zij niet bij het begin van hun professionele leven te klunzen met paperless zoals ik nu. Voor meer paperless leuke blog van @under30CEO: 9 tools for a paperless life
  • Enne, het spaart ook nog eens ongeveer 9.000 blz papier. (laaghangend MVO-fruit)

waspnest

En wat die foto van het wespennest hiermee te maken heeft.
Ze knagen hout en kauwen tot ze een papierachtige substantie hebben voor hun nest.
Dankzij hen en een oplettende Réaumur in de 18 de eeuw, weten we dat papier gemaakt kan worden van houtvezels. (early biomimicry) Zie: paperhistory
Voor hen geen paperless 2012.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén