De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Bewust-zijn.

Vorige week hadden we een intervisie. De anderen hadden gezien (dankje) dat ik vaker wat wou zeggen en toch zweeg/terug luisterde. Ik leer dit …. heel langzaam.

Uit: Door de bomen het bos zien.

Door de bomen het bos zien pg 29

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Johan Roels 24 maart 2013

  Dag Ilse,

  Bewust-zijn zo beschreven heeft veel raakvlakken met wat Anthony de Mello SJ met ‘self observation’ bedoelde. Een lichtjes andere manier van observeren leerde ik van Charlie Palmgren en Stacie Hagen (auteurs van ‘The Chicken conspiracy’) en die noemen het ‘procesbewustzijn’, Dit is bewust zijn van zowel het proces, als je rol in het proces. Een vraag die ik me bij dit alles vaak stel, en die ik leerde van Paul de Blot SJ is: “wat wil ik: ‘gelijk’ of ‘geluk?”. En zoals bij alle of vragen, bruist het JA (cf. Het verhaal van de boer en de Zen meester) op.

  Uiteraard komt dit alles ook voor in m’n Cruciale Dialogen Methodiek en Model waar ‘stel je oordeel’ uit ook een noodzakelijke relfex is.

  En als dit mag een troost zijn, ook ik leer dit langzaam, heel langzaam

  Creatively,
  Johan

 2. wimvoncken 11 april 2013

  Dag Ilse,

  Je post deed me dadelijk denken aan een tekst die ik vorig jaar las (over ‘oordeelloosheid en onderscheidingsvermogen’). Hierin stond volgende oefening:

  ‘Onderschep jezelf telkens als je merkt dat je een opmerking, een oordeel wilt maken. Zeg ja tegen je neiging die opmerking te maken en maak haar niet. Voel daarentegen van waaruit je zo’n opmerking wilt maken. Bijvoorbeeld vanuit de betweter, de verhevene, de vechter, de veroordelaar, de wijsneus, de helper, … Zeg daar dan weer ja tegen. Constateer het en veroordeel jezelf niet.’

  Kan inzicht brengen, confronterend zijn, maar het brengt je weer een stap verder.
  En: zoals het is, is het, en dat is goed!

  Groeten,
  Wim

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén