De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Reflectie op voorbeeldgedrag.

IMG_3764Deze reflectie schrijf ik omdat ik ervan overtuigd ben dat patronen zich overal in de organisatie herhalen. En dat het enige wat ik echt kan beïnvloeden mijn eigen patronen zijn.  (fractale patronen, deep democracy)

Ik onderzoek dus of ik tevreden ben over mijn eigen voorbeeldgedrag in de laatste sessie van expeditie Binnenste Buiten. Laat ik in mijn gedrag al zien wat ik graag (in het nieuwe curriculumontwerp) bij de studenten wil zien. En wat leer ik daaruit over mijn wensen voor “nieuwe curriculumontwerp”. De relatie die ik daarbij leg met processen en structuren is omdat ik ervan overtuigd ben dat systemen (= processen en structuren) heel erg bepalen welk gedrag je kan laten zien.

Ik doe dat rond 4 gedragingen: verantwoordelijk, ondernemend, lerend en onderzoekend..

Verantwoordelijk

Op tijd

Omdat dit proces belangrijk voor me is kom ik iets vantevoren. Ik plan die ruimte in mijn agenda ook vrij. Zodat ik mee kan helpen om de ruimte in te richten, mijn aandacht te richten op (het doel van) de sessie. Klaar om op tijd te beginnen.

Link met studentengedrag Ik zie nu al dat studenten samen met mij eerder in het lokaal zijn. Diegenen die echt te laat zijn hebben vaak een goeie reden. Ze zijn nog wat sneller dan ik geneigd om het lokaal te accepteren zoals de stoelen en tafels op dat moment staan. Is blijkbaar in de huidige setting nog mijn rol om daar meer aandacht voor te hebben.

Wens: Een structuur waarbij veel minder van hot naar her gerend hoeft te worden. Dat is heel lastig als je de opleiding opknipt in kleine onderdelen, in jaren & vakken. De complexiteit neemt toe en de onderlinge afstemming die dan nodig is om aan je kernopdracht te voldoen kost heel veel tijd/energie. (via Flanders Synergy) Graag een structuur die faciliteert dat studenten en docenten met hun aandacht langere tijd bij hetzelfde leerproces kunnen blijven.

Voorbereiding

Voorbereiding is voor mij belangrijk als middel om de effectiviteit van een sessie te vergroten. Dat kan ik alleen als het helder is wat de bedoeling van de sessie is en wat ik kan doen om die effectiviteit te verhogen. Daarnaast spelen het belang van de sessie en tijd een rol. In dit geval was de bedoeling helder. We zouden de zinnen van eenieder doornemen en beoordelen op werkbaarheid. De tijd heb ik gemaakt in de avonduren.

Het formuleren van de zinnen. Eerst was het dus de bedoeling zinnen te formuleren om begrippen in te kleuren. Dat heb ik meteen de avond na de vorige sessie gedaan. (nog in de flow van de meeting). Zo helder mogelijk visualiseren, wat zie ik, wat hoor ik, wat ervaar ik, rondom dit onderwerp als het straks klaar is. Daarbij heb ik ook meegenomen hoever ik durf te gaan met de huidige docenten/studentenpopulatie. Het betekent niet dat ik weet hoe het dan moet. Ben er de avond mee bezig geweest.

Beoordelen op werkbaarheid voor mezelf. Nadat door een mededocent alle zinnen bij elkaar waren gezet heb ik alle zinnen zorgvuldig gelezen en bepaald of het voor mij werkbare zinnen zijn. Simpelweg door te kleuren, groene fluo voor ja, gele fluo voor “daar moet voor mij nog minderheidswijsheid bij”. Ook hier ben ik een paar uur mee bezig geweest.

Link met studentengedrag. Ik vraag van de studenten alleen voorbereiding die de effectiviteit van de bijeenkomst vergroot. Zie dat ze dat ook doen als het voor hen belangrijk is. Alleen is het vaak (nog) niet belangrijk genoeg. Velen redden het ook zonder voorbereiding in de bijeenkomst en dat ze nog meer hadden kunnen bereiken is minder wezenlijk. Ze hebben nog veel andere belangrijke zaken.

Wens: Betekenisvol uitdagend onderwijs, beperkt aantal deadlines en ruimte voor “alles buiten school”. Als het onderwijs betekenisvol en uitdagend is, je niet tig deadlines hoeft te managen en er voldoende ruimte is voor je bijbaan en de andere verplichtingen thuis, dan is de kans veel groter dat je tijd maakt voor voorbereiding.

Samen verdiepen en betekenis geven

In de sessie heb ik geprobeerd om mijn ego uit te schakelen en alleen dat in te brengen wat de groep mogelijk inzichten geeft die het proces verder helpen. Twijfel toch nog of ik niet teveel gepraat en te weinig geluisterd heb. Blijft een aandachtspunt als iets je expertise/stokpaardje is.

Link met studentengedrag. Inzichten komen niet vanzelf als je kennis overbrengt. Het moment waarop ik de kennis aanbied is daarbij belangrijk. Net als mijn relatie met wie ik die kennis wil delen.

Wens: Processen en structuren ontwikkelen die zorgen dat samen (student/docent/praktijk) kennis betekenis geven, verdiepen en creëren kan plaatsvinden. Heeft te maken met relatie, keuzevrijheid en deskundigheid.

Talenten inzetten (bijgevoegd op 16/1)

Ik pak mijn Talentenpitch er even bij en kijk wat ik heb laten zien in de sessie.

  • in de voorbereiding heb ik bestaande ideeën gecombineerd tot ideeën die bij ons zouden kunnen passen (talent ideeënfontein) . Ik miste in de sessie bij sommige de tijd om die te mogen uitleggen, kaderen
  • nieuwe perspectieven aangereikt (talent: groeimotor)
  • omdat het mij interesseert en ik het belangrijk vind wil ik in deze sessies excelleren (talent: uitblinker als ik dat wil)
  • ik ben in mijn hoofd inderdaad met heel veel dingen tegelijk bezig en probeer het beeld van waar het naartoe moet nog helderder te krijgen, aan te vullen met wat ik hoor en lees. (talent beeldorganisator).  Dit talent hielp ook om te kunnen bepalen welke zinnen nu het best het beeld van de groep verwoordden.

De energie wordt geleverd door mijn talent nieuwfreak.

Als ik iets nieuws kan starten krijg ik bijzonder veel energie en ontwikkel ik een zeer hoog leervermogen.

Het talent aansteker en meetrekker heb ik niet ingezet. Het lijkt nog te vroeg voor actie (aansteker) en omdat we als groep richting aan het bepalen zijn kan het niet zo zijn dat ik voor 100% vasthoud aan mijn richting (meetrekker). Deze reflectie is het inzetten van het talent herkauwer.

Ik vind het fijn om na gesprekken en ontmoetingen te reflecteren. Ik krijg er energie van als ik dan tot nieuwe inzichten kom. En ik ben er goed in om die inzichten te delen en anderen daarmee te helpen in ontwikkeling.

Link met studentengedrag: Het leren bewust inzetten van je talenten en het vermijden van de valkuilen van het “te” inzetten is een proces. Het is niet zo dat je dat ineens kan als je afgestudeerde bent. Het vereist bewustwording en training.

Wens: Integraal onderdeel van het onderwijs is het benoemen en oefenen van de inzet van talent. Daarvoor is elkaar kennen en herkennen als persoon een belangrijke voorwaarde.

Huiswerk

De vergadering liep uit. Aan het eind moest nog een piepklein stukje huiswerk door 1 iemand in de groep worden gemaakt. Op de vraag wie dat wou gaan doen bleef het stil. Zelf wou ik het niet doen omdat ik vond dat mijn inbreng in de sessie al fors was geweest en ik niet ook dit nog naar me toe wou trekken. Het mag niet mijn proces worden, het is het onze. Dat had ik trouwens beter kunnen uitspreken, ondanks de uitloop.

Link met studentengedrag Ook zij vinden dingen en stemmen hun gedrag erop af. Er is niet zo veel ruimte op dagbasis (wel op kwartaalbasis) om dat te uiten. Ik vermoed dat ik nog (ondanks mijn inspanningen) gedrag anders interpreteer dan de studenten het bedoelen.

Wens: Integraal onderdeel van het onderwijs is het benoemen/bespreken van zichtbaar gedrag. Het is belangrijke feedback over de opleiding, en ook over de passie, talent en waarden van de docent/student.

Ondernemend

Voor mij is ondernemend gedrag (voor financials): We evalueren, verzamelen feedback over wat wel/niet werkt en passen het proces daarop aan. We werken oplossingsgericht. We nemen verantwoorde risico’s (uitdaging). We volharden. We focussen op het behalen van helder geformuleerde doelen. En houden vol, zetten door, overwinnen angst/weerstand, worstelen. We weten wat het einddoel is en voelen de vrijheid om de weg ernaartoe te kiezen.

Ik heb me op 2 momenten niet aan de opdracht gehouden. Gekeken naar het einddoel en de weg zelf gekozen.

  • In de voorbereiding, het kleuren hoorde niet meer bij de opdracht
  • In de sub-sessie. We kozen er als groep voor om niet woorden te kiezen, maar alvast zinnen, omdat dat het einddoel was.

Bij het formuleren van de zinnen heb ik verantwoord risico genomen. Ik weet nog niet hoe sommige zaken bij ons zouden moeten (risico) en heb wel voorbeelden van plekken waar gedeeltes ervan al zichtbaar zijn (verantwoord)

Volharden. Bij het bespreken van de zinnen met nr 3/4/5 heb ik te snel ja gezegd. De tijd drong. Hier had ik moeten kiezen of doorgaan met dezelfde kwaliteit als bij de andere zinnen of vragen om te verschuiven naar de volgende keer.

Link met studentengedrag. Studenten krijgen weinig ruimte om dit gedrag te tonen en doen het wel waar ze die ruimte echt voelen. Je merkt dat als je die ruimte biedt dat ze eraan moeten wennen, niet meteen in de ondernemende modus springen.

Wens: Modules waarin ruimte is om op basis van helder geformuleerde doelen de eigen route te kiezen, daarin mogen kiezen voor een route met risico’s. Waar het mogelijk is om nog tijdens de module te schakelen op feedback. En waar je je ondersteunt voelt als je worstelt en volhardt. We gunnen elkaar de worsteling. Omdat je daarin het meeste leert.

Lerend

Tijdens dit traject heb ik 3 (leer)doelen, 1 Hoe ontstaat een nieuw curriculumontwerp, 2 Hoe begeleid je zo’n proces. 3 Wat kan ik hier ervaren over (nieuw) samenwerken

Mijn lezen/leren richt zich momenteel hierop. Ik ga in gesprek met collega’s om het inzicht in wat er tijdens de sessies gebeurd te vergroten en blog er ook om die reden over.

Link met studentengedrag: Ik gun mijn studenten hun eigen leervragen, omdat ik voel hoe motiverend dat werkt. Op dit moment bepalen wij voor hen de leerdoelen en de weg ernaartoe.

Wens: Een leerproces waar de student zijn eigen essentiële leervragen mag formuleren. Een structuur waarbij het heel helder is voor de student welke eindtermen hij daarbij moet halen om zijn diploma te krijgen. Maar ook waar ik mijn eigen leren beter kan laten zien in de dagdagelijkse interactie met studenten. Ik leer op dit moment honderden uren per jaar naast mijn baan. De student ziet dat amper en het is daarmee ook geen voorbeeldgedrag voor ze.

Onderzoekend

Heb het idee dat dat als vanzelf gaat omdat ik iets wil leren van dit proces. Ik merk dat ik in dit proces uitgedaagd word om kennis die ik eerder opdeed te linken aan dit proces (vb bij het formuleren van de zinnen)

Link met studentgedrag Als het echt iets kan bijdragen ben ikzelf bereid om de inspanning te doen om mijn deskundigheid te linken aan het projectdoel. om verder te onderzoeken in richtingen die het project verder helpen.

Wens: onderzoek in de opleiding opnemen dat een wezenlijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de student zelf, de organisatie van de opleiding en/of de sociale omgeving van de opleiding.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén