De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Rode draad SLBMV trainingen.

Deze week wordt de trainingscyclus voor onze eerstejaars afgesloten. de module ondersteunde 3 peilers:

  • persoonlijke ontwikkeling en studiebegeleiding
  • beroepsoriëntatie
  • (management)vaardigheden tbv het ondernemingsplan.

Training 1, week 2 en gesprek 1, kennismaken en werkafspraken ondernemingsplan.Jullie hebben samen al een aantal activiteiten gedaan in de introductieweek. Je groepsgenoten en je mentor willen graag weten nog beter weten wie je bent. In een individueel gesprek en in de training ga je verdiepend kennismaken.

Je gaat intensief samenwerken aan het ondernemingsplan. Voor samenwerking is vertrouwen nodig, je leert van elkaar wat je belangrijk gedrag vindt waardoor je de ander leert vertrouwen.

Daarnaast ga je deze training ook de werkafspraken en de ambitie (hoe goed wil je het doen) met elkaar vastleggen.

Je formuleert ook een actie voor de komende week, wat ga je anders doen.

Training 2, Week 3, samenwerken

We gaan verder met samenwerken.

Je voert een samenwerkingsopdracht uit (Marshmallow) en aan de hand van die ervaring ga je reflecteren over je eigen rol in de groep en de rol van de anderen.

Je wordt je ook bewust van de fases van groepvorming en de fase waarin jullie je bevinden. Dat helpt om bepaald gedrag een plek te kunnen geven.

We gaan je ook uitdagen om jezelf naar aanleiding daarvan een leerdoel te stellen en nieuw gedrag uit te proberen. Dat doen we door je een experiment te laten uitvoeren en dat te laten beschrijven.

Training 3, Week 4, projectplanning

Op dit moment begint bij sommige groepen de behoefte aan een planning voor het project ondernemingsplan te ontstaan. In deze training wordt het nut van planning herhaald en maak je een week- of strokenplanning voor het lopende project.

Training 4, week 5, leerstrategieen

Drie weken voor de tentamens maken we tijd om samen zeker te stellen dat je inzicht hebt in welke vakken er zijn, wat je moet doen om de credits te halen. we bespreken wat per vak mogelijke effectieve leerstrategieën zijn en maken een studieplanning.

Training 5, week 6, luisteren

De kwaliteit van overleg gaat vaak heel erg omhoog als je goed luistert, vragen stelt en let op verbaal, non-verbaal gedrag. Dat gaan we in deze training ervaren.

Training 6, week 7, dialoog

Om goed samen te werken is vertrouwen, openheid en veiligheid belangrijk. De tentamens komen heel dichtbij, de deadline voor het ondernemingsplan ook. In deze training maak je kennis met de dialoog. De dialoog is een communicatievorm waarbij er heel goed naar je geluisterd wordt, zonder meteen te oordelen. En waarbij je dat ook doet bij de ander. En die communicatievorm gaan we toepassen om het onderwerp dat jullie kiezen in de groep te bespreken.

Training 7, week 8, oriëntatie op het beroep

Jullie hebben zich je vaak wel goed voorbereid op “welke opleiding kies ik” en iets minder op “welk beroep hoort daar bij”. Daar werken we nu (beperkt) aan, je oriënteert je op je toekomst en beroep en wat past bij je. In week 5 van volgend kwartaal presenteren jullie uitgebreid je visie op het beroep. Een eerste aanzet dus ook als “waar doe ik het allemaal voor” die tentamens en deadlines van de komende weken.

Training 8, week 1, feedback

De eerste deadlines zijn voorbij. Tijd voor zelfassesment en om elkaar gestructureerd feedback te geven over hoe het ging. Complimenten te geven voor wat goed ging (versterkende feedback). Aangeven wat niet zo goed werkte voor jou (verbeterfeedback)

Training 9, week 2, talenten

Inmiddels kennen jullie elkaar al best goed en kunnen jullie elkaar helpen in het benoemen van talenten. Dat is waar we deze les op inzoomen en dat koppelen we dan aan beroepsrollen.

Training 10, week 3, vergaderen

Deze training biedt handvatten en oefening opdat jullie effectiever /efficiënter kunnen vergaderen voor het ondernemingsplan.

Training 11, week 4, introductie Starr en reflecteren

 

Je hebt al enkele malen tijdens lessen en opdrachten bewust gereflecteerd. Nu duiken we even de theorie (incl nut) van reflecteren en de Starr methode en past beide toe in de bijeenkomst.

Training 12, week 5, visie op het beroep

In deze week willen we graag dat je toont: Wat wil ik? Wat is mijn toekomstige professionele ideaalbeeld en hoe past deze opleiding daarbij?

Gesprek 2

Een individueel gesprek waarin we terugkijken, vooruitkijken en eventueel beroepskeuze nog bespreken.

Training 13, week 6, verdieping Starr, reflectie

We verdiepen de kennis rondom reflecteren en de Starr-methode en oefenen nog een keer.

Training 14, week, afronden en eindreflectie

In deze les sluiten we de cyclus af met een laatste samenwerkingsopdracht en een reflectie op het gehele leerproces.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén