De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Mini-overwinning 2 op mezelf deze week.

Een van de drie P-groepen is luidruchtiger dan die andere 2 tijdens de les.

  • Net als vorig jaar probeer ik of de groep zichzelf niet wil corrigeren. In mijn ogen moet het moeilijk zijn om in dat geluidsniveau geconcentreerd te werken en samen te overleggen. Nee dat hoeft niet is het antwoord.
  • En ja en ze overleggen. Ongeveer 95% van de conversaties gaat over BE en hoe deze opgave oplossen. Precies dat gedrag dat (door mijn bril) nodig is om te slagen. Dus … lastig om te zeggen dat ze moeten zwijgen.
  • En dat overleggen gaat soms ook door als ik aan het woord ben.

En toch:

  • Ik heb een verantwoordelijkheid naar diegenen die niet durven te zeggen dat het hen stoort.
  • Ik heb een verantwoordelijkheid naar de groepen die naast met zitten en misschien last hebben van het geluid.

Maar vooral:

  • Ik heb een verantwoordelijkheid richting mezelf. Als bij mij energie verdwijnt omdat ik het niet prettig vind, is dat voor niemand goed.

En dus:

  • Heb ik gezegd (samengevat): ik ben geen TV. Als ik praat wil ik graag dat er geluisterd wordt. En dat je me best even op “mute” mag zetten (leuke opmerking uit de klas die hier niet uit te leggen valt) maar dan wel bewust, in overleg.
  • En heb ik even wat mensen van plaats gewisseld om te kijken of het mogelijk was om in deze groep met minder geluid nog altijd goed samen te werken.

Het lukte.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén