De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Quad-bloggen

Zag je de regel: Deze post is namelijk ook geschreven onderdeel van een Quadblog. Verbaasde je je over de hoeveelheid reacties op mijn blog. Dan kwam dat door mijn deelname aan een quadblog. Ik citeer Frans Droog:

In een blogpost van begin januari heb ik uitgelegd wat Quadblogging voor het onderwijs is. In het kort komt Quadblogging er op neer dat vier groepen of klassen afspreken dat ze afwisselend schrijver van een blog zijn en op een blog reageren. Dit betekent dus één keer in de vier weken schrijven en de andere drie weken reageren. Door je aan te melden bij de site van QuadBlogging wordt je door de organisatoren daarvan als groep of klas gekoppeld aan drie andere groepen of klassen die zich hebben aangemeld. De kracht van QuadBlogging zit in het elkaar wederzijds stimuleren te schrijven door elkaar’s lezer te zijn.

Ik wilde eens ervaren wat er gebeurd met je leren als je gaat reageren op blogs, als je vooraf weet dat mensen gaan reageren op de jouwe.

Nou voor dat laatste: ik was nog kritischer dan anders voor ik op “Publish” drukte. Was het wel interessant genoeg voor die “verplichte” lezers. Het werd een blog over de school van de toekomst. De reacties waren aanmoedigend en lieten me ook nog andere gezichtspunten zien. Echt leuk!

Mijn tweede blog ging over een code of conduct. Omdat ik inmiddels mijn mede quad-bloggers een beetje ken hecht ik waarde aan hun reactie hierop. Mijn derde blog ging over mijn ervaring met intervisie,  De vierde over communitievorming. De vijfde over Is weerstand een noodzakelijk onderdeel van het proces (les bedrijfseconomie). Deze laatste werd geplaatst op het kind.org. Stoer he.

En als je je hiervoor aanmeldt, is het niet echt de bedoeling dat je op de like-knop drukt en klaar bent met je reactie. Ik vond het leuk, leerzaam en een uitdaging tegelijk om inhoudelijk te reageren op de onderstaande posts. En ik leer ook weer over verschil in schrijfstijl door met aandacht de posts/reacties van de andere quadbloggers te lezen.

Ik heb me naar aanleiding hiervan voorgenomen om iedere week een keer echt te reageren op de blog van een ander. Dat zegt verder genoeg denk ik 🙂 Voorlopig nog “verplicht” want we doen nog een rondje. Je ziet de aanvullingen vanzelf verschijnen.

Ooit ben ik een “wijze bloguil”

ps op 24/4, (neven)effect van quadbloggen. Als je zo met elkaars werk bezig bent, schept dat een band met iemand die je voorheen niet kende.

ps op 29/6 het lijkt wel een community 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. lighans 7 september 2013

    Gaaf dat overzicht! Zal ik vaker op terug komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén