De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Module samenwerken: de opbouw van feedback

De module samenwerken zit erop. Altijd een beetje jammer. Vind dat erg boeiend om te doen! Ik heb eergisteren genoten tijdens het bekijken van de talentpitches en het lezen van de eindreflecties. Daarnaast bedenk ik dat ik erg tevreden ben over de opbouw van het “feedback geven” in de module. Voor wie dat interessant vindt, hierbij mijn aanpak.

De eerste drie sessies vraag ik ze om hun reflectieverslag te eindigen met feedback aan de docent. De feedbackvraag is dan de volgende (NPS):

Feedback voor docent

In welke mate zou u deze les aanraden aan vrienden/familie/collega’s? Hierop kan een antwoord gegeven worden op een 11-puntenschaal, gaande van 0 (zeer onwaarschijnlijk) tot 10 (zeer waarschijnlijk):

En wat is het doorslaggevende argument voor deze score:

Nadat ze de les feedback geven hebben gehad en hebben kennisgemaakt met het waarderend perspectief (vanaf reflectieverslag 4 dus) verandert de feedbackvraag in:

Feedback voor docent

Wat was voor jou het sterkste moment in de les (meeste bijdrage aan wat jij wou leren/geleerd hebt)

Hoe had dat nog versterkt kunnen worden. En leg uit waarom.

Dit doe ik niet alleen om de lessenreeks nog te kunnen verbeteren. Zo oefenen jullie feedback geven vanuit het waarderend perspectief (=versterken wat al aanwezig is)

En in de eindreflectie vraag ik ze dan om per les oa volgende vragen te beantwoorden:

Wat was voor jou het sterkste moment in de les (meeste bijdrage aan wat jij wou leren/geleerd hebt)?

Hoe had dat door jezelf nog versterkt kunnen worden. (Wat had de docent kunnen doen om te versterken staat al in de afzonderlijke reflectieverslagen en is niet het doel van de eindreflectie)

Heel mooi om de ontwikkeling te zien in wat ze neerschrijven. De feedback voor de docent is per samenkomst toegevoegd aan de betreffende blogpost. Dat doe ik omdat volgend jaar de blogpost + de feedback van de studenten het uitgangspunt zijn bij de lesvoorbereiding.

Nog een puntje: Ik laat de reflectieverslagen trouwens online inleveren, lees ze tussentijds als ik tijd heb en doe mijn best om dmv het geven van feedback net weer een stapje extra verdieping aan te brengen. Gebruikelijk is om het hele pakket aan het eind te laten inleveren/beoordelen

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. fransdroog 10 januari 2014

  Weer een mooie bijdrage aan mooi en goed onderwijs!
  Ben jij bekend met peerScholar? Dat is een instrument dat het proces van het leren geven en verwerken van feedback kan versterken door het ook tussen peers te laten gebeuren: http://www.ict-edu.nl/sjablonen/ictene/index.asp?subsite=141&aqua_main=141&aqua_sub=157&pagina=1607
  Mogelijk voor jou interessant een volgende ronde?
  Er is op 15 januari een gebruikers- en kennismakingsbijeenkomst: http://www.thecrowd.nl/events/GXXNHJUC

  • Ilse Meelberghs 10 januari 2014

   Frans, dankjewel. En ja, ik ken peerScholar. Deze pagina trouwens nog niet, mooie aanvulling op wat ik al zag.
   Gebruik het (nog) niet. Het lijkt me wel echt super. Ik geloof in die opbrengsten. Die bijeenkomst heb ik op twitter dan ook al een paar keer voorbij zien komen/bekeken/overwogen.
   Ik durf ivm de drukte op het werk niet in te schrijven. (en de afstand speelt ook mee) Misschien val ik last minute wel binnen. Mag dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén