De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Over keuzes, oa bedrijfseconomie vs accountancy (deel 1)

Het begin van een van mijn favoriete items in het schooljaar was bijzonder geslaagd. Het project met als hoofdvraag:

Hoe past het gekozen beroep bij mijn toekomstbeeld en mijn sterktes?

Officieel schrijven we in het begeleidende document:

Door het werken aan dit project verdiepen de studenten het inzicht in het beroep waarvoor ze gekozen hebben. Het project kan:

 • helpen om de studiekeuze te bevestigen;
 • een (eerste) stap zijn tbv de keuze tussen accountancy of bedrijfseconomie.

Het is tevens een eerste kennismaking met onderzoek en professioneel rapporteren

Waarom is het een van mijn favorieten. Omdat studenten in het project veel moeten kiezen. En ik het heel leuk vind om te zien/lezen hoe ze dat doen en hoe ze dan al kiezend bijleren over zichzelf.

Waarom was de openingssessie geslaagd.

 • Omwille van de uitkomst. Gewoon leuk als studenten zeggen dat ze duidelijkheid hebben gekregen over het verschil tussen accountants  en bedrijfseconomen. Dat ze een aantal valkuilen zoals werkdruk zien. Maar het mooiste cadeau waren uitspraken als deze:

keuze

 • Omwille van de samenwerking, het proces. Een vrouwelijke accountant in een senior management functie kwam deze openingssessie mee vorm te geven. Ik heb haar leren kennen als stagebegeleidster van een van onze studenten. Vond het mooi zoals zij toen helder de keuzes verwoordde die zij in haar carrière had gemaakt. En de betrokkenheid die zij liet zien bij de begeleiding van deze student. En dacht, wat zou het leuk zijn om haar hierbij te hebben. Dat wilde ze wel doen. En ze bleek in de invulling van die sessies dezelfde wensen te hebben als ik. Het ging echt heel leuk samen. Mooi vond ik dan ook een student die het volgende opschreef over deze sessie. Een echt iemand uit het vak is:Iemand uit het vak zelf
 • Omwille van de werkwijze Er zijn namelijk een aantal dingen gelukt die een jaar geleden nog niet lukten.
  • De opstelling. De 18 stoelen stonden in een kring. Wij gewoon onderdeel van diezelfde kring. Niks geen tafeltjes ertussen. Om een interactief gesprek zoveel mogelijk kans te geven. (Ik had het met deze groep bij de module samenwerken al geprobeerd = is het niet te eng/confronterend, nee dus)
  • Na een korte introductie van het project heeft de gast zich voorgesteld en … hebben we (zij als accountant/bedrijfseconoom, ik als bedrijfseconoom) gewacht op vragen. Die kwamen.
  • Na een gesprek van ongeveer een 3 kwartier heb ik dan gevraagd om als terugkoppeling aan de gast even op te schrijven wat deze sessie ze opgeleverd had. Dat deden ze zorgvuldig.
  • Eindigend met een hartelijk applaus.

PS. Beide leren inzicht in cijfers, inzicht in processen. De een kijkt meer van buitenaf, de ander geeft mee vorm van binnenuit. En als je die eerste twee leuk vindt, goed kan kan je eigenlijk niet fout kiezen. Later omwisselen kan steeds.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén