De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Mijn planning voor volgende week.

Nog inkleurenCollega merkt op dat ik wel heel erg snel praat. Tegen een vriendin vertel ik aan de telefoon dat het erg moeilijk is om dicht bij mezelf te blijven als ik het zo druk heb. Ik heb stress, voel me opgejaagd. Ik schrijf even op wat volgende week allemaal “moet”, kijken wat dat aan inzichten oplevert.

Voor de mensen die mijn blog niet regelmatig lezen: ik werk parttime werk (60%), heb een gezin met 3 puberzonen. En nee, niet iedere week ziet er zo uit. Ik kan alleen heel slecht de werklast sturen.

MAANDAG:

Mentorgesprekken: 9:00 tot 11:30:  6 mentorgesprekken, ieder kwartier een student met zijn eigen verhaal. Ik zorg dat ik dan goed uitgerust ben, open ben, zodat ik goed naar ze kan luisteren. Hun voorbereiding lees ik vandaag door.

Bedrijfseconomie: van 10:45 tot 14:15: 2 sessies bedrijfseconomie (inclusief middagpauze). Die sessies loop ik vooral rond. Kijk wat studenten nu nodig hebben en af en toe een korte klassikale uitleg. Gelukkig geef ik dat al meerdere jaren en volstaat een uurtje voorbereiding. Dat uurtje omdat de uitgeverij in de nieuwe druk andere nummers aan de opgaven geeft en wij dus onze uitwerkingen moeten veranderen.

Morgen nog even praten met mijn collega. Of het mogelijk is dat hij alle tentamens maakt dit kwartaal. Dat zijn dan 5 uur die ik volgend kwartaal weer moet inhalen. Maar wie dan leeft…

Training conflicthantering: 14:30 tot 17:45 nieuw, dus buiten de comfortzone. Deze heb ik vrijdag uitgebreid voorbereid. Hun voorbereidingen lezen gaat niet meer lukken. Ze liggen in het postvak op school. Lezen zou ten koste van mijn middagpauze gaan en dat kan ik me op een dag als deze niet permitteren. Dan hou ik het niet vol.

Ontwikkeling onderwijs GP “professionele persoonlijke ontwikkeling” 20:00 tot 21:30: We hebben voor de gemeenschappelijke propedeuse een deadline voor eind van dit kwartaal. Vervolgens hebben we tussendeadlines gemaakt om zeker te stellen dat we het halen. De mijne is dat ik voor de bijeenkomst van dinsdag 14:30 een opzet moet hebben voor de eerste bijeenkomst van deze module. Nog geen idee hoe ik groeimindset “verkoop” in die eerste sessie aan 17 jarigen.

DINSDAG:

Hardlopen of wandelen voor het bewegen/evenwicht.

Ontwikkeling onderwijs GP “bedrijfseconomie” 9:00 tot 10:00: Hier heb ik al 2 lesvoorbereidingen bijna klaar. Nog wat aanpassingen, een opgave voor de tweede les en een les over omzetschatting. Die kan ik niet overnemen van het huidige blok, die is nieuw.

Stagegesprek: 11:00 tot 12:00: Mijn eerste afstudeerbegeleiding, het eerste gesprek. (het is een uurtje rijden) Ik word door een collega gecoacht langs de zijlijn. Toch vind ik dit spannend. Er hangt veel vanaf voor de student en het belang dat aan de scriptie wordt gehecht door de accreditatie is groot.

Ik besluit nu dat ik niet naar de kalibreersessie ga op 10 maart. Hoewel superzinvol, geen idee wanneer ik me zou moeten voorbereiden en ik heb die tijd heel hard nodig voor de ontwikkeling van de gemeenschappelijke propedeuse. En mijn zoon heeft presentaties van zijn project informatica. Ik meld me nu, met uitleg, af.

Oh ja de vervolgsessie op 17 maart om het verder te hebben over de “veranderende student in een veranderende omgeving”. Ik besluit nu dat ik daar niet heen ga. Hoewel zinvol. D’r zijn veel docenten die uitgenodigd worden en ik wil op dat tijdstip graag samen eten met mijn kinderen en het betekent dat ik niet thuis kan werken aan de gemeenschappelijke propedeuse . Ik meld me nu, met uitleg, af.

Tussentijd: 13:00 tot 14:15

  • Financiële deel van rapporten ondernemingsplan dit jaar verzamelen en screenen op bruikbaarheid als voorbeeld voor volgend jaar
  • Maken rubric voor het MVO deel van het ondernemingsplan gemeenschappelijke propedeuse
  • Trainingsruimte zoeken en navraag doen over opdrachtbevestiging
  • Rest vult zich vanzelf…

Overleg onderwijs GP “professionele persoonlijke ontwikkeling” 14:30 tot 15:00: In dit overleg gaan we de format van onze lesontwerpen aftikken (zodat de docenten/studenten straks steeds documenten met dezelfde structuur zien) En van ons vieren het eerste lesontwerp doorspreken.

Ontwikkeling onderwijs GP “ondernemingsplan” 16:00 tot 17:30: Mijn tussenopdracht is de tijdsplanning en de rubrics aanpassen voor gebruik in de gemeenschappelijke propedeuse. Hier wil ik checken of de vragen nog dezelfde zijn in de nieuwe druk en of het “plannetje” kan lukken om voor iedere ondersteuningssessie een rubric te hebben waarbij studenten elkaar beoordelen/feedback geven. Dezelfde rubric als de docenten later zullen gebruiken bij het beoordelen van het ondernemingsplan.

Avondprogramma: naar dansvoorstelling met een vriendin.

WOENSDAG: 

Overleg onderwijs GP “bedrijfseconomie” 9:00 tot 10:30: We gaan elkaars lesvoorbereidingen bekijken en feedback geven. Op die manier “tunen” we ook in. Zodat lesvoorbereidingen wel op elkaar gaan lijken.

Tussentijd: 13:00 tot 14:15

  • inzage voorbereiden (uitwerkingen kopiëren, een tentamen nog eens doorkijken op verzoek vooraf van een student)
  • rest vult zich vanzelf…

Overleg onderwijs GP “mvo” 12:15 tot 13:00: We gaan elkaars producten bekijken en feedback geven. Op die manier “tunen” we ook in. Zodat lesvoorbereidingen wel op elkaar gaan lijken.

Overleg onderwijs GP “ondernemingsplan”: 13:00 tot 14:45 We leggen de tijdlijn, rubric en invulling 1ste 3 begeleidingssessies naast elkaar. Kan het werken?

Mentorgesprek: 15:00 tot 15:45 Deze student vroeg om meer tijd.

Inzage: 16:00 tot 16:45 Studenten kunnen hun tentamens komen inkijken.

Afsluitende sessie coachingsgroep Mooc Ulab: 18:15 tot 20:00 Dat zou ik kunnen afzeggen. Maar hier krijg ik energie van en kom ik tegelijkertijd weer dichter bij mijn kern 🙂 Vind het belangrijk om met deze groep

Beweging?

DONDERDAG:

Korte afspraak met een vriendin (9:00 tot 10:00)

Mentorgesprek: 10:15 tot 10:30 Nog 1 gesprek pastte niet in de geroosterde uren. Bij deze.

Bedrijfseconomie: van 10:45 tot 14:15: 2 sessies bedrijfseconomie (inclusief middagpauze). Deze sessies zijn de MVO-les van dit kwartaal. Die had ik nog graag even aangepast, maar dat gaat niet lukken. Dezelfde als vorig jaar dus. Lang leve mijn blog, kan ik het zo nalezen.

Avondprogramma: wandelen met een vriendin.

REST DONDERDAG EN VRIJDAG:

Vrijdag zou ik eigenlijk de MVO-sessies met de COS Duurzaam doe je zelf show begeleiden. Dat heb ik aan een collega gevraagd. Jammer want dat is erg leuk en kost relatief weinig energie. Ik heb voorrang gegeven aan ruimte om alles van de afgelopen week te verwerken en volgende week voor te bereiden. Die uren zal ik dan wel volgend kwartaal met wat anders vullen.

Al schrijvend merk ik:

  • Het is een kwestie van focus en dan gaat het lukken. Super planning is dit 🙂
  • Het vraagt veel omschakelen en dus “in het nu zijn”
  • Wat het meest energie kost is nee zeggen. Het meeste nog vooraf, omdat ik vind dat ik het allemaal eigenlijk wel moet doen. => loslaten Ilse
  • Energievreter erna is dat ik bijna zeker weet dat ik het niet binnen de beschikbaar gestelde uren ga halen.  => voor nu loslaten Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén