De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Ook in het onderwijs Hypegiaphobie?

De afgelopen dagen was daar de discussie over openbaar maken van uitslagen Cito, over wat goed onderwijs is (@rkneyber), @jelmerevers met “een scherpe analyse van de verschillen tussen controleren en aanmoedigen bij leren” (citaat uit tweet van Joseph Kessels)

De “controleer-cultuur’ herinnert me aan de whitepaper van KPMG (2008):  Hypegiaphobie, (angst voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid). Mijn eerste confrontatie met de maatschappelijke context van:

Organisaties willen of moeten ‘in control’ zijn over een veelheid aan risico’s en brengen grote offers om dit doel te bereiken. De positieve effecten hiervan zijn een verduidelijking van taken en verantwoordelijkheden en een betere verantwoording.

Maar de ontwikkeling roept ook twee vragen op:
Zijn de hoge investeringen in risicobeheersing wel doeltreffend zijn en leiden ze daadwerkelijk tot een lager risicoprofiel?
Schiet risicobeheersing haar doel niet voorbij en leidt het tot ongewenste effecten leidt, zoals een verminderde ondernemingszin, een toenemende juridisering, een cultuur van angst en een potentiële aantasting van de concurrentiepositie?

Om een of andere reden dacht ik bij mijn overstap naar het onderwijs dat het daar minder zou zijn. Leerde al snel dat het niet zo is. Dat ook hier mijn persoonlijke voorkeur toch ligt bij geloof in het vakmanschap en daarop vertrouwen. Dat ik daarin niet alleen sta.

En daarom neem ik de verantwoordelijkheid:

  • Om te zoeken naar eigentijdse manieren om vast te stellen of de student zich de kennis en vaardigheden heeft eigen gemaakt die van hem verwacht worden in het werkveld, met oog voor strenght based development/talent in action.
  • En te zoeken naar manieren om te WETEN (hoeft niet gemeten) dat ik heb bijgedragen aan die persoonlijke en professionele ontwikkeling van de student. Want hoewel ik geloof in het onderstaande, het belangrijk is voor “het onderwijs & de student”, is het ook goed voor mijn energie-niveau als ik nu al weet dat mijn aanwezigheid verschil maakte 🙂

 

Afbeelding van  http://inspireteachers.org

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén